Μάριος Θεμιστοκλέους: Η στρατηγική μας για την αναβάθμιση του ΕΣΥ

Μάριος Θεμιστοκλέους, ΕΣΥ

Ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στην πρώτη του συνέντευξη, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αποκαλύπτει στο oloygeia.gr και στη δημοσιογράφο Αιμιλία Σταθάκου τις στρατηγικές προτεραιότητες στην αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όπως εξηγεί, η καλύτερη δημόσια υγεία είναι εφαλτήριο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Πιστεύετε ότι η περίοδος της πανδημίας συνέβαλε στη βελτίωση του ΕΣΥ ή μας πήγε πίσω;

Τον Φεβρουάριο του 2020, με το ξέσπασμα της μεγαλύτερης κρίσης δημόσιας υγείας, πήραμε μια απόφαση. Να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όχι απλά να τον μετράμε. Υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κάναμε εν κινήσει μεταρρυθμίσεις και αλλαγές και με την αυταπάρνηση γιατρών και νοσηλευτών το ΕΣΥ άντεξε και η κοινωνία έμεινε όρθια.

Αποδείξαμε με την οργάνωση του εμβολιαστικού προγράμματος ότι μπορούμε να πετύχουμε την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας. Όμως το τέλος της πανδημίας δε σηματοδοτεί και το τέλος των προκλήσεων. Ήρθε η ώρα να ανασχεδιάσουμε τον Χάρτη Υγείας της πατρίδας μας, με γνώμονα τις ανάγκες φροντίδας του πληθυσμού. Μέριμνά μας να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ αυτών των αναγκών και της παροχής των υπηρεσιών υγείας.

Η ψηφιοποίηση του συστήματος θα βελτιώσει την αποδοτικότητα των επαγγελματιών υγείας, θα επιτρέψει την παρακολούθηση των λειτουργιών αλλά το σημαντικότερο όφελος θα είναι για τον ίδιο τον πολίτη  ο οποίος θα λαμβάνει καλύτερες υπηρεσίες υγείας.

Τα νοσοκομεία πάσχουν τόσο από έλλειψη προσωπικού όσο και από προβλήματα στις κτιριακές υποδομές τους. Τι προτίθεστε να κάνετε για τις δύο αυτές συνθήκες που υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες;

Καταρχάς, η αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής του ΕΣΥ αποτελεί έναν από τους 5 βασικούς πυλώνες της στρατηγικής μας. Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανακαινίζουμε 156 κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα και κάνουμε παρεμβάσεις σε περισσότερα από 80 νοσοκομεία κυρίως στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Παράλληλα έχουμε εξασφαλίσει πόρους άνω των 100 εκ. για την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Η αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών, με την ταυτόχρονη διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και των ασθενών.

Η αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής του ΕΣΥ αποτελεί έναν από τους 5 βασικούς πυλώνες της στρατηγικής μας. Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανακαινίζουμε 156 κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα.

Ο επόμενος πυλώνας είναι η ενίσχυση και υποστήριξη του προσωπικού των νοσοκομειακών μονάδων. Η ουσιαστική επένδυση θα πραγματοποιηθεί στο ανθρώπινο δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός ο τομέας της Υγείας θα ενισχυθεί με επιπλέον 10.000 προσλήψεις που θα φέρει σημαντική ενίσχυση στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας και στο ΕΚΑΒ. Παράλληλα έχουν δρομολογηθεί εκπαιδευτικά προγράμματα για τους υγειονομικούς έτσι ώστε να αναβαθμιστεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Μία ακόμα στρατηγική σας προτεραιότητα αποτελεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός των νοσοκομείων. Ποια βήματα θα γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση;

Η ολοκλήρωση και η ενεργοποίηση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας -προϋπολογισμού 45 εκ.– η ενοποίηση και ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων της χώρας -προϋπολογισμού 140 εκ.- , η δημιουργία ψηφιακής διαχείρισης της περίθαλψης ογκολογικών ασθενών -προϋπολογισμού 30 εκ.- και η ενοποίηση των υπαρχόντων μητρώων υγείας -προϋπολογισμού 12 εκ.- η επέκταση της τηλεϊατρικής -προϋπολογισμού 23,5 εκ.- θα οδηγήσουν το ΕΣΥ στη νέα ψηφιακή εποχή.

Η ψηφιοποίηση του συστήματος θα βελτιώσει την αποδοτικότητα των επαγγελματιών υγείας, θα επιτρέψει την παρακολούθηση των λειτουργιών αλλά το σημαντικότερο όφελος θα είναι για τον ίδιο τον πολίτη  ο οποίος θα λαμβάνει καλύτερες υπηρεσίες υγείας.

Μιλήσατε για μια νέα μορφή διακυβέρνησης του ΕΣΥ. Τι προβλέπει ο σχεδιασμός σας;

Προβλέπει την αναδιαμόρφωση των υγειονομικών περιφερειών, ενίσχυση της διοίκησης των νοσοκομείων. Δημιουργία μηχανισμών συστηματικής και διαρκούς παρακολούθησης οικονομικών και λειτουργικών δεικτών αλλά, ίσως το πιο σημαντικό, δημιουργία δεικτών ποιότητας, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την υψηλότερη ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας του ΕΣΥ.

Χρειάζεται μια συστηματική και διαρκής διαδικασία παρακολούθησης (monitoring) της εμπειρίας του ασθενούς, ώστε να γίνεται πράξη αυτό που λέμε «Benchmarking».

Ο 5ος πυλώνας της στρατηγικής για την αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι η ανάπτυξη δομών μετανοσοκομειακής και μακροχρόνιας φροντίδας από εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο θα υποστηρίξει την ανεξαρτησία και ευημερία των ατόμων, ενώ αναμένεται να ενισχύσει τη συνεργασία και να βελτιώσει τη σύνδεση με το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τον τομέα της Ψυχικής Υγείας.

Αυτοί οι πέντε πυλώνες συνιστούν τις βάσεις για το εποικοδόμημα του νέου ΕΣΥ. Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε το βήμα μας και να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα.

Η καλύτερη δημόσια υγεία είναι εφαλτήριο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Με ίσες ευκαιρίες για όλους. Για μια Ελλάδα ελκυστική που δε θα εξάγει γιατρούς, αλλά προσβάσιμα και ελκυστικά μοντέλα υπηρεσιών υγείας, όχι μόνο για τους ασθενείς αλλά και για όλους τους πολίτες.

Αιμιλία Σταθάκου
Αιμιλία Σταθάκου

Η Αιμιλία Σταθάκου έχει συνεργαστεί με έντυπα ,ιστοσελίδες και ραδιοτηλεοπτικά μέσα (<a href="https://www.real.gr/">real.gr</a>, <a href="https://www.real.gr/realfm/">Real FM</a>, isathens.gr, antenna.gr, Realnews, Απογευματινή ), σε επιτελικές θέσεις και ως διαπιστευμένη συντάκτρια του <a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείου Υγείας</a>. Πιστεύει ότι η δημοσιογραφία και η επιστήμη, πρέπει να υπηρετούν με ενσυναίσθηση, τον ασθενή και τον πολίτη.

Scroll to Top