Καρκίνος του μαστού: Νέο γονιδιακό τεστ βοηθά τους ασθενείς να αποφύγουν την χημειοθεραπεία

γονιδιακό τεστ για καρκίνο του μαστού

Χιλιάδες γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο θα μπορούσαν να αποφύγουν τη χημειοθεραπεία χάρη σε ένα νέο καινοτόμο γονιδιακό τεστ.

Η κύρια θεραπεία είναι συνήθως η χειρουργική επέμβαση και άλλες κοινές θεραπείες περιλαμβάνουν χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, θεραπεία με ορμόνες, στοχευμένα φάρμακα και ανοσοθεραπεία. Αλλά μια νέα θεραπεία θα μπορούσε να καθορίσει εάν ο όγκος είναι πιθανό να επιστρέψει μετά την επέμβαση.

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα και μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν ή μετά την επέμβαση με βάση τα ατομικά δεδομένα του ασθενούς. Αυτή η θεραπεία μπορεί να λειτουργήσει σε όλο το σώμα, αλλά συνοδεύεται επίσης με ορισμένες παρενέργειες, όπως ναυτία, κόπωση και απώλεια μαλλιών, επειδή ενώ επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα, η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να επηρεάσει ορισμένα ταχέως αναπτυσσόμενα υγιή κύτταρα.

Τα οφέλη της χρήσης του γονιδιακού τεστ στους ασθενείς με καρκίνο του μαστού

Ένα νέο γονιδιακό τεστ που ονομάζεται Oncotype DX θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να αποφύγουν τη χημειοθεραπεία, καθώς μπορεί να αναλύσει τον ιστό του όγκου και να συμπεράνει πόσο πιθανό είναι να επιστρέψει αναζητώντας γονίδια που σχετίζονται με επιθετικό καρκίνο.

Το τεστ θα μπορούσε να ωφελήσει ασθενείς με καρκίνο του μαστού που έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες, στις περισσότερες από τις οποίες προσφέρεται χημειοθεραπεία λόγω φόβου ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.

Μελέτες δείχνουν ότι η συσκευή, η οποία κοστίζει περίπου 2.000 λίρες ανά εξέταση, μπορεί να αναγνωρίσει το 85% αυτής της ομάδας ασθενών των οποίων ο καρκίνος είναι απίθανο να επιστρέψει. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι ασθενείς θα μπορούσαν να αποφύγουν τη χημειοθεραπεία.

Ο βρετανικός οργανισμός υγείας NHS είπε ότι η πλειοψηφία των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο που εξαπλώνεται επίσης στους λεμφαδένες θα μπορούν να κάνουν το γονιδιακό τεστ. Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερες από 3.000 γυναίκες ετησίως.

Πώς λειτουργεί το γονιδιακό τεστ για τον καρκίνο του μαστού

Το γονιδιακό τεστ Oncotype DX περιλαμβάνει τη λήψη δείγματος του όγκου του μαστού κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση του καρκίνου. Στη συνέχεια, το δείγμα αποστέλλεται στις ΗΠΑ όπου πραγματοποιείται η ανάλυση.

Το εργαστήριο αναζητά 21 διαφορετικά γονίδια για να προβλέψει πότε θα επανέλθει ο καρκίνος. Εάν υπάρχουν λιγότερα από 16 από αυτά τα γονίδια, ο ασθενής θα ενημερωθεί ότι πιθανότατα δεν χρειάζεται χημειοθεραπεία, ωστόσο εάν βρεθούν 16 ή περισσότερα, ο ασθενής θα χρειαστεί χημειοθεραπεία.

«Προς το παρόν είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιος θα ωφεληθεί από τη χημειοθεραπεία, επομένως τη δίνουμε στους περισσότερους ασθενείς ως προφύλαξη. Το Oncotype DX μας επιτρέπει να διακρίνουμε με ακρίβεια τους ασθενείς που χρειάζονται περισσότερο τη θεραπεία. Δίνει επίσης στους υπόλοιπους ασθενείς τη σιγουριά ότι ο καρκίνος δεν πρόκειται να επιστρέψει», δήλωσε ο καθηγητής Simon Holt, χειρουργός ογκολόγος στο Πανεπιστήμιο Swansea.

Η εμπειρία μίας ασθενούς που έκανε το γονιδιακό τεστ

Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια ασθενής με καρκίνο του μαστού που χρησιμοποίησε το Oncotype DX είπε ότι ανακουφίστηκε σημαντικά, γνωρίζοντας ότι μπορούσε να αποφύγει τη χημειοθεραπεία. Η Helen Barry διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού σταδίου ένα το 2021 και μια εβδομάδα πριν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για μαστεκτομή, έλαβε την είδηση ότι δεν θα έπρεπε να κάνει χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.

Αφού εστάλη βιοψία στο Σαν Φρανσίσκο για εξέταση, της είπαν ότι είχε 8% πιθανότητες να επιστρέψει ο καρκίνος. «Στην πραγματικότητα ήταν μικρότερο από το εύρος των ατόμων στον γενικό πληθυσμό πάσχουν από καρκίνο του μαστού», είπε η ίδια στους The Times.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περίπου 55.000 γυναίκες και 400 άνδρες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Breast Cancer Now.

Σχεδόν εννέα στις 10 γυναίκες επιβιώνουν από τον καρκίνο του μαστού για πέντε ή περισσότερα χρόνια, με το ποσοστό επιβίωσης να διπλασιάζεται τα τελευταία 40 χρόνια χάρη σε έναν συνδυασμό βελτιώσεων στη θεραπεία και φροντίδα, έγκαιρη διάγνωση μέσω προληπτικού ελέγχου και ταχύτερες διαγνώσεις.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top