Υποστελεχωμένα τα ελάχιστα Κέντρα Αποκατάστασης – Το θέμα έφτασε στον Χρυσοχοΐδη

Κέντρα Αποκατάστασης

Τα δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης είναι ελάχιστα και υποστελεχωμένα. Η πρόσβαση των ασθενών δύσκολη και οι καταγγελίες πέφτουν βροχή από τους πολίτες. Ενημερώθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το μεγάλο κενό που υπάρχει στις δημόσιες δομές Αποκατάσταση, όχι μόνο λόγω έλλειψης τους, αλλά και λόγω μη λειτουργίας των υφιστάμενων, τονίζει, σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ).

Αναδεικνύει μάλιστα ένα τεράστιο πρόβλημα που σχετίζεται με την Αποκατάσταση των ανασφάλιστων πολιτών, κάνοντας λόγο για αδυναμία πρόσβασης τους στις δομές.Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του ΠΣΦ, περίπου 1.000.000 ανασφάλιστοι πολίτες της χώρας μπορούν, σύμφωνα με τον Νόμο, να εξυπηρετούνται μόνο σε Δημόσιες Δομές Υγείας.

Ενώ για όλες τους τις ανάγκες, που αφορούν θέματα υγείας, μπορούν να προσέρχονται στις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία κ.λπ.), για τα προβλήματα που αφορούν την Αποκατάσταση δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Κι αυτό διότι οι ελάχιστες ανά τη χώρα Δημόσιες Δομές Αποκατάστασης υπολειτουργούν λόγω τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό και οι ανασφάλιστοι πολίτες δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές, αλλά ούτε και από τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά ΚΑΑ”.

Βροχή οι καταγγελίες

Αφορμή για την επιστολή των Φυσικοθεραπευτών προς τον Υπουργό Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδη, στάθηκε περιστατικό στην περιοχή των Κυκλάδων που αφορούσε καταγγελία για την “αποδόμηση και απαξίωση του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης Κυκλάδων του Γ.Ν. Σύρου «Βαρδάκειο & Πρώιο»”.

Ακάλυπτη παραμένει η Θράκη
Την καταγγελία ότι στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν υπάρχει Δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης που να λειτουργεί κανονικά, ενώ η περιοχή της Θράκης δεν διαθέτει ούτε ιδιωτικό, έκανε ο Πρόεδρος του ΠΣΦ Πέτρος Λυμπερίδης.

Χωρίς φυσικοθεραπευτή το ΚΕΦΙΑΠ Νιγρίτας
Όλα τα Κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης είναι υποστελεχωμένα. Ως παράδειγμα αξίζει να αναφερθεί ότι στο ΚΕΦΙΑΠ Νιγρίτας (όπως και σε άλλα) δεν υπηρετεί κανένας φυσικοθεραπευτής.

Η λειτουργία των δομών

Σήμερα, εκτός από το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης στο Ίλιον Αττικής και ελάχιστες κλίνες αποκατάστασης που υφίστανται σε κάποια Νοσοκομεία (Ασκληπιείο της Βούλας, Πανεπιστημιακό της Πάτρας, ΚΑΤ, «Γ. Γεννηματάς» στην Αθήνα), υπάρχουν άλλες 31 δομές (ΚΕΦΙΑΠ). Απ’ αυτές, με εξαίρεση το ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου, ουδεμία άλλη έχει οργανωθεί για να λειτουργεί όπως πρέπει.

Οι οργανισμοί των 31 Δημόσιων Δομών Αποκατάστασης – ΚΕΦΙΑΠ (ακολουθεί πίνακας) έχουν ενσωματωθεί στους οργανισμούς των πλησιέστερων Νοσοκομείων (π.χ. ΚΕΦΙΑΠ Νιγρίτας – Νοσοκομείο Σερρών κ.ο.κ.) και λειτουργούν με ενιαίο πλαίσιο.
Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας το 2019 ενέκρινε τον κανονισμό λειτουργίας των ΚΕΦΙΑΠ, αλλά ποτέ αυτός ο κανονισμός δεν έλαβε τη μορφή Υπουργικής Απόφασης για να εφαρμοστεί, αναφέρει ΠΣΦ.

