Οι 5 καταστάσεις που μπορεί να καταστρέψουν τον γάμο ή τη μακροχρόνια σχέση σας και πως να τις χειριστείτε

γάμο

Είναι γνωστό ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα στο γάμο περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα και το σεξ αλλά δεν είναι οι μόνοι τομείς που μπορούν να καταστρέψουν μια μακροχρόνια σχέση.

Μια σειρά από συμπεριφορές και λάθος προτεραιότητες μπορεί να σημαίνουν τη διαφορά μεταξύ της ευημερίας και της αποτυχίας σε μια σχέση.

Οι 5 παράγοντες που καταστρέφουν το γάμο ή τη μακροχρόνια σχέση σας:

  1. Αφήνετε τους ξένους να αποκτήσουν πολύ μεγάλη επιρροή στο γάμο σας
  2. Δεν αναζητάτε βοήθεια για εθιστική συμπεριφορά
  3. Αποφεύγετε το σεξ ή τη σωματική στοργή από τον σύντροφό σας
  4. Δεν έχετε την ίδια άποψη σχετικά με τα χρήματα
  5. Αφήνετε την αδιαφορία να εισχωρήσει στη σχέση

1.Αφήνετε τους ξένους να αποκτήσουν πολύ μεγάλη επιρροή στο γάμο σας

Ένας υγιής γάμος χρειάζεται ένα σύστημα υποστήριξης συγγενών και φίλων — αλλά ορισμένα άτομα γύρω σας μπορεί να ασκήσουν αδικαιολόγητη επιρροή. Ένας γονέας, ένας φίλος ή ακόμα και ένα παιδί μπορεί να ασκήσει ακατάλληλη επιρροή στον γάμο σας.

«Όταν ένα τρίτο μέρος εμπλέκεται υπερβολικά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων ενός ζευγαριού, μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις και αποφάσεις που μπορεί να μην ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και τις προτεραιότητες του ζευγαριού», λέει ο ψυχοθεραπευτής ο Ντέιβιντ Τζαλ με έδρα το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

«Η παρουσία ενός τρίτου μπορεί να διαβρώσει την εμπιστοσύνη. Εάν ένας σύντροφος αισθάνεται ότι οι απόψεις και οι προτιμήσεις του παρακάμπτονται συνεχώς, μπορεί να χάσει την εμπιστοσύνη του στη δέσμευση του συζύγου του στη σχέση».

Για να προστατέψετε τον γάμο σας από υπερβολική εξωτερική επιρροή, ο Δρ Τζαλ λέει ότι η ρύθμιση των ορίων είναι το κλειδί. «Το πρώτο βήμα είναι να έχετε ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία με τον σύζυγό σας. Συζητήστε πώς νιώθετε και οι δύο για τη συμμετοχή τρίτων και ποια όρια θα θέλατε να θέσετε. Καθορίστε ξεκάθαρα στους ρόλους και τα όρια που θέλετε να θέσετε σε σχέση με τρίτα μέρη.»

2.Δεν αναζητάτε βοήθεια για εθιστική συμπεριφορά

Ο εθισμός μπορεί να εμφανιστεί με απροσδόκητους τρόπους. Εκτός από γνωστούς ενόχους όπως τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, δραστηριότητες όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η εργασιομανία, τα ψώνια, ο τζόγος και τα τυχερά παιχνίδια μπορούν όλα να γίνουν εθιστικά, σύμφωνα με τον Τζαλ.

Όποια και αν είναι η πηγή του εθισμού, μπορεί να δημιουργήσει μια σοβαρή ένταση ανάμεσα σε εσάς και τον σύντροφό σας. «Όταν κάποιος παλεύει με τον εθισμό, οι προτεραιότητές του συχνά απομακρύνονται από τη σχέση του και τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Η ουσία ή η συμπεριφορά του εθισμού γίνεται το επίκεντρο, αφήνοντας λιγότερο χρόνο και συναισθηματική ενέργεια για τη σχέση», προσθέτει. Οι άνθρωποι που έχουν κάποιο εθισμό μπορεί επίσης να αναπτύξουν μυστικοπαθείς συμπεριφορές και να απομονωθούν από τον σύζυγό τους λόγω ντροπής.

Ένας εκπαιδευμένος θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει εσάς και τον σύζυγό σας να ξεπεράσετε την προβληματική αυτή κατάσταση. «Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την θέσπιση ορίων στην εθιστική συμπεριφορά ή συνέπειες για την παραβίαση των ορίων… [ή] μπορεί να περιλαμβάνει εξάσκηση ή ενασχόληση με χόμπι».

