Σοκ: Έως και 500% αύξηση του καρκίνου παχέος εντέρου σε παιδιά και εφήβους την τελευταία 20ετία

καρκίνου παχέος εντέρου

Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου παχέος εντέρου αυξάνεται σταθερά στους νεότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με τους πιο νέους, όπως τους εφήβους και τα παιδιά, να παρουσιάζουν τις πιο δραματικές αυξήσεις, σύμφωνα με μια μελέτη που θα παρουσιαστεί στο Digestive Disease Week 2024.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές της μελέτης ανέφεραν πως, μεταξύ 1999 και 2020, το ποσοστό των καρκίνων του παχέος εντέρου αυξήθηκε κατά 500% στα παιδιά ηλικίας 10 έως 14 ετών, κατά 333% στους εφήβους ηλικίας 15 έως 19 ετών και κατά 185% στους νεαρούς ενήλικες ηλικίας 20 έως 24 ετών.

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν θεωρείται πλέον μόνο ασθένεια του ηλικιωμένου πληθυσμού. Είναι σημαντικό το κοινό να γνωρίζει τα σημεία και τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου», τόνισε ο Islam Mohamed, επικεφαλής ερευνητής και παθολόγος στο Πανεπιστήμιο του Missouri-Kansas City.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για τα ποσοστά καρκίνου παχέος εντέρου σε παιδιά και εφήβους

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βάση «Wonder Database» των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών (CDC) στις ΗΠΑ, οι ερευνητές υπολόγισαν τις τάσεις στα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου για άτομα ηλικίας 10-44 ετών από το 1999 ως το 2020.

Το 2020, έως 0,6 παιδιά ηλικίας 10-14 ετών ανά 100.000 πληθυσμού διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με 0,1 ανά 100.000 το 1999. Οι διαγνώσεις στους έφηβους 15-19 ετών αυξήθηκαν από 0,3 σε 1,3 ανά 100.000 και στους νέους ενήλικες 20-24 ετών από 0,7 σε 2 ανά 100.000.

Κλιμάκωση διαπιστώθηκε επίσης στις μεγαλύτερες ηλικίες, με τα ποσοστά να αυξάνονται κατά 71% στις ηλικίες 30-34 ετών, κατά 58% στις ηλικίες 35-39 ετών και κατά 37% στις ηλικίες 40-44 ετών. Η τελευταία ηλικιακή ομάδα μπορεί να είχε τη μικρότερη ποσοστιαία αύξηση, ωστόσο είχε το υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου φθάνοντας τα 20 περιστατικά ανά 100.000 άτομα το 2020.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά και τους έφηβους δεν είναι αρκετά υψηλός για να προτείνεται η ευρεία χρήση κολονοσκόπησης, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν πιο εξατομικευμένες προσεγγίσεις.

Παράγοντες κινδύνου και συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αντίστοιχα, στους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και διατροφικές συνήθειες όπως η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων ή ποτών με ζάχαρη και δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Ο καθιστικός τρόπος ζωής, η παρουσία βακτηρίων που τείνουν να προκαλούν όγκους, η χρήση αντιβιοτικών και τα διαιτητικά πρόσθετα είναι πιθανοί, αλλά όχι σταθεροί παράγοντες, συμβάλλουν στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Όσο για τα συμπτώματα, τα πιο κοινά στον καρκίνο του παχέος εντέρου που εντοπίστηκαν σε ασθενείς με πρώιμη έναρξη της νόσου ήταν αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, είτε επρόκειτο είτε για δυσκοιλιότητα, διάρροια, κοιλιακό άλγος, αιμορραγία από το ορθό και σημάδια σιδηροπενικής αναιμίας, σύμφωνα με τον Δρ Mohamed.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top