Πάρκινσον: Το συναίσθημα που διπλασιάζει τον κίνδυνο στους άνω των 50

Πάρκινσον και άγχος

Η νόσος Πάρκινσον είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νευροεκφυλιστική διαταραχή στον κόσμο και επί του παρόντος επηρεάζει σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η πάθηση είναι μια προοδευτική διαταραχή που προκαλείται από τον θάνατο των νευρικών κυττάρων στο τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται μέλαινα ουσία, το οποίο ελέγχει την κίνηση. Αυτά τα νευρικά κύτταρα πεθαίνουν ή εξασθενούν, χάνοντας την ικανότητα να παράγουν μια σημαντική χημική ουσία που ονομάζεται ντοπαμίνη, λόγω της συσσώρευσης μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται α-συνουκλεΐνη.

Πάρκινσον: Επαναστατικό νέο φάρμακο μπορεί να θεραπεύσει τη βασική αιτία της νόσου

Το άγχος διπλασιάζει τον κίνδυνο για Πάρκινσον

Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου είναι τουλάχιστον διπλάσιος σε αγχώδη άτομα σε σύγκριση με αυτά που δεν έχουν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών του UCL. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of General Practice, διερεύνησε εάν υπήρχε σχέση μεταξύ ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών που είχαν αναπτύξει πρόσφατα άγχος και μια μεταγενέστερη διάγνωση της νόσου.

Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα πρωτοβάθμιας περίθαλψης από το Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 2008 και 2018 και αξιολόγησε 109.435 ασθενείς που είχαν αναπτύξει άγχος μετά την ηλικία των 50 ετών και τους συνέκρινε με 878.256 άλλους που δεν είχαν.

Στη συνέχεια παρακολούθησαν την παρουσία των χαρακτηριστικών της νόσου -όπως προβλήματα ύπνου, κατάθλιψη, τρόμο και διαταραχή ισορροπίας- από το σημείο της διάγνωσης άγχους μέχρι ένα χρόνο πριν από την ημερομηνία διάγνωσης της πάθησης, για να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν τον κίνδυνο κάθε ομάδας να αναπτύξει τη νόσο με την πάροδο του χρόνου και ποιοι μπορεί να είναι οι παράγοντες κινδύνου τους.

Η ομάδα φρόντισε να προσαρμόσει τα αποτελέσματα για να ληφθούν υπόψη η ηλικία, το φύλο, η κοινωνική στέρηση, οι παράγοντες του τρόπου ζωής, οι σοβαρές ψυχικές ασθένειες, το τραύμα στο κεφάλι και η άνοια, που μπορεί να επηρεάσουν την πιθανότητα εμφάνισης της πάθησης σε αγχώδη άτομα.

Τι έδειξε η μελέτη για την σχέση του άγχους με το Πάρκινσον

Κατά συνέπεια, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου αυξήθηκε δύο φορές σε αγχώδη άτομα, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Επιβεβαίωσαν επίσης ότι συμπτώματα όπως η κατάθλιψη, η διαταραχή ύπνου, η κόπωση, η γνωστική εξασθένηση, η υπόταση, ο τρόμος, η ακαμψία, η διαταραχή της ισορροπίας και η δυσκοιλιότητα, ήταν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου σε άτομα με άγχος.

Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε τον ψυχοπαθή από τα μάτια του – Τα 8 σημάδια της ψυχικής νόσου

Ο ένας εκ των επικεφαλής συγγραφέας, Δρ. Juan Bazo Avarez (UCL Epidemiology & Health), δήλωσε: «Η νόσος Πάρκινσον είναι η δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική πάθηση παγκοσμίως και υπολογίζεται ότι θα επηρεάσει 14,2 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2040. Το άγχος είναι γνωστό ότι είναι χαρακτηριστικό των πρώιμων σταδίων της νόσου, αλλά πριν από τη μελέτη μας, ο πιθανός κίνδυνος σε άτομα άνω των 50 ετών με άγχος νέας έναρξης ήταν άγνωστος».

«Κατανοώντας ότι το άγχος και τα αναφερόμενα χαρακτηριστικά συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε ηλικία άνω των 50 ετών, ελπίζουμε ότι ίσως μπορέσουμε να εντοπίσουμε την πάθηση νωρίτερα και να βοηθήσουμε τους ασθενείς να λάβουν τη θεραπεία που χρειάζονται», συμπλήρωσε.

Νόσος Πάρκινσον: Πρόβλεψη έως και 7 χρόνια πριν τα συμπτώματα

Μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τους επιστήμονες του UCL και του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Goettingen, στη Γερμανία, ανέπτυξαν πρόσφατα μια απλή εξέταση αίματος που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψει τη νόσο έως και επτά χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Η επικεφαλής συγγραφέας, καθηγήτρια Anette Schrag (UCL Queen Square Institute of Neurology) είπε: «Το άγχος δεν έχει ερευνηθεί τόσο καλά όσο άλλοι πρώιμοι δείκτες της νόσου. Περαιτέρω έρευνα θα πρέπει να διερευνήσει πώς η πρώιμη εμφάνιση άγχους σχετίζεται με άλλα πρώιμα συμπτώματα και υποκείμενη εξέλιξη της νόσου στα αρχικά της στάδια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη αντιμετώπιση της πάθησης στα πρώτα της στάδια».

Οι ερευνητές συμβουλεύουν ότι η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να διερευνήσει γιατί τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών με νεοεμφανιζόμενο άγχος κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσο και εάν τα αποτελέσματά τους επηρεάζονται από τη σοβαρότητα του άγχους.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top