Μπορεί το οινόπνευμα ή το πετρέλαιο να σκοτώσει τους κοριούς και τα αυγά τους;

για τους κοριούς οινόπνευμα ή πετρέλαιο

Το να απαλλαγείτε από τους κοριούς είναι δύσκολη υπόθεση. Κρύβονται τέλεια, είναι νυχτερινοί τύποι και γίνονται γρήγορα ανθεκτικοί στα χημικά φυτοφάρμακα. Μπορεί το οινόπνευμα ή το πετρέλαιο να βοηθήσει;

Πολλοί πιστεύουν ότι μια απλή λύση όπως το οινόπνευμα (ισοπροπυλική αλκοόλη) ή το πετρέλαιο θα μπορούσε να είναι καλύτερος τρόπος για να αφανίσει τους κοριούς.

Στο στρατό έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν πετρέλαιο για να αντιμετωπίσουν τους κοριούς. Το πετρέλαιο και τα παράγωγα του όπως η ναφθαλίνη είναι απωθητικά εντομών, απωθούν τους κοριούς δεν τους εξοντώνουν. Το πετρέλαιο αφενός είναι τοξικό και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, αφετέρου δεν σκοτώνει ούτε το έντομο ούτε το γόνο. Το μόνο που ίσως καταφέρεται είναι να εγκλωβίσετε τους κοριούς στο στρώμα ή τον καναπέ.

Από την άλλη η ισοπροπυλική αλκοόλη (φαρμακευτικό οινόπνευμα) μπορεί να σκοτώσει τους κοριούς και τα αυγά τους. Αλλά πριν ξεκινήσετε τον ψεκασμό, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η χρήση οινοπνεύματος σε προσβολή από κοριούς είναι αναποτελεσματική και μπορεί ακόμη να είναι και επικίνδυνη.

Γιατί το οινόπνευμα δεν είναι η καλύτερη επιλογή σας

Το οινόπνευμα λειτουργεί με δύο τρόπους για να σκοτώσει τους κοριούς.

  • Πρώτον, δρα ως διαλύτης, πράγμα που σημαίνει ότι τρώει το εξωτερικό περίβλημα του ζωύφιου. Η δράση της διάλυσης μπορεί να είναι αρκετή για να σκοτώσει μερικούς κοριούς, αλλά το οινόπνευμα δεν θα εξολοθρεύει όλους τους κοριούς.
  • Δεύτερον, λειτουργεί ως ξηραντικό. Με το εξωτερικό κέλυφος διαλυμένο, το οινόπνευμα στεγνώνει το εσωτερικό του ζωύφιου. Σκοτώνει τα αυγά με τον ίδιο τρόπο: διαλύοντας και στεγνώνοντας το αυγό και εμποδίζοντάς το να εκκολαφθεί.

Το οινόπνευμα είναι φθηνό, άμεσα διαθέσιμο σε κάθε φαρμακείο αλλά όχι τόσο αποτελεσματικό στους κοριούς.

1. Απαιτεί άμεση επαφή

Εδώ είναι το δύσκολο μέρος: Το οινόπνευμα σκοτώνει μόνο κατά την επαφή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ψεκάζετε απευθείας στους κοριούς και μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να τους βρείτε.

Οι κοριοί μπορούν να κρυφτούν σε ρωγμές σε έπιπλα, πρίζες, ανάμεσα σε βιβλία στα ράφια. Το να καθαρίσετε με οινόπνευμα αυτούς τους χώρους είναι σχεδόν αδύνατο.

2. Δεν είναι 100% αποτελεσματικό

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Rutgers μελέτησαν δύο διαφορετικά προϊόντα με υψηλές συγκεντρώσεις ισοπροπυλικής αλκοόλης. Το ένα προϊόν περιείχε 50% οινόπνευμα και το άλλο 91% αλκοόλ. Κανένα προϊόν δεν σκότωσε περισσότερα από τους μισούς κοριούς.

Οι προσβολές από κοριούς εξαπλώνονται γρήγορα – το μέσο θηλυκό μπορεί να γεννήσει έως και 250 αυγά στη διάρκεια της ζωής του, επομένως ένα προϊόν που σκοτώνει μόνο το ήμισυ του πληθυσμού τους δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα.

3. Είναι εύφλεκτο

Ο πιο σημαντικός λόγος για να αποφύγετε τη χρήση οινοπνεύματος για να σκοτώσετε τους κοριούς δεν έχει καμία σχέση με τους ίδιους τους κοριούς. Η ισοπροπυλική αλκοόλη είναι εξαιρετικά εύφλεκτη. Αν και στεγνώνει γρήγορα, ο ψεκασμός σε έπιπλα, χαλιά, υφάσματα, ρούχα και στρώματα δημιουργεί κίνδυνο πυρκαγιάς. Οι ατμοί που παραμένουν στον αέρα είναι επίσης πολύ εύφλεκτοι.

Τι προτείνει η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA);

Οι περισσότεροι ερευνητές που μελετούν τις προσβολές από κοριούς συνιστούν να προσλάβετε έναν επαγγελματία εξολοθρευτή. Αν και αυτή η προσέγγιση μπορεί να είναι δαπανηρή, πιθανότατα θα σας εξοικονομήσει χρόνο. Αν πάλι αποφασίσετε να τους εξολοθρεύεσετε μόνοι σας κάντε τα εξής:

  • Βρείτε το φάρμακο για κοριούς που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας χρησιμοποιώντας τη λίστα της EPA.
  • Ακολουθήστε την ποσότητα δοσολογίας και το χρονοδιάγραμμα στην ετικέτα του προϊόντος. Εάν δεν χρησιμοποιήσετε αρκετό φάρμακο, οι κοριοί θα μπορούσαν να γίνουν ανθεκτικοί σε αυτό. Εάν δεν λαμβάνετε τη δόση στα σωστά διαστήματα, μπορεί να χάσετε τον κύκλο εκκόλαψης αυγών.
  • Εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε τη μόλυνση μόνοι σας, ζητήστε επαγγελματική βοήθεια προτού εφαρμόσετε ξανά το φάρμακο. Μια μελέτη του 2014 σημείωσε ότι οι άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν υπερβολικά φάρμακα όταν προσπαθούν να ελέγξουν τους πληθυσμούς κοριών και τα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε μέρη όπου κάθονται ή κοιμούνται ενήλικες, παιδιά και κατοικίδια μπορεί να φτάσουν σε επικίνδυνα επίπεδα.
  • Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μόνον φάρμακο για κοριούς. Τα γενικά φυτοφάρμακα δεν θα κάνουν τίποτα και θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας.
Scroll to Top