Υγεία καρδιάς: Τι τρώει ένας καρδιολόγος για πρωινό

διατροφή για υγεία καρδιάς

Αν υπάρχει ένας ειδικός που ξέρει ποιες τροφές συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς σας και ποιες κάνουν κακό αυτός είναι ο καρδιολόγος.

 

Η  διατροφή είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζετε την υγεία σας. Ένα καλό και θρεπτικό πρωινό είναι ότι καλύτερο για να ξεκινήσει η μέρα ευχάριστα και να σας δώσει μία ώθηση ενέργειας.

“Πολλοί άνθρωποι έχουν την κακή συνήθεια να ξεκινούν τη μέρα με ένα τοστ ή με μπάρες δημητριακών που έχουν ζάχαρη, λες και τρώνε σοκολάτες και φυσικά απέχουν από ένα καλό και υγιεινό πρωϊνό “, επισημαίνει  ο Δρ.Αντριου Φρίμαν ,διευθυντής κλινικής στο National Jewish Health στο Ντένβερ.

Έτσι, ένα πρωινό που είναι υγιεινό για την καρδιά, με γρήγορες και εύκολες διατροφικές επιλογές,  είναι το κλειδί, λέει η Δρ.Σούζαν Τσένκ, καθηγήτρια Καρδιολογίας και διευθύντρια έρευνας δημόσιας υγείας στο Smidt Heart Institute στο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει,  κάποιοι άνθρωποι  παραλείπουν το πρωινό – και αυτό είναι εντάξει αν σας βολεύει, σημειώνει. ” Αλλά ως επί το πλείστον, οι άνθρωποι ωφελούνται από το να τρώνε κάτι το πρωί”, λέει η  Δρ. Τσένκ. για να συμπληρώσει ότι: “Με ένα καλό ξεκίνημα, θα αισθάνεστε πιο υγιείς, πιο ενεργητικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας”.

Τι τρώνε οι καρδιολόγοι για πρωινό:

Πλιγούρι βρώμης: Πάντως και οι δύο καρδιολόγοι ανέφεραν τη βρώμη ως τη βασική διατροφή για το πρωινό. Το πλιγούρι βρώμης περιέχει πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, ενώ μελέτες το συνδέουν με τη μείωση της χοληστερόλης και  του βάρους, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

“Η επιλογή μου είναι πραγματικά το πλιγούρι βρώμης”, λέει ο Δρ. Φρίμαν. “Γενικά, συνιστώ το πλιγούρι βρώμης ως την καλύτερη επιλογή”.

Παράλληλα, συμβουλεύει ένα μικρό φλιτζάνι πλιγούρι βρώμης φτιαγμένο με νερό, όχι με γάλα ή βούτυρο, με πολλά μούρα, καθώς και πρόσθετα υγιεινά για την καρδιά συστατικά, όπως αλεσμένος λιναρόσπορος ή μερικά καρύδια. Μην χρησιμοποιείτε στιγμιαίο πλιγούρι βρώμης, το οποίο είναι το πιο επεξεργασμένο.

Στην δρ. Cheng αρέσει να αναμειγνύει σπόρους chia με βρώμη, σε συνδυασμό με μη γαλακτοκομικό γάλα (για να μειωθεί η πρόσληψη λίπους, ιδίως κορεσμένων λιπαρών), μαζί με αποξηραμένα ή κατεψυγμένα φρούτα, καθώς και ξηρούς καρπούς ή σπόρους. Αυτό το μείγμα μπορεί να προετοιμαστεί μερικές ημέρες νωρίτερα και να διατηρηθεί σε βάζα στο ψυγείο.

Το πρωινό βασίζεται κυρίως  στη βρώμη με έλαση, θρυμματισμένη ή χαλύβδινη και τρώγεται συνήθως ως χυλός, ο οποίος παρασκευάζεται με το βράσιμο της βρώμης σε νερό ή γάλα.

Υγιεινά smoothies:  Ο Δρ. Φρίμαν  επιλέγει ρόφημα με βάση την πρωτεΐνη μπιζελιού, γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη και φρούτα, όπως μούρα ή μπανάνα. Το αγαπημένο της  Δρ. Τσένκ είναι smoothie από αναμεμειγμένα ολόκληρα λαχανικά και φρούτα για την πρόσληψη φυτικών ινών. Συνήθως προτιμά ένα smoothie Bloody Mary με ντομάτα-σέλινο, καθώς  περιέχει λυκοπένιο και άλλα αντιοξειδωτικά που είναι υγιεινά για την καρδιά. Βασική, αγαπημένη της επιλογή, είναι τζίντζερ με πορτοκάλι, μήλο και  σπόρους chia.

