Η Νο1 καθημερινή συνήθεια που προστατεύει την καρδιά μας – Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

καρδιά, συνήθεια

Το καθημερινό περπάτημα έως και 10.000 βήματα είναι μια συνήθεια που προστατεύει την καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ή πρόωρου θανάτου, ακόμα κι αν οι άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους καθισμένοι, σύμφωνα με έρευνα.

Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει στο παρελθόν ότι οι άνθρωποι που περνούν πολύ χρόνο καθισμένοι, π.χ., στο γραφείο τους ή βλέποντας τηλεόραση, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν πρόωρο θάνατο και να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις.

Ωστόσο, μέχρι τώρα, δεν ήταν σαφές εάν το περπάτημα μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του χρόνου που περνάμε καθιστοί για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, διαπίστωσε ότι κάθε επιπλέον βήμα πάνω από 2.200 βήματα την ημέρα – έως περίπου 10.000 – μειώνει αυτούς τους κινδύνους, ανεξάρτητα από το πόσο από τον υπόλοιπο χρόνο ξοδεύετε καθιστοί.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο χαμηλότερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν μεταξύ των ατόμων που έκαναν 9.000 έως 10.500 βήματα την ημέρα. Όσον αφορά στην αποφυγή του εγκεφαλικού και της καρδιακής προσβολής, οι χαμηλότεροι κίνδυνοι ήταν σε άτομα που έκαναν περίπου 9.700 βήματα την ημέρα.

Για τη μελέτη, οι ειδικοί με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ χρησιμοποίησαν δεδομένα της UK Biobank από 72.174 άτομα ηλικίας περίπου 61 ετών. Όλοι φορούσαν μια συσκευή (επιταχυνσιόμετρο) στον καρπό τους για επτά ημέρες για να μετρήσουν τα επίπεδα άσκησης.

Σε σχεδόν επτά χρόνια παρακολούθησης, καταγράφηκαν 1.633 θάνατοι και συνέβησαν 6.190 καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οποιαδήποτε ποσότητα καθημερινών βημάτων πάνω από 2.200 την ημέρα συνδέθηκε με χαμηλότερο θάνατο και καρδιακές παθήσεις, ανεξάρτητα από τον χρόνο που αφιερώνουμε στην καθιστική ζωή, αλλά τα οφέλη αυξάνονταν όσο περισσότερα βήματα έκαναν οι άνθρωποι.

Συνολικά, 9.000 έως 10.500 βήματα την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 39% και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού κατά 21%. Και στις δύο περιπτώσεις, το 50% του οφέλους επιτεύχθηκε μεταξύ 4.000 και 4.500 βημάτων την ημέρα.

Μια δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, διαπίστωσε ότι ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα άσκησης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Οι ερευνητές, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του Imperial College London NHS Healthcare Trust, επισήμαναν ότι: «Οι άνθρωποι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να είναι σωματικά δραστήριοι ακόμη και στα χαμηλότερα επίπεδα».

Η Julie Ward, ανώτερη νοσοκόμα στο British Heart Foundation, δήλωσε σχετικά με τις μελέτες: «Γνωρίζουμε ότι η καθημερινή σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και του κινδύνου εγκεφαλικού. Αυτές οι ελπιδοφόρες νέες μελέτες έδειξαν ότι κάθε βήμα για να φτάσουμε τα 10.000 βήματα την ημέρα μετράει για τη μείωση του κινδύνου θανάτου και καρδιακών παθήσεων. Ακόμα και τα χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού».

Και πρόσθεσε: «Προτρέπουμε όλους να παραμείνουν ενεργοί για την υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού τους κάνοντας 150 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα. Αυτή μπορεί να είναι οποιαδήποτε δραστηριότητα που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας, όπως να κάνετε τακτικά διαλείμματα για περπάτημα μακριά από την οθόνη του υπολογιστή σας, να πηγαίνετε στο γυμναστήριο, να παρακολουθείτε μαθήματα γυμναστικής ή ακόμα και να κατεβαίνετε από το λεωφορείο μια στάση νωρίτερα για να κάνετε περισσότερα βήματα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πως θα παραμείνετε δραστήριοι, μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με το επίπεδο άσκησης που λειτουργεί για εσάς.»

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top