Μια γυναίκα που ζούσε με ένα επίμονο σπυρί στο μέτωπο για δύο χρόνια, χωρίς να του δίνει σημασία, διαγνώστηκε τελικά με καρκίνο του δέρματος. Η ίδια παραδέχεται πως έκανε συχνά σολάριουμ, χωρίς να γνωρίζει τις συνέπειες. Αν εκτίθεστε τακτικά σε τεχνητή ή φυσική υπεριώδη ακτινοβολία, αυτό είναι κάτι που αξίζει να σκεφτείτε γιατί ακόμη και το πιο αθώο σημάδι στο δέρμα μπορεί να κρύβει κάτι σοβαρό.
33χρονη με σπυρί στο μέτωπο διαγνώστηκε με καρκίνο του δέρματος – Για ποιο πράγμα μας προειδοποιεί
Το μελάνωμα είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους τύπους καρκίνου του δέρματος και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα παγκόσμια στοιχεία, περίπου 330.000 άνθρωποι διαγνώστηκαν με τη νόσο το 2022, ενώ 60.000 έχασαν τη ζωή τους. Αν και δεν είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους, προκαλεί πολλούς θανάτους, κυρίως επειδή μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα στο σώμα. Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται σε ανεπτυγμένες χώρες, με την Ευρώπη να συγκεντρώνει σχεδόν τις μισές νέες διαγνώσεις. Επίσης, οι άνδρες φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο.
Μια γυναίκα 33 ετών αποκάλυψε ότι έμεινε άναυδη όταν ένα φαινομενικά ακίνδυνο σπυράκι στο μέτωπό της αποδείχθηκε ότι ήταν καρκίνος του δέρματος. Παρότι είχε δέρμα με τάση για ακμή, η Rachel Archer άρχισε να ανησυχεί όταν το σπυράκι άρχισε να αιμορραγεί τον Ιανουάριο.
Αρχικά, ο γιατρός της τής είπε ότι ήταν «πολύ νέα» για να είναι καρκίνος και ότι πιθανόν ήταν απλώς αποτέλεσμα από δάγκωμα κουνουπιού. Ωστόσο, παραμένοντας ανήσυχη, αναζήτησε δεύτερη γνώμη έναν μήνα αργότερα, οδηγούμενη σε βιοψία. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι είχε βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC), τον πιο κοινό τύπο καρκίνου του δέρματος, που προκαλείται συχνά από την έκθεση στον ήλιο. Από τότε έχει μοιραστεί την ιστορία της στο TikTok, ως προειδοποίηση για τους άλλους.
«Οι θεραπείες διήρκεσαν έξι εβδομάδες», εξήγησε η Rachel σε ένα βίντεο.
«Είμαι πολύ ανακουφισμένη που τελείωσε, αλλά έχει φτάσει στο σημείο να πονάει και να καίει, κάτι που υποθέτω ότι κάνει η θεραπεία στον καρκίνο και την περιοχή γύρω του. Κάνει αυτό που πρέπει, αλλά ψυχολογικά είναι πολύ βαρύ να το έχεις αυτό στο μέτωπό σου».
Καρκίνος του δέρματος: Κάντε το τεστ που δείχνει αν κινδυνεύετε
Πού αποδίδει τον καρκίνο;
Συνεχίζοντας, εξέφρασε επίσης την πρόθεσή της πίσω από τη δημοσίευση του βίντεο, λέγοντας ότι ήθελε να δώσει στον κόσμο ένα «σοκ» για το πόσο «τρομακτική» δείχνει. «Θα έπρεπε να τρομάξει τον κόσμο ώστε να προσέχει περισσότερο στον ήλιο», συνέχισε η Rachel.
«Δεν νομίζω ότι ήμουν στον ήλιο για πολύ, αλλά χρησιμοποιούσα πολύ σολάριουμ για κάποιο διάστημα και έβγαινα έξω με φίλους και ξαπλώναμε στον ήλιο με ποτά, και έπαθα εγκαύματα μερικές φορές, οπότε πιστεύω ότι όλα αυτά συνέβαλαν».
