Καρκίνος: Εξέταση αίματος ανιχνεύει 19 διαφορετικούς τύπους έως και 7 χρόνια πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων

εξέταση αίματος
  • Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακάλυψαν ότι 600+ πρωτεΐνες στο αίμα συνδέονται με 19 διαφορετικούς τύπους καρκίνου.
  • Η ανίχνευση αυτών των πρωτεϊνών έως και 7 χρόνια πριν από τη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία.
  • Η έρευνα ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη προληπτικών θεραπειών και στοχευμένων φαρμάκων για τον καρκίνο.

Μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να ανιχνεύσει σημάδια 19 διαφορετικών καρκίνων έως και επτά χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, όπως έδειξε μία νέα πολλά υποσχόμενη έρευνα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι περισσότερες από 600 πρωτεΐνες στο αίμα συνδέονται με διαφορετικούς τύπους καρκίνου, όπως του μαστού, του εντέρου και του προστάτη, μεταξύ άλλων. Οι 107 πρωτεΐνες εντοπίστηκαν σε αίμα που είχε συλλεγεί τουλάχιστον επτά χρόνια πριν από τη διάγνωση, ενώ άλλες 182 πρωτεΐνες εντοπίστηκαν σε αίμα που είχε συλλεγεί τρία χρόνια πριν από τη διάγνωση του καρκίνου.

Οι ειδικοί ελπίζουν τώρα ότι οι πρωτεΐνες θα μπορούσαν τώρα να χρησιμοποιηθούν για την έγκαιρη ανίχνευση των καρκίνων, επιτρέποντας στους ασθενείς να λάβουν θεραπεία νωρίτερα και βοηθώντας στην ανάπτυξη νέων στοχευμένων θεραπειών.

Εξάλλου η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου μπορεί να σώσει τη ζωή χιλιάδων ασθενών. Η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας αποτελεί το κλειδί για την ίαση των ασθενών, καθώς αυξάνει έως και 8 φορές τις πιθανότητες επιβίωσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι επιστήμονες αναζητούν τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου

Ο Δρ Iain Foulkes, διευθυντής έρευνας και καινοτομίας στο Cancer Research UK, το οποίο χρηματοδότησε τις μελέτες, τόνισε ότι «Η πρόληψη του καρκίνου σημαίνει να αναζητούμε τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου. Αυτό σημαίνει εντατική, επίπονη έρευνα για να βρεθούν τα μοριακά σήματα στα οποία πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή».

«Η έρευνα αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη προληπτικών θεραπειών που είναι απαραίτητες για να χαρίσουμε στους ανθρώπους μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή, απαλλαγμένη από τον φόβο του καρκίνου» πρόσθεσε ο Δρ Iain Foulkes.

Από την πλευρά του ο Δρ Karl Smith-Byrne, μοριακός επιδημιολόγος στο Oxford Population Health, ανέφερε ότι «Η έρευνα αυτή μας φέρνει πιο κοντά στο να μπορέσουμε να προλάβουμε τον καρκίνο με στοχευμένα φάρμακα – που κάποτε θεωρούνταν αδύνατο, αλλά τώρα είναι πολύ πιο εφικτό».

Την ίδια άποψη εξέφρασε και η καθηγήτρια Ruth Travis, μοριακή επιδημιολόγος στο Oxford Population Health, λέγοντας ότι «Οι μελέτες αυτές είναι σημαντικές επειδή παρέχουν πολλά νέα στοιχεία για τα αίτια και τη βιολογία των πολλαπλών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για το τι συμβαίνει χρόνια πριν διαγνωστεί ένας καρκίνος. ‘Έχουμε πλέον τεχνολογία που μπορεί να εξετάσει χιλιάδες πρωτεΐνες σε χιλιάδες περιπτώσεις καρκίνου, εντοπίζοντας ποιες πρωτεΐνες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη συγκεκριμένων καρκίνων».

Η εξέταση αίματος βρίσκει 40 πρωτεΐνες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο

Στο πλαίσιο της πρώτης μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος τουλάχιστον 44.000 Βρετανών, συμπεριλαμβανομένων 4.900 ανθρώπων που διαγνώστηκαν αργότερα με καρκίνο.

Η ομάδα χρησιμοποίησε τη μελέτη των πρωτεϊνών για να μάθει πώς αναπτύσσεται και εξαπλώνεται ο καρκίνος και ανέλυσε 1.463 πρωτεΐνες στο δείγμα αίματος κάθε ατόμου. Στη συνέχεια οι ερευνητές συνέκριναν πώς οι πρωτεΐνες διέφεραν μεταξύ των Βρετανών που διαγνώστηκαν αργότερα με καρκίνο και εκείνων που δεν διαγνώστηκαν, εντοπίζοντας ποιες μπορεί να συνδέονται με τη νόσο.

Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν γενετικά δεδομένα από περισσότερες από 300.000 περιπτώσεις καρκίνου και ανέλυσαν τις πρωτεΐνες του αίματος που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του καρκίνου και μπορούν να αποτελέσουν στόχο νέων θεραπειών.

Διαπιστώθηκε ότι σαράντα πρωτεΐνες στο αίμα επηρεάζουν τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος από διαφορετικούς τύπους καρκίνου: ουροδόχου κύστης, μαστού, ενδομητρίου, κεφαλής και τραχήλου, πνεύμονα, ωοθηκών, παγκρέατος, νεφρών και κακοήθους μη μελανώματος.

Οι ερευνητές, γράφοντας στο περιοδικό Nature Communications, σημείωσαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να αποκαλυφθεί ποιες είναι οι πιο αξιόπιστες πρωτεΐνες για έλεγχο, ποιες εξετάσεις θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για την ανίχνευση των πρωτεϊνών σε μια κλινική και ποια φάρμακα θα μπορούσαν να στοχεύσουν τις πρωτεΐνες.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ορισμένες από αυτές τις πρωτεΐνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου και ενδεχομένως να ανοίξουν τον δρόμο για νέες θεραπευτικές επιλογές.

Παραπομπές

  1. Identifying proteomic risk factors for cancer using prospective and exome analyses of 1463 circulating proteins and risk of 19 cancers in the UK Biobank
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top