Καθαριότητα σπιτιού: Τα 6 λάθη που σας αρρωσταίνουν

καθαριότητα σπιτιού και λάθη

Νομίζετε ότι όταν κάνετε καθαριότητα σπιτιού προστατεύετε την υγεία σας από την σκόνη και τη βρομιά. Κι όμως, αυτά τα έξι λάθη καθαριότητας τελικά μπορεί να σας αρρωστήσουν!

Όλοι κάνουμε λάθη στην καθαριότητα σπιτιού. Δείτε ποια είναι και πως θα τα διορθώσετε.

1. Χρησιμοποιείτε σκληρά καθαριστικά όταν κάνετε καθαριότητα σπιτιού

Ορισμένα προϊόντα καθαρισμού είναι καυστικά, που σημαίνει ότι έχουν πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό pH. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καυστικά εγκαύματα στο δέρμα, τα μάτια ή εσωτερικά, σε περίπτωση κατάποσης. Εκτός από τον κίνδυνο δηλητηρίασης, ακόμη και ο καθαρισμός με αυτά μπορεί να είναι επιβλαβής, επειδή δημιουργούν δερματίτιδα εξ επαφής με καθαριστικά ή άλλες χημικές ουσίες.

Τι να κάνετε: Αποφύγετε προϊόντα που χρησιμοποιούν τα συστατικά θειικό οξύ και υδροξείδιο του νατρίου (καυστική σόδα). Ορισμένες κατηγορίες καθαριστικών είναι πιο επικίνδυνες, όπως τα απολιπαντικά βαρέως τύπου και οι διαλύτες γενικής χρήσης (για παράδειγμα όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στους λεκέδες από μελάνι), τα καθαριστικά αποχέτευσης, τα καθαριστικά λεκάνης τουαλέτας και τα καθαριστικά φούρνου. Γενικά, χρησιμοποιήστε ένα πιο ήπιο προϊόν.

2. Ανακατεύετε τη σκόνη

Η σκόνη είναι ένα κοινό αλλεργιογόνο για συμπτώματα άσθματος και αλλεργίας. Αλλά ξέρατε ότι η σκόνη είναι τοξική; Μια μετα-ανάλυση από το Πανεπιστήμιο George Washington βρήκε ανθυγιεινά επίπεδα χημικών ουσιών στη σκόνη που μπορεί να προκαλέσουν τα πάντα, από ορμονικές διαταραχές έως άσθμα έως και καρκίνο.

Τι να κάνετε: Για να αποφύγετε την κατάποση ή την αναπνοή της σκόνης όσο το δυνατόν περισσότερο, ξεσκονίζετε συχνά και ακολουθήστε μια στρατηγική «από πάνω προς τα κάτω». Επιπλέον, επιλέξτε μια ηλεκτρική σκούπα εξοπλισμένη με φίλτρο HEPA για να παγιδεύει πιο αποτελεσματικά τη σκόνη, τα αλλεργιογόνα και τους ρύπους.

Φροντίστε να καθαρίζετε σε σχήμα ζιγκ-ζαγκ ή “S” αντί για κύκλο για να αποφύγετε την εξάπλωση βακτηρίων σε μια επιφάνεια. Όταν καθαρίζετε κυκλικά, απλώς παίρνετε όλη αυτή τη βρωμιά και την επαναφέρετε ακριβώς από όπου προήλθε.

3. Χρησιμοποιείτε το ίδιο σφουγγάρι παντού

Όταν μιλάμε για καθαριότητα σπιτιού εννοούμε ότι και τα εργαλεία καθαρισμού πρέπει να είναι καθαρά γιατί μπορεί μεταδώσουν βακτήρια στην κουζίνα, στο μπάνιο, γενικά στο σπίτι και να σας αρρωστήσουν.

Τι να κάνετε: Έχετε ένα σφουγγάρι καθαρισμού για την επιφάνεια της κουζίνας και ένα ξεχωριστό σφουγγάρι για το μπάνιο. Χρησιμοποιήστε σφουγγάρια με διαφορετικά χρώματα για να μην τα μπερδεύετε.

4. Δεν αφήνετε το καθαριστικό να δράσει

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα μικρόβια μένουν πίσω είναι ότι δεν αφήνετε το προϊόν καθαρισμού σας να δράσει για να κάνει τα μαγικά του. Ο χρόνος παραμονής είναι μια ευκαιρία για το προϊόν να «καθίσει» και να διασπάσει οποιαδήποτε βρωμιά, λίπη και βακτήρια. Οι περισσότεροι, όταν καθαρίζουν, συνήθως εφαρμόζουν το προϊόν και σκουπίζουν αμέσως, και αυτός είναι ο λάθος τρόπος.

Τι να κάνετε: Για να εξοικονομήσετε χρόνο και να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν σας καθαρίζει πραγματικά όλα τα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες, ψεκάστε πρώτα τις πιο βρώμικες επιφάνειες και αφήστε τες για να καθαρίσετε τις λιγότερο βρώμικες περιοχές. Στη συνέχεια, επιστρέψτε στη βρώμικη επιφάνεια και καθαρίστε.

5. Νομίζετε ότι χρησιμοποιείτε «πράσινα καθαριστικά»

Τα «φυσικά» προϊόντα δεν είναι απαραίτητα πιο υγιεινά από τα συμβατικά καθαριστικά. Έρευνα έδειξε ότι μια μεγάλη ποικιλία από αρωματικά προϊόντα καθαρισμού, συμπεριλαμβανομένων αυτών με ισχυρισμούς και πιστοποιήσεις ότι είναι «πράσινα», «βιολογικά», «εντελώς φυσικά» και «φτιαγμένα με αιθέρια έλαια» δεν κάνουν καλό στην υγεία. Όλα αυτά τα αρωματικά προϊόντα καθαρισμού εκπέμπουν δυνητικά επικίνδυνους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Επιπλέον, τα πράσινα αρωματικά προϊόντα δεν διαφέρουν σημαντικά από τα κανονικά αρωματικά προϊόντα ως προς τις εκπομπές επικίνδυνων ατμοσφαιρικών ρύπων.

Τι να κάνετε: Το κριτήριο για την επιλογή τους είναι να μη μυρίζουν τα καθαριστικά που αγοράζετε. Τα πρόσθετα αρώματα μπορεί να πυροδοτήσουν αλλεργίες.

6. Δεν φοράτε γάντια και μάσκα

Όταν κάνετε καθαριότητα σπιτιού φοράτε οπωσδήποτε μάσκα, γάντια, ακόμα και γυαλιά όταν καθαρίζετε—ανάλογα με την εργασία που κάνετε. Τα γάντια μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα για την προστασία του δέρματος και τα γυαλιά για την προστασία των ματιών όταν καθαρίζετε με χημικές ουσίες.

Τι να κάνετε:Όταν ξεσκονίζετε φοράτε N95 που φιλτράρει το 95 έως 100% των σωματιδίων. Επιπλέον, χρησιμοποιήστε γάντια εάν χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό νερό και θέλετε να προστατέψετε τα χέρια σας. Εάν θέλετε να πλύνετε το φίλτρο του κλιματιστικού φορέστε οπωσδήποτε γάντια και μάσκα.

Αποφύγοντας αυτά τα λάθη στην καθαριότητα σπιτιού θα έχετε και σπίτι καθαρό και καλύτερη υγεία!

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τις πετσέτες μπάνιου;

Scroll to Top