Γιατί δεν πρέπει να πίνετε νερό ή καφέ στα αεροπλάνα – Τι αποκάλυψε μελέτη

Στο TikTok βλέπετε εκατοντάδες βίντεο με συμβουλές και μαθαίνετε τυχαία πράγματα που δεν γνωρίζατε ή που ίσως δεν θέλετε να γνωρίζετε! Ένα από αυτά έχει να κάνει με μία συνήθεια που έχετε όταν βρίσκεστε σε ένα αεροπλάνο και δεν είναι άλλη από το να πίνετε νερό.

Η πρώην αεροσυνοδός Kat Kamalani ανέβασε στο TikTok ένα σχετικό βίντεο. Αναφέρει τι δεν πρέπει να πίνετε ενώ βρίσκεστε σε αεροπλάνο. Κρατηθείτε γιατί οι συμβουλές της μπορεί να σας εκπλήξουν και ίσως και να σας αηδιάσουν…

Σύμφωνα με την ίδια, ο Νο1 κανόνας είναι να μην καταναλώνετε οποιοδήποτε υγρό που δεν είναι σε σφραγισμένο μπουκάλι, τονίζοντας ότι τα μπουκάλια και οι κανάτες που χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά δεν καθαρίζονται ποτέ, είναι γεμάτα με μικρόβια και είναι αηδιαστικά.

Η Kamalani τονίζει ότι η ίδια και οι συνάδελφοί της αεροσυνοδοί δεν πίνουν σχεδόν ποτέ καφέ ή ζεστό τσάι κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, καθώς χρησιμοποιούν τις ίδιες κανάτες, καφετέριες και τους ίδιους βραστήρες που «σπάνια καθαρίζονται, εκτός αν είναι χαλασμένα».

Η Kamalani συνιστά να ζητάτε πάντα εμφιαλωμένο νερό ή αναψυκτικά που είναι σε σφραγισμένα μπουκάλια και να αποφεύγετε να ζητάτε παγάκια.

Πριν από μερικά χρόνια, οι αεροσυνοδοί προέτρεπαν τους επιβάτες να αποφεύγουν τον καφέ και το τσάι, επικαλούμενοι μία μελέτη που είχε γίνει σε 158 αεροπλάνα και είχε πολύ άσχημα αποτελέσματα. Από τα αεροπλάνα στα οποία ελήφθη δείγμα, το 13% περιείχε κολοβακτηρίδια και δύο μάλιστα είχαν επικίνδυνα επίπεδα E. coli στο νερό.

Τι αποκάλυψε η μελέτη

Εξίσου απογοητευτική είναι και μία άλλη μελέτη. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Hunter College NYC Food Policy Center του City University of New York και το DietDetective.com ανέλυσε την ποιότητα του πόσιμου νερού σε 11 μεγάλες και 12 περιφερειακές αεροπορικές εταιρείες στις ΗΠΑ.

«Η ποιότητα του πόσιμου νερού ποικίλλει ανά αεροπορική εταιρεία και πολλές αεροπορικές εταιρείες ενδεχομένως παρείχαν στους επιβάτες ανθυγιεινό νερό» αναφέρει η μελέτη.

Σε κάθε αεροπορική εταιρεία δόθηκε μια «βαθμολογία για την υγεία του νερού» που κυμαίνεται από πέντε (καλύτερη) έως μηδέν (χειρότερη). Ελήφθησαν υπόψη διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους του στόλου και των θετικών αναφορών δειγμάτων νερού E. coli και κολοβακτηριδίων. Κάθε βαθμολογία άνω του τρία υποδηλώνει σχετικά καθαρό πόσιμο νερό, σύμφωνα με τη μελέτη.

Από τις 10 μεγάλες αεροπορικές εταιρείες που αναλύθηκαν, οι επτά έλαβαν βαθμολογία κάτω του τρία, αφήνοντας τη μελέτη με το ίδιο συμπέρασμα με την Kamalani: Αποφύγετε το νερό της βρύσης των αεροπλάνων! Και αποφύγετε οτιδήποτε δεν είναι σε σφραγισμένο μπουκάλι κατά τη διάρκεια της πτήσης!

Η μελέτη προχωρά μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας ότι οι επιβάτες δεν πρέπει να πλένουν τα χέρια τους κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, καθώς το νερό στις τουαλέτες προέρχεται από την ίδια δεξαμενή. Αντ’ αυτού, η μελέτη συνιστά τη χρήση απολυμαντικού χεριών.

Scroll to Top