Γιατί παθαίνουν καρκίνο του μαστού όλο και νεότερες γυναίκες- Νέα μελέτη δείχνει τι πρέπει να προσέχουν

καρκίνος του μαστού

Όλο και περισσότερες νέες γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού. Ενώ τα 62 είναι η διάμεση ηλικία που οι γυναίκες διαγιγνώσκονται με τη νόσο, οι νεότερες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι έχουν αυξηθεί τα ποσοστά της νόσου, σε γυναίκες κάτω των 40 ετών, πολλές από τις οποίες μάλιστα εμφανίζουν επιθετικές μορφές καρκίνου.

Ο καρκίνος του μαστού –ο πιο κοινός καρκίνος για τις γυναίκες– αποτελεί το ένα τρίτο των νέων διαγνώσεων καρκίνου στις γυναίκες κάθε χρόνο. Συνολικά, οι περιπτώσεις καρκίνου του μαστού αυξάνονται κατά 0,5% κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

«Παραδόξως, φαίνεται σίγουρα ότι όλο και περισσότερες πολύ νεαρές γυναίκες διαγιγνώσκονται στα τέλη της δεκαετίας των 20, των 30 και στις αρχές των40 τα τελευταία χρόνια», λέει στο Fortune η Δρ. Beverly Moy, κλινική διευθύντρια ογκολογίας μαστού στο Mass General Cancer Center. Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορούμε να προστατευθούν;

Αυξήθηκαν οι διαγνώσεις νέων γυναικών με καρκίνο του μαστού την τελευταία δεκαετία

Ωστόσο, σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα στο JAMA Network, ο αριθμός των γυναικών κάτω των 50 ετών με καρκίνο αυξήθηκε από το 2010 έως το 2019. Οι ερευνητές εξέτασαν μια ομάδα που ξεπερνούσε το μισό εκατομμύριο, ανακαλύπτοντας ότι οι καρκίνοι του μαστού αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος των πρώιμων περιπτώσεων καρκίνου το 2019.

Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης πως το αυξημένο ποσοστό καρκίνων πρώιμης έναρξης ήταν πιο αξιοσημείωτο στις ηλικίες 30 έως 39 ετών. Επίσης, οι καρκίνοι του γαστρεντερικού αυξήθηκαν περισσότερο για άτομα κάτω των 50 ετών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας.

«Υπάρχουν πολλοί πιθανοί παράγοντες που συμβάλλουν στη διάγνωση νεότερων γυναικών με καρκίνο του μαστού», λέει η Δρ. Moy και προσθέτει:

«Αυτοί περιλαμβάνουν αυξανόμενα περιστατικά παχυσαρκίας, αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως μεγαλύτερη ηλικία εγκυμοσύνης σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και μειωμένη δραστηριότητα, και περιβαλλοντικούς παράγοντες και εκθέσεις».

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά αυξάνονται

Μια προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 διαπίστωσε ότι μία στις 196 γυναίκες κάτω των 40 ετών διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού. Από το 2004, οι καρκίνοι του μαστού έχουν αυξηθεί σε εφήβους και νεαρές ενήλικες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με επεμβατικές διαγνώσεις λόγω τελευταίου σταδίου της νόσου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, σχεδόν το 6% όλων των διηθητικών καρκίνων του μαστού εμφανίζονται σε νεαρές και έφηβες γυναίκες.

«Η συχνότητα του διηθητικού καρκίνου και όλων των καρκίνων του μαστού σε έφηβες και νεαρές γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε μετά το 2004 και περισσότερο για τον διηθητικό καρκίνο από όλους τους καρκίνους», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης του 2021.

Αυτό δημιουργεί βαθύτερες ανησυχίες καθώς οι νεότερες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προχωρημένη εξέλιξη της διάγνωσης, υποτροπή μετά τη θεραπεία και εξάπλωση πέρα από τους μαστούς, σύμφωνα με τη μελέτη. Είναι επίσης πιο πιθανό η ασθενής να είναι προεμμηνοπαυσιακή και να διαχειρίζεται τις επιλογές γονιμότητας παράλληλα με τη διάγνωση.

«Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της διεπιστημονικής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τις έφηβες και νεαρές γυναίκες με καρκίνο του μαστού», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Μια ολοκληρωμένη ομάδα φροντίδας είναι κρίσιμης σημασίας, λέει η Δρ. Amy Comander, η ιατρική διευθύντρια του Mass General Cancer Center.

«Αυτές οι γυναίκες συχνά βιώνουν σημαντική οικονομική τοξικότητα, μεγαλύτερη συναισθηματική δυσφορία και αισθήματα απομόνωσης από τους άλλους», επισημαίνει η ειδικός, η οποία φροντίζει πολλές νεότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

«Οι νεαρές γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού επωφελούνται από τη φροντίδα μιας διεπιστημονικής ομάδας, η οποία περιλαμβάνει γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νοσοκόμες, φυσιοθεραπευτές, διαιτολόγους και εξελιγμένους παρόχους πρακτικής», προσθέτει η ειδικός.

Νέες οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου

Νωρίτερα φέτος, η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ άλλαξε τη συνιστώμενη ηλικία προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού για τις γυναίκες ώστε να ξεκινούν από την ηλικία των 40 ετών αντί μεταξύ 40 και 50 ετών.

Το πιο σημαντικό, σημειώνουν οι ειδικοί, είναι να κάνουν προληπτικούς ελέγχους ρουτίνας -αν και, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, οι μαστογραφίες δεν ανιχνεύουν περίπου έναν στους οκτώ καρκίνους του μαστού και απαιτούνται άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση των αρχικών ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων.

«Εάν μια νεαρή γυναίκα έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, θα πρέπει να μιλήσει στον γιατρό της για την κατάλληλη ηλικία έναρξης του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του μαστού. Επίσης, συνιστούμε ανεπιφύλακτα στις γυναίκες να ασκούνται τακτικά και να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή», επισημαίνει η Δρ. Moy.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ακτινολογίας και η Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού συνιστούν στις γυναίκες να λαμβάνουν αξιολόγηση κινδύνου για καρκίνο του μαστού στην ηλικία των 25 ετών.

«Οι γυναίκες που διαπιστώνεται ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού μπορεί να ξεκινήσουν τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού από την ηλικία των 25 ή 30 ετών», λέει η Δρ. Comander και καταλήγει:

«Οι προληπτικές μελέτες για γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν μαγνητική τομογραφία μαστού, εκτός από μια μαστογραφία προσυμπτωματικού ελέγχου κάθε χρόνο».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top