Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα αίτια της νόσου Πάρκινσον, του συνδρόμου Tourette και της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής – Ανατρεπτική μελέτη

Πάρκινσον

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα αίτια της νόσου του Πάρκινσον, του συνδρόμου Tourette και της ΙΨΔ, όπως προέκυψε από μια πολύ σημαντική μελέτη.

Μια επαναστατική μελέτη από μια ομάδα επιστημόνων από το Mass General Brigham αποκάλυψε ένα μονοπάτι μέσα από το οποίο οι ειδικοί μπορούν να στοχεύσουν απευθείας στις αιτίες κοινών εγκεφαλικών διαταραχών, μια ανακάλυψη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τις θεραπεύσουν εντελώς.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την εν τω βάθει Εγκεφαλική διέγερση (DBS), για να «προσδιορίσουν τις δυσλειτουργίες στον εγκέφαλο» που είναι υπεύθυνες για τέσσερις γνωστικές διαταραχές. Οι εν λόγω γνωστικές διαταραχές είναι εξαιρετικά συχνές και με αυτές ζουν πολλοί άνθρωποι: Νόσος Πάρκινσον, δυστονία, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και σύνδρομο Tourette.

Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να ανακαλύψουν τελικά θεραπείες ή καλύτερα φάρμακα που θα επιδρούν στον εγκέφαλο για να περιορίσουν τα συμπτώματα αυτών των ασθενειών, αναφέρει η Mirror.

Στη μελέτη συμμετείχαν 261 ασθενείς από όλο τον κόσμο – 70 με δυστονία, 127 με νόσο του Πάρκινσον, 50 με διάγνωση ΙΨΔ και 14 με σύνδρομο Tourette. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience στις 22 Φεβρουαρίου. Οι επιστήμονες έβαλαν ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο κάθε ατόμου και χρησιμοποίησαν ένα ειδικό πρόγραμμα υπολογιστή για να καταλάβουν ποια εγκεφαλικά κυκλώματα δεν λειτουργούσαν σωστά σε καθεμία από τις τέσσερις παθήσεις.

Ο Andreas Horn, M. D., PhD, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας στο Brigham and Women’s Hospital, είπε: «Με απλοποιημένους όρους, όταν τα κυκλώματα του εγκεφάλου γίνονται δυσλειτουργικά, μπορεί να λειτουργήσουν ως φρένο για τις συγκεκριμένες εγκεφαλικές λειτουργίες . Η εφαρμογή DBS μπορεί απελευθερώστε το φρένο και μπορεί εν μέρει να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα.»

Ο Horn είναι μέρος μιας ομάδας 39 ερευνητών από 16 διαφορετικά μέρη που εργάστηκαν στη μελέτη.

Είπε: «Με βάση τα παρόντα ευρήματα, μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα γιατί η εν τω βάθει Εγκεφαλική διέγερση σε μια μικρή υποφλοιώδη δομή στον εγκέφαλο βοηθά ασθενείς με διάφορες διαταραχές. Ο εντοπισμός αυτών των «δυσλειτουργικών δικτύων» μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τις τέσσερις διαταραχές για να βοηθήσουμε τους ασθενείς ανακουφίζοντας τα συμπτώματα».

Ο καθηγητής Pinchas Cohen, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει νέες συναρπαστικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη θεραπειών ακριβείας βασισμένες σε φάρμακα για τη νόσο Alzheimer. Μας βοηθάει να κατανοήσουμε το γιατί οι άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν από Πάρκινσον και πώς μπορούμε να αναπτύξουμε νέες θεραπείες για αυτήν την καταστροφική ασθένεια.  Υπογραμμίζει τη σημασία της μελέτης των μικροπρωτεϊνών που προέρχονται από μιτοχόνδρια ως μια νέα προσέγγιση για την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών της γήρανσης.»

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top