HPV: Νέα θεραπεία για κονδυλώματα και καρκίνο γεννητικών οργάνων

HPV

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης ανοίγει το δρόμο για εναλλακτική θεραπεία για το HPV και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου, του πέους και του πρωκτού και των κονδυλωμάτων με μικροκύματα! Η θεραπεία δεν έχει τις παρενέργειες που έχουν οι θεραπείες που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα.

Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας και οι περισσότεροι καρκίνοι του κόλπου, του αιδοίου, του πέους και του πρωκτού, προκαλούνται από τον ιό HPV, τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων.
O HPV αποτελεί τη συνηθέστερη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη παγκοσμίως. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι του ιού HPV, εκ των οποίων οι 40 περίπου προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα. Τουλάχιστον 14 τύποι του HPV, οι οποίοι χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου», προκαλούν καρκίνο στα γεννητικά όργανα όπως, για παράδειγμα, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες.

Πώς αντιμετωπίζονται μέχρι σήμερα τα κονδυλώματα και οι καρκίνοι που προκαλούνται από τον ιό HPV

Οι περισσότεροι από αυτούς τους καρκίνους ή τις προκαρκινικές αλλοιώσεις αντιμετωπίζονται με ακτίνες Laser CO2 και ηλεκτροχειρουργική (Loop), όπου εκτελούνται κάτω από συνεχή μικροσκοπικό κολποσκοπικό έλεγχο. Επίσης και η κλασική κωνοειδής εκτομή με νυστέρι, που λόγω του υψηλού ποσοστού επιπλοκών που παρουσιάζει, δεν αποτελεί επιλογή ενώ η ολική υστερεκτομή χρησιμοποιείται σπάνια σε ηλικιωμένες γυναίκες όταν συνυπάρχουν και άλλα γυναικολογικά προβλήματα.

Αυτά μπορεί να προκαλέσουν πόνο και δυσφορία, αιμορραγία και φλεγμονή. Η αντιμετώπιση του τραχήλου της μήτρας με αυτές τις θεραπείες αυξάνει επίσης τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, εάν μια γυναίκα μείνει έγκυος.

Ορισμένες παραλλαγές του HPV προκαλούν επίσης κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη που επηρεάζει το 3-4% των ενηλίκων.

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων αντιμετωπίζονται με κρυοπηξία, η οποία αποτελεί μία συνηθισμένη θεραπεία των κονδυλωμάτων εδώ και χρόνια. Η διαδικασία περιλαμβάνει την καταστροφή τους χρησιμοποιώντας μία «κρύα» ουσία (υγρό οξείδιο ή πρωτοξείδιο του αζώτου). Με τον τρόπο αυτό, η απότομη ψύξη και απόψυξη των κυττάρων νεκρώνει τα κύτταρα που έχουν προσβληθεί από τον ιό, με αποτέλεσμα την αφαίρεση των κονδυλωμάτων. Η κρυοπηξία ως θεραπευτική μέθοδος εμφανίζει μεγαλύτερα ποσοστά υποτροπών και το πιο πιθανό είναι να απαιτούνται περισσότερες από μία εφαρμογή.

Οι ερευνητές βρήκαν μία ήπια θεραπευτική προσέγγιση για τον HPV

Αναζητώντας πιο ήπιες εναλλακτικές θεραπείες, η καθηγήτρια Sheila Graham, του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, και οι συνεργάτες της στράφηκαν σε ένα μηχάνημα που ονομάζεται Swift, ένα σύστημα θεραπείας του δέρματος με μικροκύματα. Αυτό χρησιμοποιείται ήδη σε κλινικές για τα επίμονα κονδυλώματα και τις μυρμηγκιές.

Το σύστημα θεραπείας χρησιμοποιεί μια καινοτόμα τεχνολογία που βασίζεται στην χρήση μικροκυμάτων που φτάνουν σε συγκεκριμένο βάθος στο δέρμα ρυθμίζοντας μια σειρά από ανοσολογικές διεργασίες μέσω της επιλεκτικής θερμότητας έτσι ώστε ο οργανισμός να προβεί στην επούλωση κονδυλωμάτων, μυρμηγκιών κλπ.

Ένας μικρός ανιχνευτής μεταφέρει την ενέργεια μικροκυμάτων στα υποκείμενα κύτταρα, θερμαίνοντάς τα από το εσωτερικό στους 45-48 οC. Σε αντίθεση με τις υπάρχουσες θεραπείες για τον καρκίνο και τις προκαρκινικές θεραπείες, οι οποίες αφαιρούν επίσης υγιή ιστό, επηρεάζονται μόνο τα κύτταρα που στοχεύονται από τον ανιχνευτή.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα κονδυλώματα προκαλούνται από ορισμένα στελέχη του HPV και σε μια πρόσφατη μελέτη, τα μικροκύματα χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία τους, με αποτέλεσμα το 76% των ατόμων να καθαρίσει από αυτά, σε σύγκριση με το 33% που καταψύχθηκαν με υγρό άζωτο.

Για να διερευνήσει τις δυνατότητές του ως θεραπεία καρκίνου, η ομάδα της Graham εξέτασε τη συσκευή σε κομμάτια προκαρκινικού ή καρκινικού ιστού του τραχήλου της μήτρας που είχαν αναπτυχθεί έξω από το σώμα.

«Βρήκαμε ότι η θεραπεία είναι πολύ ακριβής, προκαλώντας μόνο αλλαγές θερμοκρασίας στον ιστό», είπε η Graham. «Αυτή η αλλαγή θερμοκρασίας προκαλεί κάτι που ονομάζεται απόκριση θερμικού σοκ, το οποίο διακόπτει τη διαδικασία παραγωγής πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένων των ιικών πρωτεϊνών που προκαλούν καρκίνο».

Η θεραπεία προκάλεσε επίσης την παραγωγή ενός μορίου που ονομάζεται p53 που κάνει τα καρκινικά ή προκαρκινικά κύτταρα να αναγνωρίσουν ότι είναι κατεστραμμένα και αυτοκαταστρέφονται.

Η καθηγήτρια Graham δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι αυτή η θεραπεία θα μπορούσε να είναι μια νέα θεραπεία για ασθενεις με HPV.

Οι τρέχουσες θεραπείες μπορεί να προκαλέσουν παρατεταμένη αιμορραγία ή φλεγμονή ενώ η θερμική επεξεργασία μέσω της συσκευής μικροκυμάτων μπορεί να προσφέρει καλύτερη κάλυψη ιστού και να είναι πιο αποδεκτή και καλύτερα ανεκτή από τους ασθενείς σε σχέση με τις υπάρχουσες θεραπείες».

Πολύ άμεσα οι ερευνητές ελπίζουν να ξεκινήσουν μια δοκιμή σε ασθενείς με προκαρκινικές αλλοιώσεις του πρωκτού, ακολουθούμενη από μια δοκιμή για κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

Scroll to Top