Οι σχολικές φωτογραφίες μπορεί να δείξουν ποιος θα έχει μακροζωία, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.
Το πόσο ελκυστικοί ήσασταν στο σχολείο είναι βασικός παράγοντας της πρόβλεψης για τη διάρκεια της ζωής σας.
Οι φωτογραφίες που είχαμε βγάλει στα σχολικά χρόνια βοηθούν του επιστήμονες να προβλέψουν πόσα χρόνια θα ζήσουμε, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Social Science & Medicine.
Αξιόπιστος δείκτης μακροζωίας οι σχολικές φωτογραφίες
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις φωτογραφίες που είχαν βγάλει μαθητές γυμνασίου και λυκείου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτές οι φωτογραφίες αποτελούν αξιόπιστο δείκτη της μακροζωίας.
Θέλησαν να διερευνήσουν τον αντίκτυπο της ελκυστικότητας στη μακροζωία, ιδιαίτερα καθώς τα άτομα με συμβατική ομορφιά πιστεύεται ότι έχουν πλεονεκτήματα στη ζωή.
Οι όμορφοι άνθρωποι έχουν πιο εύκολη ζωή, σύμφωνα με μελέτη
Προηγούμενη μελέτη έχει δείξει ότι οι ελκυστικοί άνθρωποι έχουν πιο εύκολη ζωή, τείνουν να έχουν καλύτερες προοπτικές εργασίας, υψηλότερα εισοδήματα και περισσότερους φίλους. Όλα αυτά είναι σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες καλής υγείας και ευτυχίας.
«Πάντα πίστευα ότι η ελκυστικότητα είναι μια πτυχή της κοινωνικής ανισότητας που δεν έχει μελετηθεί αρκετά», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Connor M. Sheehan, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. «Μπορεί να μην είναι τόσο δομικό όσο άλλοι παράγοντες, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι είναι σημαντική».
Ενώ προηγούμενες μελέτες για τη σχέση μεταξύ ελκυστικότητας και υγείας είχαν καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα, η νέα μελέτη είχε στόχο να απομονώσει τη φυσική εμφάνιση από άλλους παράγοντες μακροζωίας, όπως το επίπεδο εκπαίδευσης, το οικογενειακό υπόβαθρο, το εισόδημα των ενηλίκων και το ιστορικό ψυχικής ασθένειας.
Το σύνολο δεδομένων περιελάμβανε ένα δείγμα 8.386 ατόμων που αποφοίτησαν από τα λύκεια του Ουισκόνσιν το 1957 και παρακολουθούνταν μέχρι να φθάσουν στην τρίτη ηλικία.
Οι σχολικές φωτογραφίες αποτελούν αξιόπιστο δείκτη της διάρκειας ζωής
Οι «φωτογραφίες ταυτότητας» από το γυμνάσιο επιλέχθηκαν ως βασικός δείκτης ελκυστικότητας και βαθμολογήθηκαν σε μια κλίμακα 11 βαθμών από έξι άνδρες και έξι γυναίκες, ανεξάρτητους κριτές, που ήταν όλοι εκπαιδευμένοι για να κάνουν με συνέπεια τις αξιολογήσεις τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μαθητές που είχαν τη χαμηλότερη βαθμολογία στην κλίμακα ελκυστικότητας, είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας (έως και 16,8%) σε σχέση με εκείνους εκείνους με μέση και υψηλή ελκυστικότητα.
Οι εξαιρετικά όμορφοι δεν ζουν περισσότερο από τους απλά όμορφους
Εντυπωσιακό εύρημα ήταν ότι όσοι θεωρούνται εξαιρετικά όμορφοι δεν τα πήγαν καλύτερα στο σκορ μακροζωίας σε σχέση με εκείνους που ήταν απλά όμορφοι. Αυτό δείχνει ότι η ομορφιά που ξεπερνά το μέσο όρο δεν προσφέρει απαραίτητα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
«Τα άτομα που βαθμολογήθηκαν ως τα λιγότερο ελκυστικά με βάση τις σχολικές φωτογραφίες τους, ζουν λιγότερο από άλλους», είπε ο Sheehan.
«Επίσης είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι δεν βρήκαμε κανένα πραγματικό πλεονέκτημα των ατόμων που αξιολογήθηκαν ως εξαιρετικά ελκυστικά σε σύγκριση με όλους τους άλλους, κάτι που μας εξέπληξε. Δηλαδή, είναι σαν να «τιμωρούνται» οι πιο άσχημοι κι όχι να «πριμοδοτούνται» με μακροζωία οι πάρα πολύ όμορφοι, τουλάχιστον για αυτή την ομάδα αποφοίτων γυμνασίου του Ουισκόνσιν» είπε στη PsyPost.
Ο Sheehan και οι συνεργάτες του σκοπεύουν να συνεχίσουν αυτή τη μελέτη για να συμπεριλάβουν πιο διαφοροποιημένες ομάδες ανθρώπων.