Θέλετε να κόψετε το κάπνισμα το 2024; Αυτό το φυτικό χάπι είναι πιο αποτελεσματικό από τα υποκατάστατα νικοτίνης

κάπνισμα

Το να κόψει κάποιος το κάπνισμα είναι μία από τις αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς που πολλοί παίρνουν στην αρχή κάθε νέου έτους, αλλά οι περισσότεροι δυσκολεύονται να υλοποιήσουν.

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Addiction διαπίστωσε ότι ένα χάπι φυτικής προέλευσης που χρησιμοποιείται στην Ανατολική Ευρώπη από τη δεκαετία του 1960 προσφέρει σε αυτούς τους ανθρώπους πολύ περισσότερες πιθανότητες επιτυχούς διακοπής.

Τι είναι η κυστίνη και πώς βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος

Η κυτισίνη, ένα χαμηλού κόστους, γενικό βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος, αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς διακοπής του καπνίσματος κατά περισσότερο από δύο φορές σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο και μπορεί είναι πιο αποτελεσματικό από τη θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης. Έχει καλό προφίλ ασφάλειας, χωρίς στοιχεία σοβαρών ανησυχιών.

Η κυτισίνη είναι μια φυτική ένωση που ανακουφίζει από τα συμπτώματα στέρησης από το κάπνισμα. Συντέθηκε για πρώτη φορά στη Βουλγαρία το 1964 ως Tabex και αργότερα εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας, όπου κυκλοφορεί ακόμα.

Το 2017, η πολωνική φαρμακευτική εταιρεία Aflofarm άρχισε να το πουλάει ως Desmoxan, ένα φάρμακο που χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή, και ο Καναδάς το ενέκρινε ως φυσικό προϊόν υγείας χωρίς ιατρική συνταγή.

Επειδή η κυτισίνη είναι φάρμακο χαμηλού κόστους, θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος ενός σχεδίου για την αύξηση της προσβασιμότητας στη φαρμακευτική θεραπεία για τους καπνιστές, η οποία τείνει να είναι περιορισμένη σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Αποτελεσματικό και φθηνό βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος

«Η μελέτη μας προστίθεται στις αποδείξεις ότι η κυτισίνη είναι ένα αποτελεσματικό και φθηνό βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Omar Di Santi και προσθέτει:

«Θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο για τη μείωση του καπνίσματος σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπου χρειάζονται επειγόντως οικονομικά φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος. Παγκοσμίως, το κάπνισμα θεωρείται η κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί. Η κυτισίνη έχει τη δυνατότητα να είναι μία από τις μεγάλες απαντήσεις σε αυτό το πρόβλημα».

Αυτή η μελέτη συγκέντρωσε τα αποτελέσματα οκτώ τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που συνέκριναν την κυτισίνη με εικονικό φάρμακο, σε σχεδόν 6.000 ασθενείς. Τα συνδυασμένα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κυτισίνη αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς διακοπής του καπνίσματος κατά περισσότερο από δύο φορές σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Η μελέτη εξέτασε επίσης δύο τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που συνέκριναν κυτισίνη με θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης, με μέτρια αποτελέσματα υπέρ της κυτισίνης, και τρεις δοκιμές που συνέκριναν κυτισίνη με βαρενικλίνη, χωρίς σαφές όφελος για την κυτισίνη.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top