Μαγνήσιο: Πόσο πρέπει να παίρνουμε και σε ποιες τροφές βρίσκεται φυσικά

μαγνήσιο

Το μαγνήσιο έχει διαφημιστεί ως πιθανή θεραπεία για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας, με τους χρήστες του TikTok να ισχυρίζονται ότι μπορεί να βοηθήσει σε πολλά, από την υψηλή αρτηριακή πίεση και την ημικρανία έως τα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Τα βίντεο για τα οφέλη των συμπληρωμάτων μαγνησίου έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες προβολές και έχουν οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να τα δοκιμάσουν για διάφορες παθήσεις.

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που επηρεάζει την υγεία μας με πολλούς τρόπους. «Βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου και της καρδιάς, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, επιτρέπει στους μύες και τα νεύρα να λειτουργούν, να σχηματίζουν οστά και δόντια και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα», είπε στον Verywell η Amber Core, διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Πολλοί άνθρωποι δεν παίρνουν αρκετό μαγνήσιο, εν μέρει επειδή μεγάλο μέρος της τροφής που καταναλώνουμε είναι επεξεργασμένο, είπε η Marie van der Merwe, συντονίστρια του διδακτορικού προγράμματος εφαρμοσμένης φυσιολογίας και διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Μέμφις. Έρευνες υποδεικνύουν ότι έως και το 80% του μαγνησίου που βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα χάνεται όταν τα τρόφιμα υποβάλλονται σε επεξεργασία.

Ενώ το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν προσθέσετε το συμπλήρωμα στο σχήμα για τη θεραπεία τυχόν νέων συμπτωμάτων που αντιμετωπίζετε.

«Τα συμπληρώματα μπορεί να είναι χρήσιμα, αν και είναι καλύτερο να αναθεωρήσετε τις επιλογές σας πρώτα με έναν γιατρό», είπε η Julia Zumpano, διαιτολόγος στην Cleveland Clinic. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα -ή μπορεί να μην είναι κατάλληλα ως θεραπεία για τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε.

Τι κάνει το μαγνήσιο για το σώμα

«Το μαγνήσιο είναι ένας συμπαράγοντας για περισσότερες από 300 ενζυμικές αντιδράσεις στο σώμα», είπε η ΔΡ. Core. Αυτά περιλαμβάνουν τη σύνθεση πρωτεϊνών, την αρτηριακή πίεση και τη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος, τη λειτουργία των μυών και των νεύρων και τη σύνθεση DNA και RNA. Υποστηρίζει επίσης τη δομή των οστών.

Έτσι, εάν έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε λιγότερο καλά για διάφορους λόγους. «Είναι σαν ένα ντόμινο», είπε η Δρ. van der Merwe. «Έχοντας χαμηλότερο μαγνήσιο δημιουργείτε έναν βρόχο αρνητικής ανάδρασης στο σώμα».

Μπορούμε να το δούμε αυτό σε ανθρώπους που βρίσκονται υπό πολύ άγχος. «Τυπικά το μαγνήσιο βρίσκεται μέσα στα κύτταρά σας, αλλά αυτό που συμβαίνει όταν είστε υπό στρες είναι ότι το μαγνήσιο μετακινείται από το εσωτερικό του κυττάρου προς το εξωτερικό του στην κυκλοφορία του αίματος  και είναι πολύ εύκολο να απεκκριθεί μέσω των νεφρών, με αποτέλεσμα να έχετε χαμηλό μαγνήσιο», εξηγεί.

Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να παρατηρήσετε συμπτώματα όπως πονοκέφαλο ή μυϊκούς σπασμούς που προκαλούνται από τα επίπεδα μαγνησίου. Αυτό μπορεί να κάνει το άγχος σας ακόμη χειρότερο και να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο.

Πόσο μαγνήσιο πρέπει να λαμβάνετε κάθε μέρα

Οι γυναίκες χρειάζονται 310 έως 320 χιλιοστόγραμμα (mg) μαγνησίου την ημέρα, ενώ οι άνδρες χρειάζονται 400 έως 420 mg. Για αναφορά, 28 γραμμάρια ξηρά καβουρδισμένα αμύγδαλα περιέχουν 80 mg μαγνησίου, μισό φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι περιέχει 78 mg και δύο κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο περιέχουν 49 mg.

Σε ποιες τροφές βρίσκεται φυσικά το μαγνήσιο

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα χαμηλού μαγνησίου, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αυξήσετε το μαγνήσιό σας μέσω της τροφής. «Πρέπει να λαμβάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό μας πριν προσθέσουμε συμπληρώματα», είπε η Δρ. Core και εξήγησε: «Τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα είναι ευκολότερα για να τα χρησιμοποιήσει το σώμα μας και να τα απορροφήσει, σε αντίθεση με τη στοιχειακή τους μορφή στα συμπληρώματα».

Ακολουθούν οι καλύτερες διατροφικές πηγές μαγνησίου:

  • Όσπρια
  • Ξηροί καρποί
  • Σπόροι
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι)
  • Εμπλουτισμένα τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών)
  • Γάλα
  • Γιαούρτι

Βάσει αυτού, πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την προσθήκη ενός συμπληρώματος μαγνησίου στην καθημερινή τους ρουτίνα, είπε η Δρ. van der Merwe, δεδομένου του πόσο διαδεδομένες είναι οι ελλείψεις και πόσο σημαντικό είναι το μέταλλο.

«Αλλά θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε έναν γιατρό, ειδικά εάν παίρνετε άλλο φάρμακο», καταλήγει η ειδικός, καθώς ορισμένα φάρμακα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με συμπληρώματα μαγνησίου.

Όλο Υγεία

Scroll to Top