Ποιο είναι το αρχαίο, φυσικό προϊόν που κάνει καλό στη μνήμη και στο στομάχι – Προστατεύει από διαβήτη και λοιμώξεις

φυσικό προϊόν

Είναι ένα αγνό, φυσικό προϊόν που δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία και έχει απίστευτα γλυκιά γεύση. Είναι πολύ θρεπτικό για τον οργανισμό σας και αποτελεί ένα φυσικό, ισχυρό «αντιβιοτικό».

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ένζυμα και αντιοξειδωτικά και έχει αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Μειώνει τη φλεγμονή και προστατεύει το σώμα σας από διάφορες ασθένειες.

Σύμφωνα με έρευνες, το προϊόν αυτό που χρησιμοποιείται χιλιάδες χρόνια, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, άνοιας, καρδιακών παθήσεων και ακόμη και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Κηρήθρα

Μιλάμε για την κηρήθρα ή αλλιώς «μελόπιτα», όπως λένε πολλοί. Η κηρήθρα είναι ένα φυσικό προϊόν που παράγεται από τις μέλισσες και μας την προσφέρουν σε ένα απόλυτα ασφαλές περιτύλιγμα κεριού. Αποτελεί το βασικότερο τμήμα της κυψέλης, σχηματιζόμενη από εξάγωνα κέρινα κελιά σε σειρά που το κατασκευάζουν οι μέλισσες, για να αποθηκεύουν το μέλι, τη γύρη και τις προνύμφες τους.

Η κηρήθρα είναι βασικά «ωμό μέλι». Μάλιστα, το ωμό μέλι που βρίσκεται ακόμη σφραγισμένο στα κέρινα κελιά της κηρήθρας έχει και τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία από τα υπόλοιπα μέλια.

Το μέλι που παραμένει σφραγισμένο σε κερί κηρήθρας είναι αναμφισβήτητα η πιο αγνή μορφή ακατέργαστου μελιού!

Διαβάστε τα 9 οφέλη του ακατέργαστου μελιού της κηρήθρας για την υγεία σας

  1. Έχει αντιοξειδωτική δράση
  2. Είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά
  3. Έχει αντιβακτηριδιακή δράση
  4. Βοηθά στην επούλωση πληγών
  5. Ανακουφίζει από τον βήχα
  6. Αντιμετωπίζει τη διάρροια
  7. Κάνει καλό στη μνήμη
  8. Προστατεύει την καρδιά
  9. Βελτιώνει την ηπατική λειτουργία

1. Έχει αντιοξειδωτική δράση

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μερικά από τα κύρια οφέλη για την υγεία του μελιού της κηρήθρας προέρχονται από την περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά.

Το φυσικό μέλι περιέχει μια σειρά από ενώσεις που δρουν ως αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων φυτοχημικών, φλαβονοειδών και ασκορβικού οξέος.

Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν το οξειδωτικό στρες στο σώμα αφαιρώντας τις ελεύθερες ρίζες. Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει το οξειδωτικό στρες με μια σειρά από χρόνιες παθήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων πολλών καρκίνων. Τρώγοντας μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η παστερίωση μειώνει τον αριθμό των αντιοξειδωτικών στο μέλι, πράγμα που σημαίνει ότι το παστεριωμένο μέλι μπορεί να μην προσφέρει τα ίδια οφέλη με το ωμό μέλι.

2. Είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά

Το μέλι από την κηρήθρα περιέχει συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να το κάνουν μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή.

Η ακριβής διατροφή και η χημική σύνθεση του ακατέργαστου μελιού ποικίλλει μεταξύ διαφορετικών χωρών και εξαρτάται εν μέρει από ποιους τύπους λουλουδιών οι μέλισσες μαζεύουν το νέκταρ τους. Ανεξάρτητα από αυτούς τους παράγοντες, το μέλι εξακολουθεί να περιέχει υγιεινές ενώσεις, όπως αμινοξέα και βιταμίνες.

Το φυσικό μέλι περιέχει: νικοτινικό οξύ, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο και ψευδάργυρο.

Το μέλι περιέχει φυσικά ζάχαρη. Λίγο περισσότερο από το ήμισυ της ζάχαρης στο μέλι είναι φρουκτόζη. Ωστόσο, ακόμη και με την περιεκτικότητά του σε φρουκτόζη, το μέλι μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή από την επιτραπέζια ζάχαρη. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να προσφέρει προστατευτική δράση κατά του διαβήτη και ορισμένα είδη μελιού μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης .

Τα άτομα που έχουν διαβήτη ή που ακολουθούν δίαιτες περιορισμένης ζάχαρης μπορούν να επιλέξουν να τρώνε μέλι με μέτρο για να αποφύγουν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Το αγνό μέλι έχει γλυκαιμικό δείκτη 58, που σημαίνει ότι έχει μέτρια επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Albert Einstein: «Αν χάνονταν οι μέλισσες, η ανθρωπότητα δεν θα επιζούσε περισσότερο από τέσσερα χρόνια».

3. Έχει αντιβακτηριδιακή δράση

Το μέλι από την κηρήθρα μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό των πληγών και στην πρόληψη της μόλυνσης. Το μέλι αποτελεί φυσικό αντιβακτηριακό και αντιμικροβιακό παράγοντα. Περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου και έχει χαμηλό επίπεδο pH, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σκοτώσει επιβλαβή βακτήρια και μύκητες. Επίσης, λόγω της μοναδικής χημικής του σύστασης, δεν βοηθά στην ανάπτυξη βακτηρίων.

