Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: 10 συμπτώματα που δείχνουν ότι το συκώτι σας κινδυνεύει

μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος παρουσιάζει έκρηξη τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν αρκετά συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε, ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε έγκαιρα τα σημάδια της νόσου.

Μια νέα μελέτη από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας του CDC διαπίστωσε ότι η διάγνωση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος έχει εκτοξευτεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι γιατροί για άτομα που έχουν ηπατική βλάβη που δεν οφείλεται στο αλκοόλ. Αυτό το σύνδρομο προκαλείται από το λίπος στο συκώτι.

Πώς αναπτύσσεται η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος

Όσοι πάσχουν από παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και άλλα θέματα που σχετίζονται με τη διατροφή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, αν και αυτή η ασθένεια μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς εξωτερικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Αρχής Έρευνας για την Υγεία και τη Διατροφή, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος αυξήθηκε από 16% το 1988 σε 37% το 2018 στις ΗΠΑ, σημειώνοντας αύξηση 131%.

«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι συσσωρεύουν επιπλέον λίπος στο συκώτι τους», δήλωσε ο ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, Δρ. Theodore Friedman, ενδοκρινολόγος και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Επιστήμης Charles R. Drew και στην Ιατρική Σχολή David Geffen του UCLA.

«Είναι μια ασθένεια που αναπτύσσεται επειδή οι άνθρωποι ακολουθούν κακή διατροφή και δεν ασκούνται. Πάντα λέω στους ασθενείς να τρώνε περισσότερα λαχανικά», συμπληρώνει ο γιατρός.

Επίσης, είναι πιθανό η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος σε αδύνατους ανθρώπους να σχετίζεται με άλλα μεταβολικά προβλήματα. «Δεν χρειάζεται να είστε παχύσαρκοι», αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ. Lisa Ganjhu, γαστρεντερολόγος και ηπατολόγος στο NYU Langone Health, προσθέτοντας ότι οι αδύνατοι άνθρωποι έχουν μερικές φορές υψηλή χοληστερόλη στο αίμα.

Κρυφά συμπτώματα μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος

Αυτή η ασθένεια χαρακτηρίζεται ως η σιωπηλή νόσος του ήπατος, σύμφωνα με το Hopkins Medicine. Τα περισσότερα άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος ζουν με λίπος στο συκώτι τους χωρίς να αναπτύξουν ηπατική βλάβη.

Η απουσία θεραπείας για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης και του καρκίνου. Τα κοινά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε περιλαμβάνουν:

  • Σοβαρή κόπωση
  • Αδυναμία
  • Απώλεια βάρους
  • Κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών
  • Αιμοφόρα αγγεία που μοιάζουν με αράχνη στο δέρμα
  • Κνησμός που διαρκεί
  • Κατακράτηση υγρών
  • Εσωτερική αιμορραγία
  • Μυϊκή απώλεια
  • Σύγχυση

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί επίσης να εμφανιστεί χωρίς συμπτώματα, γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να ελέγχετε περιστασιακά το συκώτι σας, ειδικά σε ηλικία άνω των 40 ετών ή εάν υποφέρετε ήδη από κάποια προβλήματα υγείας που προκαλούνται από παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση ή αυξημένη χοληστερόλη.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top