Ήπαρ: Αυτό το σνακ τρώει κάθε μέρα για να έχει γερό συκώτι κορυφαίος ηπατολόγος

ηπαρ, σνακ, γιαούρτι

Πολλοί άνθρωποι δεν σκέφτονται καθόλου το συκώτι τους, εκτός αν έχουν μία πάθηση που το επηρεάζει και πρέπει να προσέχουν τι τρώνε. Το να το φροντίζετε όμως καθημερινά είναι σημαντικό, καθώς είναι ένα όργανο με πολλές κρίσιμες λειτουργίες για τον οργανισμό σας.

Όπως συμβαίνει και με τα άλλα ζωτικά σας όργανα, το ήπαρ επηρεάζεται από το τι τρώτε, οπότε η προσπάθεια να ακολουθείτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή μπορεί να ωφελήσει την υγεία του συκωτιού σας.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να θυσιάσετε εντελώς τα σνακ ή άλλες τροφές που απολαμβάνετε. Δείτε τι σας συμβουλεύουν γιατροί που ειδικεύονται στη θεραπεία του ήπατος και των πεπτικών οργάνων και τι σνακ επιλέγουν αυτοί.

Το καθημερινό σνακ ενός γιατρού

«Το σνακ της πρώτης μου επιλογής είναι το γιαούρτι» αναφέρει στο parade ο Dr. Michael Schoech, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο University of Cincinnati College of Medicine και ηπατολόγος στο UC Health στο Σινσινάτι. «Πρόκειται για ένα σνακ υψηλής απόδοσης, το οποίο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και χαμηλότερο σε υδατάνθρακες και νάτριο» προσθέτει ο ίδιος.

Αυτή είναι μία πολύ καλή επιλογή, τονίζουν οι ειδικοί, γιατί για να έχετε ένα γερό συκώτι πρέπει να αποφεύγετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.

Η δεύτερη επιλογή του Dr. Schoech είναι «ο καφές με μια σταγόνα κρέμα γάλακτος». Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ένα όφελος του καφέ για τη συνολική υγεία του ήπατός σας. Αρκετές μελέτες εμφανίζουν συσχέτιση μειωμένης ηπατικής δυσκαμψίας και καρκίνου του ήπατος με την τακτική κατανάλωση καφέ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το όφελος αυτό σχετίζεται με τον μαύρο καφέ χωρίς κρέμα ή/και ζάχαρη. Η Cleveland Clinic συνιστά επίσης ένα καθημερινό φλιτζάνι καφέ για την προαγωγή της υγείας του ήπατος.

Από την πλευρά του ο Dr. Kunal Gupta, γαστρεντερολόγος στο Hackensack Meridian Health Bayshore Medical Center, έχει μια άλλη πρόταση για ένα σνακ που είναι καλό για το συκώτι σας και εύκολο να το απολαύσετε εν κινήσει. Όπως τονίζει, «οι ξηροί καρποί και οι μπάρες ξηρών καρπών είναι εξαιρετικά σνακ. Είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες».

Αυτά τα σνακ προσφέρουν επίσης ένα άλλο πλεονέκτημα για όσους προσπαθούν να διατηρήσουν μια υγιεινή διατροφή. «Οι ξηροί καρποί και άλλα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες βοηθούν να χορτάσετε την πείνα σας και σας επιτρέπουν να περιορίσετε την υπερκατανάλωση τροφών και τη συνολική αύξηση του βάρους, κάτι που είναι σημαντικό για την υγεία του ήπατός σας» υπογραμμίζει ο Dr. Gupta.

Άλλοι τρόποι για να προάγετε την υγεία του ήπατος

Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κάνετε έξυπνες επιλογές σχετικά με το τι τρώτε -και πίνετε- για να διατηρήσετε το συκώτι σας σε καλή κατάσταση.

«Ό,τι είναι καλό για τη συνολική σας υγεία είναι καλό και για το συκώτι σας» επισημαίνει ο Dr. Gupta και προσθέτει: «Διατηρήστε μια διατροφή που περιορίζει τον κίνδυνο διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων, τα οποία αποτελούν μέρος του μεταβολικού συνδρόμου».

«Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι μακράν η πιο σημαντική παράμετρος για την υγεία του ήπατος, συμπεριλαμβανομένης μιας διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες με φρέσκα φρούτα και λαχανικά» αναφέρει ο Dr Schoech. Οι υγιείς πρωτεΐνες για το συκώτι σας περιλαμβάνουν ψάρια και κοτόπουλο, όπως αυτά που συνιστώνται στη μεσογειακή διατροφή.

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ήδη τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της υγείας του ήπατος, οπότε αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να κρατάτε την κατανάλωση αλκοόλ υπό έλεγχο. «Είναι σημαντικό να θυμάστε να περιορίζετε το αλκοόλ σε ένα ποτό ημερησίως για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες» υπογραμμίζει ο Dr. Schoech.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top