Γιατί γκριζάρουν τα μαλλιά μας- Πως θα το αποφύγουμε

Γκρίζα μαλλιά

Αν και τα γκρίζα μαλλιά είναι φυσικό επακόλουθο του χρόνου  που έρχεται, υπάρχουν κάποιοι τρόποι να τα αποτρέψετε.

Τα λευκά μαλλιά είναι φυσική συνέπεια του χρόνου που περνάει για όλους τους ανθρώπους στην υφήλιο . Για πολύ κόσμο όμως τα λευκά μαλλιά έρχονται πολύ νωρίς και αναγκάζονται να τα βάψουν. Τα γκρίζα μαλλιά συμβαίνουν για διάφορους λόγους εκτός από το γήρας, όπως για παράδειγμα ο τρόπος ζωής, η διατροφή αλλά και περιβαλλοντολογικοί λόγοι.

Για να αποτέψετε ή και να μετριάσετε την εμφάνιση τους είναι σημαντικό πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσετε το λόγο. Ειδικοί λοιπόν μελέτησαν την αιτία, ώστε να κατανοήσουν το πρόβλημα και να βρείτε τη λύση που σας ταιριάζει καλύτερα.

Τα γκρίζα μαλλιά δεν μπορούν να αποφευχθούν εντελώς, λόγω της απώλειας της χρωστικής από τα μαλλιά που έρχεται με την πάροδο του χρόνου. Παρ’ όλα αυτά αυτό που μπορεί να προληφθεί είναι η πρόωρη εμφάνιση των άσπρων μαλλιών με κάποιους τρόπους που μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας σπίτι, αλλά και κάποια μέτρα να τα προλάβετε. Καθώς αυτοί οι τρόποι είναι φυσικοί μπορεί να πάρει λίγο χρόνο ώστε να δείτε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πώς τα μαλλιά γίνονται γκρι

Οι θύλακες της τρίχας περιέχουν μέσα κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα, τα οποία καθορίζουν το χρώμα των μαλλιών. Αυτά τα κύτταρα είναι υπεύθυνα για την σύνθεση μίας χημικής σύνθεσης που ονομάζεται μελανίνη. Η μελανίνη είναι επίσης υπεύθυνη για το χρώμα του δέρματός μας.

Τα χρώματα αυτά καθορίζονται από τη συγκέντρωση της μελανίνης που υπάρχει στα κύτταρα, κάτι όμως που μπορεί να εξαρτάται και από εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς παράγοντες. Ένας από τους πιο συχνούς εξωτερικούς παράγοντες είναι ο ήλιος. Όταν δηλαδή μαυρίζετε ή καίγεστε από τον ήλιο είναι βασικά η επιδείνωση της παραγωγής της μελανίνης από τον ήλιο.

Με τον ίδιο τρόπο που η μελανίνη επηρεάζει το δέρμα, επηρεάζει και τα μαλλιά. Ο πιο κοινός λόγος είναι το γήρας. Με το γήρας τα κύτταρα στον οργανισμό διπλασιάζονται και μειώνεται η συγκέντρωση της μελανίνης, αλλάζοντας το χρώμα των μαλλιών σε ένα πιο άσπρο ή γκρί

Επίσης υπάρχουν και άλλες αιτίες που τα μαλλιά αλλάζουν χρώμα και γίνονται πιο άσπρα, όπως το στρες, το κάπνισμα, και ακόμα διατροφικοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο των μελανοκυττάρων ή σε καταστολή της παραγωγής της μελανίνης ακόμα και σε νεαρή ηλικία οδηγώντας έτσι σε πρόωρο γριζάρισμα των μαλλιών.