Το οργανόγραμμα λειτουργίας που όμως δεν εφαρμόζεται

Για τη λειτουργία της Ομάδας Αποκατάστασης, πέραν του ιατρού Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, απαιτούνται τουλάχιστον δύο μέλη της Ομάδας, εκ των οποίων ο ένας τουλάχιστον να είναι φυσικοθεραπευτής.
Επίσης προβλέπει τέσσερα (4) άτομα κλάδου ΤΕ Φυσικοθεραπείας ανά 16 κλίνες (ΚΕΦΙΑΠ κλειστής περίθαλψης) και τουλάχιστον τέσσερα (4) άτομα κλάδου ΤΕ Φυσικοθεραπείας, για τα ΚΕΦΙΑΠ ανοιχτής περίθαλψης, που ανάλογα με την ημερήσια δυναμικότητα του ΚΕΦΙΑΠ θα προσαυξάνεται αναλογικά.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, το 2018, οπότε συστάθηκε στο Υπουργείο Υγείας ειδική επιτροπή που εισηγήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση και τη Φροντίδα Χρονίως Πασχόντων, υπήρχε εισήγηση για τη στελέχωση των δομών (αρχικά μέσω ΕΣΠΑ), την προμήθεια εξοπλισμού και γενικά την οργάνωση της λειτουργίας τους.

Δεν προχώρησε όμως αυτός ο σχεδιασμός, καθώς ουδεμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν είδε με την απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα το θέμα της Δημόσιας Αποκατάστασης στην Ελλάδα, αναφέρει ο Σύλλογος.

Το Κράτος έχει υποχρέωση να οργανώσει το Δημόσιο Σύστημα Αποκατάστασης

«Σήμερα που είμαστε στην μετά Covid εποχή, με πολλά περισσότερα περιστατικά του χρήζουν αποκατάστασης, πολλούς βαριά τραυματισμένους από τροχαία ατυχήματα και μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας που πάσχει από σοβαρά προβλήματα (Νευρολογικά, Ρευματολογικά κλπ.) που χρήζουν αποκατάστασης, δεν μπορεί το Κράτος να αρκείται στην παροχή ανάλογων υπηρεσιών μόνο στο κομμάτι που πληθυσμού που έχει πρόσβαση στον ιδιωτικό τομέα. Δεν μπορεί το κράτος να κλείνει τα μάτια για 1.000.000 ανασφάλιστους συμπολίτες μας» τονίζει ο ΠΣΦ.

«Το Κράτος έχει υποχρέωση να οργανώσει το Δημόσιο Σύστημα Αποκατάστασης. Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι πολλοί εκ των συμπολιτών μας, οι οποίοι εκδήλωσαν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας (π.χ. εγκεφαλικό επεισόδιο) και δεν έχουν την δυνατότητα να καλύψουν οι ίδιοι τα έξοδα για την αποκατάσταση της υγείας τους, θα παραμείνουν κλινήρεις, πιθανότατα για το υπόλοιπο της ζωής τους, επιβαρύνοντας – μη έχοντας άλλη επιλογή – τα Δημόσια Νοσοκομεία και το οικογενειακό τους περιβάλλον. Αν υπήρχε ολοκληρωμένο Δημόσιο Σύστημα Αποκατάστασης, οι άνθρωποι αυτοί στην πλειονότητά τους θα ήταν λειτουργικοί», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΣΦ Πέτρος Λυμπερίδης.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δει με υπευθυνότητα το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα και να λάβει υπόψη της ότι σε πολλές Περιφέρειες της χώρας δεν υπάρχει Δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης που να λειτουργεί επαρκώς.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top