Τα 7 στοματικά συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε – Ανάμεσά τους και η κακοσμία

Τα 7 στοματικά συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

Όταν πρόκειται για την υγεία σας, το σώμα μπορεί συχνά να προειδοποιεί έγκαιρα για προβλήματα. Αλλά μερικά από αυτά, όπως τα στοματικά συμπτώματα μπορεί να φαίνονται ήσσονος σημασίας και είναι δελεαστικό να τα αγνοήσετε ως απλώς ένα ερεθισμό.

Όμως, σύμφωνα με τους οδοντιάτρους, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να τα αφήνετε, καθώς θα μπορούσαν να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό. Η οδοντιατρική ομάδα Bright and White έχει καταλήξει σε επτά στοματικά συμπτώματα τα οποία πρέπει πάντα να ελέγχετε εάν τα εντοπίσετε.

«Μην αγνοείτε αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα της στοματικής υγείας. Από την αιμορραγία των ούλων μέχρι την κακή αναπνοή και την ευαισθησία στα δόντια, τον πονόδοντο και τις πληγές στο στόμα, αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια μπορούν να υποδεικνύουν σοβαρά προβλήματα οδοντικής υγείας και να εξελιχθούν σε μεγαλύτερα προβλήματα εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία», λέει η ομάδα με έδρα το Λονδίνο και συμπληρώνει:

«Οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι και η επαρκής οδοντική υγιεινή μπορούν να αποτρέψουν αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα και να τα αποτρέψουν από το να οδηγήσουν σε ακόμη πιο σοβαρές καταστάσεις».

Η ομάδα συνιστά να μιλήσετε με τον οδοντίατρό σας σήμερα εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα.

Τα 7 στοματικά συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε

  1. Πόνος στο σαγόνι
  2. Ματωμένα ούλα
  3. Κακή αναπνοή
  4. Ευαισθησία των δοντιών
  5. Πονόδοντος
  6. Πληγές
  7. Χαλαρά δόντια

1. Πόνος στο σαγόνι

Εάν αισθάνεστε πόνο στο σαγόνι σας, αυτό μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για προβλήματα των κόλπων, αρθρίτιδα, τρίξιμο και σφίξιμο των δοντιών, ουλίτιδα και νόσο των ούλων, εξάρθρωση της γνάθου ή κροταφογναθική διαταραχή.

2. Ματωμένα ούλα

Η αιμορραγία των ούλων είναι σύμπτωμα της ουλίτιδας. Είναι φυσιολογικό να αιμορραγείτε περιστασιακά εάν βουρτσίζετε πολύ δυνατά τα δόντια σας, αλλά η συνεχής αιμορραγία είναι σημάδι ουλίτιδας, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Η ουλίτιδα προκαλείται όταν τα βακτήρια, η πλάκα και η πέτρα συσσωρεύονται στο στόμα λόγω κακής οδοντικής υγιεινής, προκαλώντας φλεγμονή στα ούλα έως ότου τα ούλα που συγκρατούν τα δόντια να επιδεινωθούν τόσο ώστε να έχουν αποτέλεσμα την απώλεια δοντιών.

3. Κακή αναπνοή

Η χρόνια και επίμονη κακοσμία του στόματος (ονομάζεται επίσης δυσοσμία του στόματος) που δεν εξαφανίζεται μετά το βούρτσισμα είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι οδοντικής τερηδόνας και ασθένειας των ούλων. Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα μόλυνσης των δοντιών, οδοντικού αποστήματος και τερηδόνας. Επιπλέον, μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής υποκείμενης κατάστασης υγείας όπως η νεφρική και ηπατική νόσος.

4. Ευαισθησία των δοντιών

Η ευαισθησία των δοντιών είναι ενδεικτική της λέπτυνσης, της φθαρμένης οδοντικής αδαμαντίνης και της υποχώρησης των ούλων, γεγονός που μειώνει την προστασία από το σμάλτο και τα ούλα, εκθέτοντας το δόντι και τη ρίζα και οδηγώντας σε ευαισθησία. Αυτό προκαλείται από επιθετικό βούρτσισμα, όξινα τρόφιμα και ποτά, ακόμη και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και βουλιμία.

Τα δόντια που είναι ευαίσθητα σε ζεστές και κρύες θερμοκρασίες μπορεί επίσης να είναι σημάδι οδοντικών προβλημάτων όπως τερηδόνα, σπασμένα δόντια, ασθένεια των ούλων, ύφεση των ούλων ή τρίξιμο των δοντιών.

5. Πονόδοντος

Ο πονόδοντος μπορεί να κυμαίνεται από έναν θαμπό παλμό έως έναν οξύ, έντονο πόνο και συχνά είναι εξαιρετικά άβολος. Η αιτία του πόνου των δοντιών μπορεί να είναι διάφορα οδοντικά προβλήματα, όπως τερηδόνα, ασθένεια των ούλων, οδοντικά αποστήματα, τερηδόνα, ραγισμένο δόντι, μόλυνση των δοντιών ή βλάβη των νεύρων. Όλες αυτές οι καταστάσεις απαιτούν άμεση προσοχή από τον οδοντίατρο.

6. Πληγές

Οι στοματικές πληγές μπορεί να διαφέρουν ως προς τη βαρύτητά τους, που κυμαίνονται από έλκη έως άφθες, έρπητα, λευκοπλακία και καντιντίαση. Αυτά μπορεί να προκληθούν από βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις ή από ερεθισμούς από σιδεράκια ή οδοντοστοιχίες.

Ορισμένες πληγές μπορεί να υποδεικνύουν πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, πληγές που δεν επουλώνονται μπορεί να είναι σημάδι διαβήτη, ενώ λευκές ή κόκκινες πληγές μπορεί να είναι μια πρώιμη προειδοποίηση για καρκίνο του στόματος. Ένας οδοντίατρος θα είναι σε θέση να εντοπίσει την αιτία των πληγών και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

7. Χαλαρά δόντια

Στους ενήλικες, τα χαλαρά ή ταλαντευόμενα δόντια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια δοντιών και στην ανάγκη θεραπείας αντικατάστασης δοντιών. Ένα χαλαρό δόντι θα μπορούσε να υποδηλώνει προχωρημένη ασθένεια των ούλων ή περιοδοντική νόσο, όπου το οστό που στηρίζει το δόντι εξασθενεί και απομακρύνεται.

Θα μπορούσε επίσης να είναι σύμπτωμα οστεοπόρωσης, όπου το οστό που συγκρατεί τα δόντια στη θέση τους εξασθενεί. Τραύμα ή χτύπημα στο δόντι μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χαλαρό δόντι.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top