Καρκίνος: Ιός που μολύνει φυτά κατάφερε να εξαφανίσει τις μεταστάσεις – Τι έδειξε πρωτοποριακή μελέτη

καρκίνο
  • Τα νανοσωματίδια από τον ιό του μπιζελιού αύξησαν τα ποσοστά επιβίωσης και κατέστειλαν την ανάπτυξη όγκων σε ποντίκια με διάφορους καρκίνους.
  • Ο ιός δεν επιτίθεται άμεσα στα καρκινικά κύτταρα, αλλά δρα ως ανοσοθεραπεία, βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να καταστρέψει τον καρκίνο.
  • Η θεραπεία ήταν αποτελεσματική ακόμη και μετά από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκων, εμποδίζοντας τα κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα να κάνουν μετάσταση.

Ένας ιός που μολύνει τα φυτά κατάφερε να καταπολεμήσει καρκίνους σε ποντίκια. Η επαναστατική αυτή μελέτη που έδειξε «ευρεία αποτελεσματικότητα» στην αναχαίτιση μιας σειράς μεταστατικών καρκίνων σε ποντίκια, φέρνει την ελπίδα ο ιός μπορεί να έχει παρόμοια δράση και στον άνθρωπο.

Τα νανοσωματίδια που συλλέχθηκαν από τον ιό του μπιζελιού αύξησαν τα ποσοστά επιβίωσης και κατέστειλαν συστηματικά την ανάπτυξη όγκων σε ποντίκια που έπασχαν από διάφορους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και των ωοθηκών.

Ποντίκια των οποίων οι όγκοι είχαν αφαιρεθεί χειρουργικά παρουσίασαν επίσης συγκρίσιμες βελτιώσεις μετά τη θεραπεία, διαπίστωσε η ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τη νανομηχανικό Nicole Steinmetz.

Η θεραπεία βοηθά το ανοσοποιητικό να αταστρέψει τον καρκίνο

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στo επιστημονικό περιοδικό Advanced Science και έδειξε ότι ο ιός δεν επιτίθεται άμεσα στα καρκινικά κύτταρα των ποντικιών, αλλά δρα ως μια μορφή ανοσοθεραπείας – μια θεραπεία που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να βρει και να καταστρέψει τον καρκίνο.

Η Steinmetz και οι συνάδελφοί της έχουν περάσει χρόνια δοκιμάζοντας νανοσωματίδια του ιού του μωσαϊκού του αγριοκάρπου ως ανοσοτροποποιητές – ουσίες που είτε καταστέλλουν είτε, όπως στην προκειμένη περίπτωση, διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα νανοσωματίδια έχουν προηγουμένως δείξει ότι υπόσχονται να προωθήσουν μια ανοσολογική απόκριση όταν εγχέονται απευθείας σε έναν όγκο, με αποτελέσματα που υποδηλώνουν ότι αυτή η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης του καρκίνου και της επανεμφάνισής του.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι, δεδομένου ότι πρόκειται για φυτικό ιό, ο ιός του μωσαϊκού των αγριοκάρπων δεν μπορεί να μολύνει τα θηλαστικά, ωστόσο το ανοσοποιητικό σύστημα των ποντικιών τείνει να τον αναγνωρίζει ως ξένο.

Αυτό πυροδοτεί μια ζωηρή αντίδραση από το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο ωθείται επίσης να επιτεθεί στον κοντινό όγκο – καθώς και σε τυχόν μελλοντικούς όγκους που θα αναπτυχθούν, όπως διαπίστωσε η έρευνά τους.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Τα νανοσωματίδια δεν χρειάζεται να εγχυθούν απευθείας στους όγκους για να πετύχουν, όπως υποδηλώνει η μελέτη, αλλά μπορούν επίσης να χορηγηθούν συστηματικά για να εμποδίσουν τη μετάσταση και να αυξήσουν τα ποσοστά επιβίωσης για ένα ευρύ φάσμα καρκίνων.

