Ιώσεις: Πως να καθαρίσετε το σπίτι σας για να τις αποφύγετε μετά τις εορταστικές επισκέψεις

ιώσεις σπίτι

Η ανάγκη για καθαριότητα και τήρηση κανόνων υγιεινής τώρα το χειμώνα που οι ιώσεις είναι σε έξαρση είναι πιο επιτακτική από ποτέ…

Τι γίνεται, όμως, με την απολύμανση του χώρου ή των προσωπικών μας αντικειμένων; Δεδομένου ότι οι ιοί και τα μικρόβια μεταδίδονται και μέσω των επιφανειών, η επαρκής απολύμανσή τους είναι απαραίτητη ώστε να μειώσουμε – όσο είναι δυνατόν – τη συχνότητα μετάδοσης.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε σωστά το σπίτι και τα πράγματά σας.

Καθαρίστε και απολυμάνετε το σπίτι σας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως το καθάρισμα και η απολύμανση είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Το καθάρισμα έχει να κάνει με την απομάκρυνση ρύπων από μία επιφάνεια. Η απολύμανση αφορά στην εξόντωση των παθογόνων μικροοργανισμών. Πρέπει να κάνετε και τα δύο καθημερινά ιδιαίτερα αν μπαινοβγαίνει κόσμος στο σπίτι σας, όπως τώρα στις γιορτές.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι πιο πιθανή απ’ ότι μέσω επιφανειών, ωστόσο συνιστάται να καθαρίζουμε και να απολυμαίνουμε συχνά τις επιφάνειες που αγγίζουμε, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, για να προστατευτούμε σε περίπτωση που κάποιος ο οποίος τις άγγιξε είχε έρθει σε επαφή με τον εξωτερικό χώρο ή με ανθρώπους εκτός του στενού του περιβάλλοντος, καθώς οι ιοί επιβιώνουν έως και κάποιες μέρες στις επιφάνειες. Ο Κορονοϊός λ.χ. μπορεί και επιβιώνει σε επιφάνειες, όπως χαρτόνια για 24 ώρες, και σε πλαστικό ή  ανοξείδωτο ατσάλι μέχρι δύο ή τρεις ημέρες.

Οι 9 επιφάνειες που χρειάζονται καθάρισμα και απολύμανση είναι:

  1. Πόμολα πόρτας
  2. Επιφάνειες τραπεζιού
  3. Καρέκλες (κάθισμα, πλάτη, μπράτσα)
  4. Πάγκοι κουζίνας
  5. Πρίζες
  6. Τουαλέτες (λεκάνη, λαβή)
  7. Διακόπτες
  8. Τηλεκοντρόλ
  9. Χειριστήρια βιντεοπαιχνιδιών

Πώς θα καθαρίσετε

  • Πρώτα καθαρίζετε και μετά απολυμαίνετε:
  • Αρχικά, καθαρίστε τις επιφάνειες, απομακρύνοντας ρύπους, σκόνη κτλ. Μπορείτε να το κάνετε αυτό σκουπίζοντας τις με σαπουνόνερο (ή με καθαριστικό σπρέι) και με μία πετσέτα χειρός.
  • Στη συνέχεια εφαρμόστε ένα απολυμαντικό ειδικό για επιφάνειες. Ο γρηγορότερος και πιο εύκολος τρόπος να το πετύχετε είναι με απολυμαντικά μαντηλάκια ή σπρέι.

Πώς να φτιάξετε ένα απολυμαντικό από χλωρίνη στο σπίτι

Αν δε βρίσκετε καλά απολυμαντικά στο σούπερ μάρκετ, μπορείτε να κατασκευάσετε το δικό σας, βασισμένοι στην παρακάτω συνταγή:

  • 4 μικρές κουταλιές χλωρίνης
  • 1 περίπου λίτρο νερό

Τι να κάνετε:

  • Ρίχνετε και τα δύο σε ένα μπουκάλι για σπρέι ενός λίτρου και ανακινείτε δυνατά
  • Ψεκάζετε σε μία επιφάνεια για να την απολυμάνετε, αφήνετε το υγρό να δράσει για 10 λεπτά και σκουπίζετε με ένα στεγνό πανί
  • Μην ξεχάσετε να φορέσετε γάντια, να ανοίξετε τα παράθυρα και να είστε προσεκτικοί.

Πώς να απολυμάνετε το τηλέφωνο ή το tablet σας

Χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό μαντηλάκι ή διάλειμμα (με τουλάχιστον 70% αλκοόλη) για να καθαρίσετε τη συσκευή σας. Δώστε την απαραίτητη προσοχή στην οθόνη, τα πλήκτρα ή οπουδήποτε μπορεί να έχει παγιδευτεί σκόνη ή χνούδια. Επίσης αφαιρέστε οποιαδήποτε θήκη, καθαρίστε την εσωτερικά, επανατοποθετήστε την στο κινητό ή το tablet σας και καθαρίστε την και εξωτερικά.

Πώς να καθαρίσετε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας

Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε απολυμαντικό μαντηλάκι στην οθόνη του υπολογιστή. Οι οθόνες των laptop δεν είναι πάντα από γυαλί (οι ματ οθόνες είναι πλαστικές), οπότε το μαντηλάκι θα προκαλούσε βλάβη.

Η οθόνη πρέπει να καθαρίζεται με ισοπροπύλιο διάλυμα αλκοόλης 70% και με μία απαλή πετσέτα. Φροντίστε να σκουπίσετε το πληκτρολόγιο, το χειριστήριο αφής, το εξωτερικό του laptop και το σημείο όπου ξεκουράζετε τους καρπούς σας.

Τα ίδια ισχύουν και για τον σταθερό σας υπολογιστή. Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε επίσης το ποντίκι (στο πάνω, στο κάτω μέρος και στο πλάι), το πληκτρολόγιο (πλήκτρα και εξωτερικό μέρος) και το pad για το ποντίκι.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top