Ολοκλήρωσε σημειώνοντας την αφθονία των προϊόντων που υπάρχουν πλέον με SPF, συμπεριλαμβανομένων make-up και άλλων καλλυντικών, εκφράζοντας την άποψή της για την ασφάλεια στον ήλιο λέγοντας: «Νιώθω ότι πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να ξαπλώνει κανείς και να καίγεται, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να λέει κάποιος ‘Απλώς θέλω να μαυρίσω’».
«Είμαι 33 ετών, έχω καρκίνο του δέρματος και είναι πολύ πραγματικό, αλλά στάθηκα τυχερή που δεν είχα τον τύπο καρκίνου που θα απαιτούσε χειρουργική αφαίρεση, καθώς βρισκόμουν ακόμη στα αρχικά στάδια».
Το βίντεο της Rachel παρακολούθησαν 1,3 εκατομμύρια χρήστες του TikTok, πολλοί από τους οποίους έσπευσαν να μοιραστούν τις σκέψεις τους. «Η μητέρα μου καθόταν πολλές ώρες στον ήλιο για να μαυρίσει, φορούσε ένα αθλητικό σουτιέν και η πλάτη της αιμορραγούσε», σχολίασε ένα άτομο. «Τελικά ήταν μελάνωμα. Πέθανε από αυτό. Περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να παίρνουν στα σοβαρά τον καρκίνο του δέρματος! Σε ευχαριστούμε που το δημοσίευσες».
Ένα δεύτερο άτομο ανέφερε: «Ειλικρινά, το να βλέπεις τόσο πολλούς να λένε ότι ο ήλιος δεν προκαλεί καρκίνο του δέρματος είναι απλώς τρελό και δείχνει ξεκάθαρα ότι τα εκπαιδευτικά μας συστήματα έχουν αποτύχει».
@racheltemac Warning for this not to happen to you! Be careful in the sun! And if you have any weird spots that you have had for a while, especially if they are randomly bleeding- go get them checked out and be your own advocate if you feel like something is wrong! #skincancer #skincancerawareness #skincare ♬ original sound – rachelarcan
Πότε χρειάζεται να δείτε γιατρό;
Οι συμβουλές του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ην. Βασιλείου (NHS) σχετικά με το μελάνωμα είναι οι εξής:
«Ένας νέος σπίλος ή μια αλλαγή σε έναν υπάρχοντα σπίλο μπορεί να είναι σημάδια μελανώματος. Τα μελανώματα μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα σας, αλλά είναι πιο συχνά σε περιοχές που εκτίθενται συχνά στον ήλιο.
Κάποιοι πιο σπάνιοι τύποι μπορούν να επηρεάσουν τα μάτια, τα πέλματα των ποδιών, τις παλάμες των χεριών ή τα γεννητικά όργανα. Ελέγχετε το δέρμα σας για οποιαδήποτε ασυνήθιστη αλλαγή. Χρησιμοποιήστε καθρέφτη ή ζητήστε από σύντροφο ή φίλο να ελέγξει σημεία που δεν μπορείτε να δείτε».
Το NHS προσθέτει:
«Τα μελανώματα έχουν συχνά ακανόνιστο σχήμα. Μπορεί να έχουν δύο διαφορετικά σχήματα και ακανόνιστες άκρες. Τα μελανώματα είναι συχνά μείγμα δύο ή περισσότερων χρωμάτων».
Δείτε γιατρό αν:
- έχετε σπίλο που έχει αλλάξει μέγεθος, σχήμα ή χρώμα
- έχετε σπίλο που είναι επώδυνος ή προκαλεί φαγούρα
- έχετε σπίλο που είναι φλεγμονώδης, αιμορραγεί ή έχει κρούστα
- έχετε νέο ή ασυνήθιστο σημάδι στο δέρμα που δεν έχει φύγει μετά από μερικές εβδομάδες
- έχετε σκούρα περιοχή κάτω από νύχι που δεν έχει προκληθεί από τραυματισμό