Τοστ με αβοκάντο: Ο Δρ. Φρίμαν προτείνει μία φέτα τοστ ολικής άλεσης με αβοκάντο και λαχανικά, όπως κρεμμύδια ή πίκλες. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες εμπλουτισμένες με αβοκάντο έχουν θετική επίδραση στα λιπίδια του αίματος σε σύγκριση με δίαιτες χαμηλών λιπαρών, υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες ή μια τυπική δίαιτα

Τι αποφεύγουν οι καρδιολόγοι για πρωινό:

Μπέικον: “Το νούμερο 1 πράγμα που θα απέφευγα είναι το μπέικον”, λέει ο Δρ.Φρίμαν. “Είναι πλούσιο σε αλάτι και διάφορα άλλα πρόσθετα. Πρόκειται για  ένα επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και  ενισχύει τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων. νόσου με αυτό. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: ” ‘Οσο νόστιμο και αν είναι, θα πρέπει να το αποφεύγετε σχεδόν με κάθε κόστος”.

Η Δρ. Τσένκ ενημερώνει τους ασθενείς ότι “το μπέικον είναι εντάξει, αρκεί να το τρώνε μόνο μια στο τόσο”. “Σχεδόν με πονάει που το λέω αυτό ως καρδιολόγος”, σημειώνει η γιατρός, αλλά θεωρεί το μπέικον ένα από εκείνα τα τρόφιμα που φέρνει τους ανθρώπους κοντά γύρω από το τραπέζι και επομένως παρέχουν ψυχοκοινωνικά οφέλη για την υγεία.

Αυγά:  Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το αν τα αυγά συμβάλουν στην αύξηση της χοληστερίνης. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα αυγά μπορεί στην πραγματικότητα να συμβάλλουν στην προστασία της καρδιάς.Αλλά οι καρδιολόγοι εξακολουθούν να είναι προσεκτικοί όσον αφορά την κατανάλωσή τους.

“Πραγματικά δεν συνιστώ καθόλου τα αυγά”, λέει ο Δρ. Φρίμαν. Εκτός του ότι ανησυχεί για το πόση χοληστερόλη περιέχουν, αναφέρεται σε μελέτες που έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη.

Για τους ανθρώπους που δεν μπορούν οπωσδήποτε να εγκαταλείψουν τα αυγά, ο Δρ.Φρίμαν συνιστά να δοκιμάσουν ένα πατέ με φασόλια Ροβίτσα (mung). Είναι κίτρινο, έχει την ίδια υφή με ένα αυγό και είναι “εκπληκτικά καλό και υψηλό σε πρωτεΐνη”, λέει.

Τα αυγά είναι πολύ θρεπτικά, σημειώνει η Δρ.Τσενγκ, αλλά τα κατατάσσει σε μια από τις τροφές που πρέπει να  καταναλώνετε μόνο κάθε τόσο.

Μάφιν ή ντόνατς και κρουασάν: Και οι δύο ειδικοί αποφεύγουν αυτές τις επιλογές επειδή είναι πλούσιες σε λίπος, ζάχαρη και εξευγενισμένους υδατάνθρακες. Ένα “γιγαντιαίο” μάφιν  μπορεί να περιέχει 600 θερμίδες, σημειώνει η Δρ. Φρίμαν.

Συνιστά στους ανθρώπους να βρουν μια υγιεινή συνταγή για μάφιν και να ψήσουν το δικό τους με 100% δημητριακά ολικής αλέσεως, χωρίς σάκχαρα.

Τηγανίτες ή βάφλες: Καλύτερα να τις αποφύγετε ωστόσο μπορείτε να επιλέξετε τηγανίτες και βάφλες ολικής άλεσης, αλλά να ξέρετε ότι εξακολουθούν να έχουν λιγότερες φυτικές ίνες και θρεπτική αξία από ένα φρούτο.”Είναι προτιμότερο να φάτε μόνο μια μικρή μερίδα και μετά να καταναλώσετε ένα μεγάλο πιάτο με φρούτα ή πλιγούρι βρώμης”, προσθέτει η Δρ. Φρίμαν.

 

Με πληροφορίες από Yahoo.com

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Scroll to Top