Καστορέλαιο: Βίντεο στο TikTok υποστηρίζουν ότι θεραπεύει τα μάτια – Προσοχή! Διαβάστε πριν το δοκιμάσετε

καστορέλαιο

Βίντεο που κυκλοφορούν στο TikTok υποστηρίζουν ότι το καστορέλαιο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ξηρότητας στα μάτια, του καταρράκτη, της κακής όρασης, ακόμη και του γλαυκώματος.

Οι ισχυρισμοί αυτοί προκάλεσαν ανησυχία στους επιστήμονες, οι οποίοι εξέδωσαν προειδοποίηση οι άνθρωποι να μην χρησιμοποιούν καστορέλαιο ως τρόπο αντιμετώπισης προβλημάτων όρασης.

Το καστορέλαιο είναι ένας τύπος φυτικού ελαίου που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία μιας σειράς θεμάτων όπως οι δερματικές λοιμώξεις. Ακόμη, είναι ένα κοινό συστατικό σε ορισμένες οφθαλμικές σταγόνες που δεν συνταγογραφούνται.

@castor.0il.lashandbrow Castor oil day one! #castoroil #lashgrowth #browgrowth #day1 #fyp ♬ dead man walking – favsoundds

Πού βοηθά το καστορέλαιο στα μάτια, σύμφωνα με ισχυρισμούς στο TikTok

Όμως, δεκάδες βίντεο TikTok έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι τρίβοντας το λάδι αυτό στα βλέφαρα, τις βλεφαρίδες και κάτω από τα μάτια, βοηθά στην αντιμετώπιση της ξηρότητας, του καταρράκτη, των συσσωρευμάτων ινών -κοινώς, «μυγάκια», της κακής όρασης, ακόμη και του γλαυκώματος.

Μια γυναίκα είπε ότι μετά από δύο εβδομάδες χρήσης, δεν χρειάζεται να φορά τόσο συχνά τα γυαλιά της για να διαβάσει κάτι, ενώ μια άλλη δήλωσε ότι το καστορέλαιο εμπόδισε την εξέλιξη μιας μόλυνσης των ματιών.

Τώρα, οι γιατροί στις ΗΠΑ τονίζουν ότι το λάδι δεν μπορεί να εισχωρήσει και να διαλύσει ή να διορθώσει τίποτα. Προειδοποίησαν επίσης, ότι ορισμένα μη αποστειρωμένα μπουκάλια στα ράφια των καταστημάτων μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και ερεθισμό ή μόλυνση εάν μπουν απευθείας στο μάτι.

«Το καστορέλαιο δεν είναι η θεραπεία για τα πάντα. Εάν ανησυχείτε για τα μάτια σας, πρέπει να δείτε έναν οφθαλμίατρο», δήλωσε η Δρ. Ashley Brissette, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.

Η ειδικός εξήγησε ότι δεν μπορούν να κάνουν συστάσεις καθώς οι μελέτες που εξετάζουν τις επιδράσεις των οφθαλμικών σταγόνων που περιέχουν καστορέλαιο σε ξηροφθαλμία και βλεφαρίτιδα είναι χαμηλής ποιότητας, με μικρά μεγέθη δειγμάτων και χωρίς ομάδες ελέγχου.

Επιστήμονες: Καμία επίδραση δεν έχει καμία επίδραση στο εσωτερικό του ματιού

Η Δρ. Vicki Chan, οφθαλμίατρος στο Λος Άντζελες, πρόσθεσε ότι το καστορέλαιο δεν έχει καμία επίδραση στις καταστάσεις που επηρεάζουν το εσωτερικό του βολβού του ματιού.

Αυτές περιλαμβάνουν τον καταρράκτη -μια πάθηση που σχετίζεται με την ηλικία και προκαλεί θολή όραση- τα «μυγάκια» στα μάτια και το γλαύκωμα, το οποίο εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται υγρό και καταστρέφει το οπτικό νεύρο.

Η Δρ. Brissette πρόσθεσε ότι η παράβλεψη των πρώιμων συμπτωμάτων του γλαυκώματος ή η αναμονή μέχρι το καστορέλαιο να βελτιώσει καταστάσεις όπως ο καταρράκτης, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης ή επιπλοκές από τη χειρουργική επέμβαση.

@mtagbeauty The difference that this has made in my skin brightness, dark undereye circles, and eyelash growth..in just one week! #castoroilbenefit #castoroiljourney #darkcircles #undereyecircles #darkspots #darkundereyetreatmemt #glowup #castoroilforface #longerlashes #howtogrowlashes #beautytips #skincaretips ♬ original sound – Melissa | MATURE BEAUTY 💄❤️

Αντίθετα, το να ακολουθείτε μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή, να αφαιρείτε όλο του μακιγιάζ πριν τον ύπνο, το να φοράτε γυαλιά ηλίου σε εξωτερικούς χώρους και να κάνετε τακτικά οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι εναλλακτικοί τρόποι διατήρησης της υγείας των ματιών.

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top