Λόγω της αντιβακτηριδιακής του δράσης, οι άνθρωποι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για τον καθαρισμό των πληγών. Η έρευνα έχει δείξει ότι το ακατέργαστο μέλι, μπορεί να σκοτώσει κοινά παθογόνα όπως:

Escherichia coli ή E. coli , ένα βακτήριο που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση και μολύνσεις πληγών.

Staphylococcus aureus ή S. aureus , ένα μικρόβιο που προκαλεί λοιμώξεις του δέρματος.

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ένα βακτήριο που προκαλεί έλκος στομάχου και χρόνια γαστρίτιδα.

4. Βοηθά στην επούλωση πληγών

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι βοηθά στην επούλωση πληγών λόγω των αντιβακτηριακών, αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του.

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το μέλι έχει αντιϊκές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Επίσης, το μέλι είναι όξινο, το οποίο βοηθά στην απελευθέρωση οξυγόνου από την πληγή και στην επούλωση.

Εφαρμόστε ωμό μέλι απευθείας σε μικρά κοψίματα και εγκαύματα και στη συνέχεια τοποθετήστε γάζα ή έναν επίδεσμο πάνω από την πληγή.

5. Ανακουφίζει από τον βήχα

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι της κηρήθρας μπορεί να είναι εξίσου ή πιο αποτελεσματικό από ορισμένα φάρμακα για τον βήχα που χορηγούνται χωρίς συνταγή (OTC). Πολλά φάρμακα για τον βήχα δεν είναι ασφαλή για τα μικρότερα παιδιά, επομένως το μέλι μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική για παιδιά ηλικίας άνω του ενός έτους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, το μέλι μπορεί να προσφέρει έναν αποτελεσματικό τρόπο μείωσης της σοβαρότητας και της συχνότητας του νυχτερινού βήχα ενός παιδιού. Μια μελέτη έδειξε ότι ένα μείγμα γάλακτος και ενός μελιού ανακούφισαν τον βήχα των παιδιών τόσο αποτελεσματικά όσο ένα OTC φάρμακο.

6. Αντιμετωπίζει τη διάρροια

Το ωμό μέλι μπορεί να έχει καταπραϋντική επίδραση στην πέψη, βοηθώντας στα συμπτώματα της διάρροιας.

Μια μελέτη σε 150 παιδιά με οξεία γαστρεντερίτιδα διαπίστωσε ότι εκείνα που έλαβαν μέλι είχαν καλύτερη ανάρρωση από τη διάρροια σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν έλαβαν μέλι. Τα παιδιά που έλαβαν μέλι είχαν λιγότερες κενώσεις και ανάρρωσαν γρηγορότερα από την ασθένεια.

Για να βοηθήσετε στη θεραπεία της ήπιας διάρροιας, δοκιμάστε να πάρετε ένα κουταλάκι του γλυκού ωμό μέλι ή να αναμίξετε μέλι με ένα ρόφημα. Αποφύγετε να παίρνετε πολύ μέλι γιατί η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να επιδεινώσει τη διάρροια.

7. Κάνει καλό στη μνήμη

Το ωμό μέλι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δυνάμεις που μπορούν να ωφελήσουν τον εγκέφαλο. Μια μελέτη έδειξε ότι το ωμό μέλι μπορεί να περιέχει συστατικά που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής στον ιππόκαμπο, ένα μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη.

8. Προστατεύει την καρδιά

Έρευνες δείχνουν ότι τα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας και οι αλκοόλες που βρίσκονται στο κερί μέλισσας μπορεί να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι οι αλκοόλες του κεριού από την κηρήθρα μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της “κακής” LDL χοληστερόλης έως και 29%, ενώ αυξάνουν την “καλή” HDL χοληστερόλη κατά 8-15%.

Επιπλέον, η αντικατάσταση της ζάχαρης με μέλι μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων έως και 19%.

Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά του μελιού μπορεί να βοηθήσουν στη διαστολή των αρτηριών που οδηγούν στην καρδιά σας. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος και να μειώσει την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο θρόμβων, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

9. Βελτιώνει την ηπατική λειτουργία

Η κηρήθρα βελτιώνει την ηπατική λειτουργία και μειώνει τα συμπτώματα σε άτομα με ηπατική νόσο.

Σε μια μελέτη δόθηκε καθημερινά σε άτομα με ηπατική νόσο κηρήθρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 48% των ατόμων που έφαγαν κηρήθρα, ανέφεραν μείωση των συμπτωμάτων – όπως κοιλιακό άλγος, φούσκωμα και ναυτία. Επιπλέον, η ηπατική λειτουργία επανήλθε στο φυσιολογικό στο 28% των ατόμων που κατανάλωσαν κηρήθρα.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε ωμό μέλι

Αν ένα άτομο είναι αλλεργικό στη γύρη των μελισσών, δεν πρέπει να καταναλώνει το ωμό μέλι από την κηρήθρα.

Σύμφωνα με το CDC, μέλι δεν πρέπει να τρώνε βρέφη κάτω του 1 έτους λόγω του κινδύνου βρεφικής αλλαντίασης. Το μέλι είναι ασφαλές από την ηλικία του 1 έτους και πάνω. Αυτό ισχύει τόσο για το ωμό όσο και για το κανονικό μέλι.

Scroll to Top