3.Αποφεύγετε το σεξ ή τη σωματική στοργή από τον σύντροφό σας

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior διαπίστωσε ότι μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή και ένα ζεστό διαπροσωπικό κλίμα συνδέονται και τα δύο με τη συζυγική ικανοποίηση.

Ομοίως, έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2023 στο Scientific Reports αποκάλυψε ότι το στοργικό άγγιγμα σχετιζόταν στενά με τον βαθμό αγάπης μεταξύ των συντρόφων. Το σεξ και η σωματική οικειότητα είναι, τελικά, αυτά που διακρίνουν τον γάμο και τις ρομαντικές σχέσεις από άλλες σχέσεις.

Τι συμβαίνει λοιπόν στον γάμο όταν το σεξ και η στοργή βγαίνουν από το παράθυρο; Συχνά, αναπτύσσεται ένα αίσθημα αποσύνδεσης. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η χαμηλότερη σεξουαλική ικανοποίηση συνδέεται με αυξημένα προβλήματα γάμου.

Φυσικά, πολλοί παράγοντες μπορούν να δημιουργήσουν μια ασυμφωνία επιθυμιών και η σεξουαλική συχνότητα να μειώνεται ανάλογα με τους ρυθμούς της ζωής, που επηρεάζονται από την ανατροφή των παιδιών, το άγχος και τις καθημερινές υποχρεώσεις.

Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε το «γιατί» πίσω από την έλλειψη οικειότητας και να κάνετε βήματα προς την σωματική επανασύνδεση σωματικά με το σύζυγό σας.

4.Δεν έχετε την ίδια άποψη σχετικά με τα χρήματα

Είναι εντάξει αν εσείς και ο σύντροφός σας έχετε κάποιες διαφορετικές ιδέες για το πως θα ξοδεύετε τα χρήματα, αλλά το να κινήστε σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση για τα οικονομικά προσθέτει σοβαρή πίεση στη σχέση σας.

Η καθημερινή ζωή συνεπάγεται αναρίθμητες αποφάσεις σχετικά με τα χρήματα, επομένως οι ετερόκλητες οικονομικές φιλοσοφίες μπορεί να προκαλούν πρόβλημα.

Τα ζευγάρια σχεδόν πάντα διαφέρουν ως προς τις εβδομαδιαίες συνήθειες δαπανών τους και μπορεί να διαφωνούν ή να έχουν «δίκαιους καβγάδες» για αυτά τα θέματα». Εφόσον προσπαθείτε να καταλάβετε ο ένας τον άλλον και εργάζεστε για συμβιβασμούς, λέει, οι οικονομικές διαφωνίες δεν χρειάζεται να σας χωρίζουν.

5. Αφήνετε την αδιαφορία να εισχωρήσει στη σχέση

Όσο αβλαβές κι αν ακούγεται η απάθεια και τα αισθήματα έχθρας μπορεί να είναι εξίσου επιζήμια για τον γάμο με τον έντονο θυμό. Μια μελέτη στο Journal of Sex & Marital Therapy διαπίστωσε ότι η αδιαφορία για το σύντροφο ήταν ο κύριος λόγος που τα ζευγάρια εντάχθηκαν σε θεραπεία ζεύγους.

«Εξωτερικοί στρεσογόνοι παράγοντες όπως η εργασία, τα οικονομικά ζητήματα ή τα οικογενειακά προβλήματα μπορούν επίσης να αποσπάσουν την προσοχή και τη συναισθηματική ενέργεια μακριά από το γάμο», λέει ο Τζαλ. Μακροπρόθεσμες ανεπίλυτες συγκρούσεις ή δυσαρέσκεια μπορούν τελικά να δημιουργήσουν και συναισθηματική απόσταση. Εάν οι σύντροφοι δεν αισθάνονται υποστήριξη ή επικύρωση, μπορεί να αποσυρθούν συναισθηματικά από τη σχέση.

Για να διατηρήσετε τη σπίθα ζωντανή στο γάμο σας, αντικαταστήστε την απάθεια με ενθουσιασμό. Εκπλήξτε τον σύντροφό σας περιστασιακά με χειρονομίες, μικρά δώρα ή εκπλήξεις, προτείνει ο Τζαλ. Βοηθά επίσης να εστιάσετε στα κοινά σας πράγματα.

«Προσδιορίστε κοινούς στόχους ή δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί. Η συνεργασία σε κοινούς στόχους μπορεί να ενισχύσει τον δεσμό σας».

Και φυσικά, η τακτική επικοινωνία με τον σύντροφό σας για τα συναισθήματα, τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας διατηρεί τη σύνδεσή σας ισχυρή.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top