Ο πιο ψηλός ο μαθητής: τι προδίδει το ύψος σας ως παιδί για την υγεία σας

παιδι αγκαλια

Αν ήσασταν ψηλότεροι ως παιδιά σε σχέση με τους συνομηλίκους σας αυτό μπορεί να σας προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό στη μετέπειτα ζωή σας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

Η έρευνα , η οποία ανέλυσε το ύψος και τα γενετικά δεδομένα σε περισσότερα από 454.000 άτομα, δημοσιεύτηκε στο medRxiv. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το να είσαι ψηλότερος μπορεί να σε προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, αλλά αν αυτό αποτελεί άμεση επίδραση του ύψους κατά την παιδική ηλικία, μακροπρόθεσμη επίδραση του ότι παραμένει κάποιος ψηλός και στην ενήλικη ζωή ή επίπτωση άλλων παραγόντων, αυτό ήταν άγνωστο μέχρι τώρα.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Μπρίστολ χρησιμοποίησαν μια επιστημονική τεχνική που ονομάζεται Μεντελιανή τυχαιοποίηση, η οποία επιτρέπει στους επιστήμονες να διαχωρίσουν την επίδραση του ύψους της παιδικής ηλικίας και του ύψους των ενηλίκων στην καρδιαγγειακή τους υγεία. Η προσέγγιση χρησιμοποιεί γενετικούς προγνωστικούς παράγοντες για να υποστηρίξει συμπεράσματα σχετικά με πιθανές αιτιώδεις σχέσεις μεταξύ του ύψους στην παιδική ηλικία και εκείνου της ενήλικης περιόδου με τον κίνδυνο εκδήλωσης μιας ασθένειας (καρδιαγγειακή νόσο).

Τι έδειξε η έρευνα για το ύψος και το ρόλο του στην υγεία

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη μελέτη UK Biobank, η ερευνητική ομάδα αναγνώρισε γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με την παιδική ηλικία και το ύψος των ενηλίκων σε 454.023 άτομα σε σχέση τους γενετικούς δείκτες που σχετίζονται με πέντε τύπους καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτές περιελάμβαναν το εγκεφαλικό επεισόδιο, τη στεφανιαία νόσο, τη νόσο της περιφερικής αρτηρίας, τον ακανόνιστο καρδιακό παλμό ( κολπική μαρμαρυγή ) και το ανεύρυσμα θωρακικής αορτής.

Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι τα άτομα που είναι ψηλότερα στην παιδική ηλικία διατρέχουν συνήθως χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Ωστόσο, νέα στοιχεία από τη μελέτη δείχνουν ότι αυτό πιθανότατα αποδίδεται σε άτομα που παραμένουν ψηλότερα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής -καθώς τα ψηλότερα παιδιά κατά μέσο όρο γίνονται ψηλότερα και ως ενήλικες- και ότι το ύψος στην ενηλικίωση είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για αυτό το προστατευτικό αποτέλεσμα.

Αντίθετα, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποδεικνύουν ότι το να είσαι ψηλότερος στην παιδική ηλικία μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως ανεύρυσμα θωρακικής αορτής και κολπικής μαρμαρυγής, ανεξάρτητα από το ύψος της ενηλικίωσης.

Ο Δρ. Tom Richardson, Επίτιμος Ερευνητής στην ιατρική σχολή του Bristol και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε ότι:

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το να είσαι ψηλότερος στην παιδική ηλικία μπορεί να έχει μακροπρόθεσμη επίδραση σε ο,τι αφορά στον αυξημένο κίνδυνο του ανευρύσματος θωρακικής αορτής και της κολπικής μαρμαρυγής στη μετέπειτα ζωή.

Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν έναν πιθανό αναπτυξιακό μηχανισμό που συνδέει το ύψος της παιδικής ηλικίας και τον κίνδυνο αυτών των ασθενειών, κάτι που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης από μελλοντικές έρευνες.”

 

Όλο Υγεία

Διαβάστε Περισσότερα

Scroll to Top