Τι είναι το πρόωρο γκιζάρισμα

Συνήθως τα άσπρα μαλλιά συνδέονται με γενετικούς παράγοντες. Δηλαδή η ηλικία που θα δείτε άσπρες τρίχες στα μαλλιά σας έχει να κάνει με την καταγωγή σας. Συνήθως οι Καυκάσιοι λαοί, παρατηρούν γκρίζες τρίχες στα 30 τους.Ενώ οι Ασιατικοί λαοί στα τελευταία χρόνια των 30 τους και οι Αμερικανοί και Αφροαμερικανοί στα 40 τους.

Η πιο σύνηθης ηλικία για να παρατηρήσετε γκρίζες τρίχες στα μαλλιά σας είναι κοντά στα 50.

Οι 8 λόγοι που έχετε γκρίζα μαλλιά

  1. Γενετικοί
  2. Ηλικία
  3. Άγχος
  4. Μη ισορροπημένη διατροφή
  5. Κάπνισμα
  6. Ιατρικές παθήσεις
  7. Περιβαλλοντικοί λόγοι
  8. Τα προϊόντα μαλλιών που περιέχουν χημικά

1.Γενετικοί

Ο πιο βασικός λόγος που θα παρατηρήσετε γκρίζα μαλλιά είναι ο γενετικός παράγοντας. Αν οι γονείς σας ή οι παππούδες σας είχαν άσπρα μαλλιά σε νεαρή ηλικία, είναι πολύ πιθανό να συμβεί και σε εσάς. Ακόμα, αν η καταγωγή σας έχει DNA τέτοιο που τα μαλλιά ασπρίζουν σε νεαρή ηλικία μπορεί και τα δικά σας μαλλιά να ασπρίσουν νωρίς.

2.Ηλικία

Με την πάροδο του χρόνου τα μαλλιά είναι φυσιολογικό να ασπρίζουν, καθώς τα κύτταρα στους θύλακες της τρίχας δεν παράγουν την ίδια ποσότητα μελανίνης και έτσι τα μαλλιά ασπρίζουν.

3.Άγχος

Αν και το στρες μόνο του δεν ευθύνεται για την αλλαγή στο χρώμα των μαλλιών σας, το χρόνιο στρες μπορεί να συνδεθεί με διάφορα ψυχοσωματικά προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε άσπρισμα των μαλλιών.

4.Μη ισορροπημένη διατροφή

Αν η διατροφή σας υπολείπεται από κάποια βασικά θρεπτικά στοιχεία, κυρίως βιταμίνη B, σίδηρο, χαλκό αλλά και ψευδάργυρο μπορεί να συμβάλει στο πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών σας. Ακόμα και η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει γκρίζα μαλλιά. Μία υγιής και ισορροπημένη διατροφή που περιέχει αντιοξειδωτικά είναι πολύ βασική για να διατηρήσετε ένα υγιές χρώμα μαλλιών.

5.Κάπνισμα

Οι μελέτες συνιστούν πως το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών.Τα επιβλαβή χημικά που περιέχει ο καπνός επηρεάζουν τους θύλακες της τρίχας και επιταχύνουν την διαδικασία του γκριζαρίσματος. Η διακοπή του καπνίσματος επομένως μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε το γκριζάρισμα πέρα όλων των άλλων θετικών συνεπειών που θα έχει για την υγεία σας.

6.Ιατρικές παθήσεις

Πολλές ιατρικές παθήσεις όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα, μπορούν να επηρεάσουν τις χρωστικές ουσίες των μαλλιών.

7.Περιβαλλοντικοί λόγοι

Η συνεχής έκθεση σε χημικά μπορεί να συμβάλει στην πρόωρη αλλαγή στα χρωστικά των μαλλιών σας.

8.Τα προϊόντα μαλλιών που περιέχουν χημικά

Τα πολλά χημικά που περιέχονται στα προϊόντα μαλλιών μπορεί να επηρεάσουν τα μαλλιά σας με αποτέλεσμα να χάσουν το χρώμα τους.

Αναστασία Αναστασιάδου
Αναστασία Αναστασιάδου

Scroll to Top