Καρκίνος του εγκεφάλου: Νέα ελπιδοφόρα γονιδιακή θεραπεία αύξησε το προσδόκιμο επιβίωσης

καρκίνο του εγκεφάλου

Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και χρόνια να αποκωδικοποιήσουν τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στον καρκίνο του εγκεφάλου, ώστε να βρουν πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την ασθένεια.

Τώρα λοιπόν, ερευνητές από δύο οργανισμούς ανέπτυξαν μία νέα γονιδιακή θεραπεία που δοκιμάστηκε σε ανθρώπους και αύξησε το προσδόκιμο ζωής έως και 5 χρόνια.

Ειδικότερα, η νέα μελέτη από το Τμήμα Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και το Αντικαρκινικό Κέντρο Rogel δείχνει πολλά υποσχόμενα πρώιμα αποτελέσματα.

Πρόκειται για μια θεραπεία που συνδυάζει φάρμακα που θανατώνουν κύτταρα και διεγείρουν το ανοσοποιητικό είναι ασφαλής και αποτελεσματική στην παράταση της επιβίωσης για ασθενείς με καρκίνο του εγκεφάλου -και μάλιστα μια εξαιρετικά επιθετική μορφή του, τα γλοιώματα.

Η νέα μελέτη για τον καρκίνο του εγκεφάλου πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά σε ανθρώπους

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Oncology, αφορά μια δοκιμή φάσης 1, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους. Οι ερευνητές Pedro Lowenstein και Maria Castro, κύριοι συγγραφείς της μελέτης, είχαν αναπτύξει και μελετήσει προηγουμένως τις γονιδιακές θεραπείες με τη μεσολάβηση αδενοϊού στο εργαστήριό τους.

Δεδομένης της κακής πρόγνωσης για τον καρκίνο του εγκεφάλου -και ειδικά των γλοιωμάτων– και της περιορισμένης ανταπόκρισης σε θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία, η ομάδα εξέτασε τη χρήση της πρωτεΐνης Flt3L για τη στρατολόγηση ανοσοκυττάρων, που συνήθως απουσιάζουν από τον εγκέφαλο.

Αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος απαιτούνται για να ξεκινήσουν μια πιο αποτελεσματική ανοσολογική απόκριση στον καρκίνο του εγκεφάλου.

«Το να μπορείς να μεταφέρεις μια νέα θεραπεία από το εργαστήριο στο νοσοκομειακό κρεβάτι με έναν τόσο βελτιωμένο τρόπο είναι συναρπαστικό και αντιπροσωπεύει μια καινοτομία στη μεταφραστική ιατρική», δήλωσε ο Oren Sagher, καθηγητής νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και ένας εκ των συγγραφέων αυτής της μελέτης.

Η μελέτη

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε δύο τύπους γονιδιακών θεραπειών σε γλοιώματα υψηλού βαθμού. Το πρώτο ήταν ένας συνδυασμός της πρωτεΐνης HSV-1-TK και του Valtrex, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων όπως ο επιχείλιος έρπης και η ανεμοβλογιά.

Το HSV-1-TK μετατρέπει το Valtrex σε μια κυτταροτοξική ένωση που σκοτώνει ενεργά διαιρούμενα καρκινικά κύτταρα. Η δεύτερη ήταν η Flt3L, μια πρωτεΐνη που στρατολογεί βασικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στον εγκέφαλο.

Όταν χρησιμοποιούνται συνδυαστικά, αυτές οι θεραπείες έδειξαν συναρπαστικά πρώιμα αποτελέσματα, όπως η βελτίωση της επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο του εγκεφάλου.

Από τους 18 ασθενείς που εγγράφηκαν στη δοκιμή, έξι επέζησαν περισσότερο από δύο χρόνια, τρεις επέζησαν για περισσότερα από τρία χρόνια και ένας ασθενής, ο οποίος ήταν ακόμη εν ζωή τη στιγμή της δημοσίευσης, επέζησε έως και πέντε χρόνια.

Με το τρέχον πρότυπο περίθαλψης, το προσδόκιμο ζωής για έναν όγκο αυτού του είδους είναι λίγο περισσότερο από 14 μήνες. Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτή η θεραπεία δεν ήταν τοξική για τους ασθενείς, υποδηλώνοντας ότι η υψηλότερη δόση που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη δοκιμή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές δοκιμές.

Αποτελέσματα που θα οδηγήσουν σε καλύτερες θεραπείες

Αν και οι φορείς γονιδιακής θεραπείας με αδενοϊό υποτίθεται ότι παραμένουν ενεργοί για έως και ένα μήνα, η εργασία από τρεις ερευνητές -τη Maria Luisa Varela, τον Mohammad Faisal Syed και τη Molly West- ανακάλυψε ότι η δραστηριότητα από τον αδενοϊικό φορέα που εκφράζει τον HSV1-TK ήταν ενεργή για έως και 17 μήνες.

Αυτή η ανακάλυψη αλλάζει τις προσδοκίες της γονιδιακής θεραπείας με αδενοϊό στον καρκίνο του εγκεφάλου και επεκτείνει τον πιθανό χρόνο κατά τον οποίο ο συνδυασμός HSV1-TK και Valtrex μπορεί να αξιοποιηθεί για την καταπολέμηση της υποτροπής του όγκου.

«Αυτό προήλθε από μια θεωρητική ιδέα που βασίζεται σε εξελικτικές υποθέσεις και δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε πειραματικά μοντέλα της νόσου», δήλωσε ο Lowenstein, Richard C. Schneider, καθηγητής Νευροχειρουργικής στο U-M.

«Μετά από πολλά χρόνια, είμαστε ενθουσιασμένοι που αναφέρουμε τα αποτελέσματα της δοκιμής αυτής της προσέγγισης σε ανθρώπους, λαμβάνοντας αποτελέσματα που θα οδηγήσουν σε καλύτερες θεραπείες για αυτήν την ομάδα ασθενών με καρκίνο του εγκεφάλου», δήλωσε η Δρ. Castro, καθηγήτρια νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Παρόλο που απαιτείται περισσότερη δουλειά προτού η προσέγγιση αυτή μεταφερθεί στην κλινική πρακτική, η σημασία της μακροπρόθεσμης έκφρασης του HSV1-TK υποδηλώνει την ανάγκη εφαρμογής της για τη βελτίωση της θεραπείας για τον καρκίνο του εγκεφάλου. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποστηρίζουν το σχεδιασμό μελλοντικών κλινικών δοκιμών φάσης 1β/2.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top