Νευροενδοκρινείς Όγκοι: Έγκαιρη διάγνωση για καλύτερη πρόγνωση και αποτελεσματικότερη θεραπεία

νευροενδοκρινείς όγκοι

Οι Νευροενδοκρινείς Όγκοι είναι ένας σχετικά σπάνιος τύπος κακοήθων νεοπλασμάτων που προέρχονται από νευροενδοκρινή κύτταρα.

Η συχνότητα ανεύρεσης των Νευροενδοκρινών Όγκων (ΝETs) του γαστρεντερικού συστήματος και των πνευμόνων είναι περίπου 5/100.000 ετησίως, αλλά έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια σε αντίθεση με αυτή άλλων κακοηθειών που παραμένει σταθερή.

Η σημαντική αυτή αύξηση στον αριθμό των ΝΕΤs μπορεί να αποδοθεί σε αρκετούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στις ιατρικές τεχνικές απεικόνισης και διάγνωσης και στην αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νευροενδοκρινών Όγκων (10 Νοεμβρίου), η Τσώλη Μαρίνα, Επιμελήτρια Β΄ Ενδοκρινολογίας στο Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Νευροενδοκρινικών Νεοπλασμάτων Α΄ΠΠΚ, Λαϊκό Νοσοκομείο.

Τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να μοιάζουν με αυτά άλλων λιγότερο σοβαρών παθήσεων, γεγονός που μπορεί να συντελέσει στην καθυστέρηση της διάγνωσης με συνέπεια πολλοί ασθενείς να διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο νόσου.

Οι εξελίξεις στη διάγνωση και τη θεραπεία

Τις εξελίξεις στη διάγνωση και την απεικόνιση, αλλά και τις θεραπευτικές επιλογές στους ασθενείς με ΝETs, ανέλυσε η Κουμαριανού Άννα, Παθολόγος – Ογκoλόγος, MD, PhD, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ., Αιματολογική – Ογκολογική Μονάδα, Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Γ.Π.Ν.Α. «Αττικόν».

Τόνισε ότι η έγκαιρη διάγνωση, προσφέρει καλύτερη πρόγνωση κι ένα ευρύτερο φάσμα θεραπευτικών επιλογών, όπως η ριζική χειρουργική εξαίρεση. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για αυξημένη ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση της ιατρικής κοινότητας και κυρίως των γενικών ιατρών και παθολόγων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυτούς τους ασθενείς στα αρχικά στάδια της νόσου.

Η διάγνωση μπορεί να επιτευχθεί με ποικίλους τρόπους και εξετάσεις, ενώ η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τον τύπο των ΝETs (βαθμός κακοήθειας, έκκριση ορμονών), τη θέση και το μέγεθος του όγκου και εάν ή πού έχει εξαπλωθεί το νευροενδοκρινικό νεόπλασμα. Διαφορετικές θεραπείες ή φάρμακα χρησιμοποιούνται για να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την ανάπτυξη των ΝΕΤs.

Η Ελλάδα διαθέτει Κέντρο Αριστείας Νευροενδοκρινών Όγκων στο Νοσοκομείο Λαϊκό

Στη σημασία των Κέντρων Αριστείας (Centre of Excellence), επικεντρώθηκε κατά την τοποθέτησή του ο Καλτσάς Γρηγόριος, MD, FRCP (Lon) Καθηγητής Παθολογίας Ενδοκρινολογίας, ΕΚΠΑ, Υπεύθυνος Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νευροενδοκρινικών Νεοπλασμάτων, Λαϊκό Νοσοκομείο – EURACAN 4 Centre of Excellence.

Πρόκειται για εξειδικευμένα κέντρα ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της βέλτιστης δυνατής φροντίδας των ασθενών και επίτευξης των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων καθότι τα κέντρα αυτά διαθέτουν εκτεταμένη εμπειρία στη διαχείριση ασθενών με ΝΕΤs.

Τα Κέντρα Αριστείας διαθέτουν πολυεπιστημονικές ομάδες επαγγελματιών υγείας που κατανοούν εις βάθος την πολυπλοκότητα των ΝΕΤs.

Η Ελλάδα από το 2017 διαθέτει Κέντρο Αριστείας Νευροενδοκρινών Όγκων που έχει έδρα στο Νοσοκομείο Λαϊκό με την επωνυμία EKPA LAIKO ENETS Centre of Excellence το οποίο αναγνωρίστηκε ως Centre of Excellence (Κέντρο Αριστείας) για τους Νευροενδοκρινείς όγκους του Γαστρεντερικού συστήματος, από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νευροενδοκρινικών Όγκων (ENETS) και αργότερα από τις οικείες αρχές και τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Αναφοράς Σπανίων Νοσημάτων – Εuropean Reference Centers (ERN).

Ειδικός ιστότοπος πληροφόρησης για τους Νευροενδοκρινείς Όγκους

Η Γραμματόγλου Ζωή, Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών Κ.Ε.Φ.Ι., μίλησε για τη σπουδαιότητα της ψυχολογικής υποστήριξης, αλλά και για τα δικαιώματα των ασθενών με Νευροενδοκρινείς Όγκους.

Γνωστοποίησε επίσης την ύπαρξη ενός ειδικού ιστότοπου πληροφόρησης για τους Νευροενδοκρινείς Όγκους, το BEELIEVE. Σε αυτόν τον ιστότοπο μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και ενημερώσεις σχετικά με τη νόσο, αλλά και συμβουλές για τη διαχείρισή της δήλωσε μεταξύ άλλων η κα Γραμματόγλου.

Τη Συνέντευξη Τύπου πραγματοποίησε η IPSEN, παγκόσμιος βιοφαρμακευτικός όμιλος, στοχεύοντας να αναδείξει τη σημασία της ενημέρωσης, της πρόληψης και της αντιμετώπισης της νόσου.

Η Ιωάννα Λεδάκη, Medical Advisor της IPSEN, δήλωσε: «Στην Ιpsen είμαστε αφοσιωμένοι στην ανάπτυξη και παροχή καινοτόμων θεραπειών επιδιώκοντας πάντα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Επίσης, τοποθετώντας πάντα στο επίκεντρο των δράσεων μας τους ασθενείς πρωτοστατούμε μέσα από υπεύθυνες δράσεις ενημέρωσης να ενισχύσουμε την σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης».

Scroll to Top