Οι 2 ερωτήσεις που αποκαλύπτουν αν κάποιος έχει Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με κορυφαίο νευρολόγο

μνήμη, Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή ανάπτυξη παθολογικών διεργασιών σε τμήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, με αποτέλεσμα την καταστροφή των νευρικών κυττάρων και την ατροφία του εγκεφάλου. Για να καταλάβετε αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει εμφανίσει την πάθηση, μπορείτε να δείτε τις 2 παρακάτω ερωτήσεις.

Το συνηθέστερο αρχικό σύμπτωμα της νόσου είναι η διαταραχή της πρόσφατης αυτοβιογραφικής μνήμης. Με τον καιρό τα συμπτώματα γίνονται προοδευτικά περισσότερα και εντονότερα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορείτε να καταλάβετε αν κάποιος πάσχει από Αλτσχάιμερ. Από το περπάτημα στις σκάλες μέχρι το βούρτσισμα των δοντιών μπορούν να βοηθήσουν στην αποκάλυψη πρώιμων ενδείξεων άνοιας. Για να μην ανησυχείτε άδικα για ένα δικό σας πρόσωπο, μπορείτε να σκεφτείτε τις απαντήσεις σε 2 ερωτήσεις.

Ο κορυφαίος νευρολόγος Δρ Richard Restak σας συμβουλεύει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο ερωτήσεις για να εντοπίσετε την πιθανή έναρξη της νόσου Αλτσχάιμερ σε ένα άτομο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μόλις φτάσουμε στην ενηλικίωση, η συμπεριφορά μας έχει αποκτήσει μια κανονικότητα προβλεψιμότητα που οι περισσότεροι από τους αγαπημένους μας αναγνωρίζουν».

Η παρατήρηση αλλαγών στο μοτίβο μπορεί στην πραγματικότητα να είναι περισσότερο σημάδι κόκκινης σημαίας για την άνοια παρά για την απώλεια μνήμης.

«Η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας αντιπροσωπεύουν διαταραχές σε αυτή την κανονικότητα και την προβλεψιμότητα» τονίζει στο Huffingtonpost ο Δρ Restak.

Οι 2 ερωτήσεις για τη διάγνωση της άνοιας:

1.«Παρουσιάζει το άτομο αλλαγή στη συνήθη συμπεριφορά του; Παρουσιάζει το άτομο πρόσφατη εμφάνιση δυσκολιών στη μνήμη; Παρουσιάζει αξιοσημείωτη αλλαγή στη συνήθη συμπεριφορά του;»

Η δραματική ή εκτός του χαρακτήρα συμπεριφορά είναι πάντα ύποπτη, διότι, όπως αναφέρθηκε, οι περισσότεροι άνθρωποι μέχρι την ενηλικίωση έχουν δημιουργήσει ένα ξεχωριστό μοτίβο συμπεριφοράς.

2.«Εάν η απάντηση σε οποιαδήποτε από τις προηγούμενες ερωτήσεις είναι θετική, παρεμβαίνει αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά στην καθημερινή ζωή, ιδίως στις σχέσεις με τους άλλους;»

Σύμφωνα με τον Δρ Restak, «μέχρι να μεγαλώσουμε, έχουμε βρει τρόπους να διατηρούμε τις σχέσεις μας σχετικά σταθερές». Οι επαναλαμβανόμενες και συναισθηματικά υπερβολικές εκφράσεις (φωνές ή ακόμη πιο επιθετική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων των σωματικών εκρήξεων) σπάνια αυξάνονται σε συχνότητα κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής γήρανσης. Ωστόσο, αυτού του είδους οι εκδηλώσεις μπορεί να είναι «συχνές και σοβαρές» μεταξύ των ατόμων με άνοια.

Τι σημαίνει αν οι απαντήσεις είναι «ναι»;

Ο Δρ Restak λέει ότι αν απαντήσατε «ναι» και στις δύο ερωτήσεις, «είτε άνοια είτε ψυχιατρική νόσος (πιθανότατα σοβαρή κατάθλιψη) είναι πολύ πιθανή».

Ωστόσο, λέει ότι αν απαντήσατε «ναι» μόνο στη δεύτερη ερώτηση, το άτομο «πιθανότατα έχει ήπια γνωστική διαταραχή ή είναι φυσιολογικό».

Εάν πιστεύετε ότι εσείς ή κάποιος που αγαπάτε μπορεί να έχει την πάθηση, καλό είναι να επισκεφθείτε έναν ιατρό το συντομότερο δυνατό.

Ο στόχοι της εξέτασης σε νευρολόγο είναι η διερεύνηση του είδους και της βαρύτητας των συμπτωμάτων και ο έλεγχος και αποκλεισμός πιθανών καταστάσεων που μιμούνται τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ. Εφόσον τεθεί η διάγνωση, ο ιατρός θα προχωρήσει σε ένα θεραπευτικό πλάνο.

Η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας μπορεί να βοηθήσει τόσο τους ασθενείς όσο και τα συγγενικά τους πρόσωπα γιατί η πάθηση δεν αφορά μόνο το άτομο που πάσχει, αλλά όλη την οικογένεια.

Η χορήγηση φαρμάκων αποτελεί ένα μόνο κομμάτι της όλης θεραπευτικής προσέγγισης. Η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση συχνά απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ του νευρολόγου και των φροντιστών, προκειμένου οι παρεμβάσεις να εξασφαλίσουν το καλύτερο δυνατό επίπεδο ποιότητας ζωής για τον ασθενή.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία η οποία να καθυστερεί την εξέλιξη των διεργασιών που χαρακτηρίζουν τις νευροεκφυλιστικές, μη-αναστρέψιμες μορφές άνοιας. Μπορείτε όμως με παρεμβάσεις να βελτιώσετε τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top