«Εδώ, δεν θεραπεύουμε τους εγκατεστημένους όγκους ή τη μεταστατική νόσο – τους εμποδίζουμε να σχηματιστούν. Παρέχουμε μια συστηματική θεραπεία για να αφυπνίσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού ώστε να εξαλείψει την ασθένεια πριν καν σχηματιστούν και εγκατασταθούν οι μεταστάσεις» αναφέρει στο Sciencealert η Steinmetz.

Η μελέτη

Η Steinmetz και οι συνεργάτες της ξεκίνησαν τη νέα μελέτη καλλιεργώντας στο εργαστήριο φυτά μαυρομάτικα μπιζέλια και μολύνοντάς τα με τον ιό του μωσαϊκού των αγριοκάρπων. Ο ιός άρχισε να αναπαράγεται, δημιουργώντας εκατομμύρια νέα αντίγραφα για να τα συλλέξουν οι ερευνητές.

Η Steinmetz σημειώνει ότι τα νανοσωματίδια που προέκυψαν ήταν ήδη κατάλληλα για τη χορήγηση σε ποντίκια στα πειράματα και δεν χρειάστηκαν τροποποιήσεις. Είναι «τα ισχυρά νανοσωματίδια της φύσης, όπως παράγονται στα μαυρομάτικα μπιζέλια».

Οι ερευνητές έκαναν ένεση αυτών των νανοσωματιδίων σε ποντίκια και στη συνέχεια προκάλεσαν στα ποντίκια μεταστατικούς όγκους μια εβδομάδα αργότερα, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, του παχέος εντέρου και των ωοθηκών, καθώς και του μελανώματος.

Σε σύγκριση με τις ομάδες ελέγχου των μη επεξεργασμένων ποντικών, εκείνα που έλαβαν τη θεραπεία με τα νανοσωματίδια παρουσίασαν μειωμένη ανάπτυξη όγκων και αυξημένα ποσοστά επιβίωσης.

Το ίδιο ίσχυε ακόμη και ένα μήνα αργότερα, όταν τα ποντίκια αντιμετωπίστηκαν και πάλι με νέους όγκους. Όπως και προηγουμένως, τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκαν νανοσωματίδια από τον ιό τα πήγαν σημαντικά καλύτερα από τα αντίστοιχα μη επεξεργασμένα ποντίκια.

Η μελέτη περιελάμβανε επίσης πειράματα για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των νανοσωματιδίων μετά από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκων. Και αυτό έδειξε λιγότερη ανάπτυξη όγκων και υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης μεταξύ των ποντικών που έλαβαν θεραπεία, κάτι που σύμφωνα με τους συγγραφείς είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό.

«Ακόμα και αν κάνετε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσετε τους όγκους, καμία χειρουργική επέμβαση δεν είναι τέλεια και υπάρχει πιθανότητα μεταστάσεων αν δεν ακολουθηθεί πρόσθετη θεραπεία», λέει η Steinmetz.

«Εδώ, χρησιμοποιούμε τα νανοσωματίδια φυτικών ιών μετά τη χειρουργική επέμβαση για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αποτρέψουμε τα κυκλοφορούντα κύτταρα όγκου να κάνουν μετάσταση» προσθέτει. «Διαπιστώσαμε ότι λειτουργεί και έχει αποτέλεσμα» αναφέρει η ίδια.

Μένει να δούμε αν λειτουργεί εξίσου καλά στους ανθρώπους, αλλά η μελέτη αυτή είναι ένα πολλά υποσχόμενο βήμα και η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει ήδη τις επόμενες.

Οι ερευνητές λένε ότι οι μελλοντικές μελέτες θα επιδιώξουν να αποκαλύψουν οποιονδήποτε μηχανισμό παράγει τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν στη νέα μελέτη και να διαπιστώσουν την ασφάλεια της θεραπείας σε άλλα ζώα, ανοίγοντας τον δρόμο για ενδεχόμενες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Παραπομπές

Systemic Administration of Cowpea Mosaic Virus Demonstrates Broad Protection Against Metastatic Cancers

Scroll to Top