Στρώμα: Πώς να καθαρίσετε τους λεκέδες και τις δυσάρεστες μυρωδιές

στρώμα

Το στρώμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά αντικείμενα στο σπίτι μας, καθώς περνάμε περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας πάνω του. Για να έχουμε ένα υγιές και καθαρό περιβάλλον ύπνου, είναι σημαντικό να καθαρίζουμε το στρώμα μας τακτικά.

Υπάρχουν μερικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε όταν πλένετε τα κλινοσκεπάσματα. Τα σεντόνια και οι μαξιλαροθήκες σας πρέπει να πλένονται μία φορά την εβδομάδα, το ανώστρωμα ή το κάλυμμα του στρώματος μία φορά το μήνα και τα μαξιλάρια κάθε έξι μήνες.

Πώς θα καθαρίσετε ένα στρώμα; Παρόλο που δεν έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα σας, το στρώμα, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να συλλέξει νεκρά κύτταρα του δέρματος, σκόνη, ιδρώτα και άλλα αλλεργιογόνα.

Για να διατηρείτε το στρώμα σας καθαρό και να μυρίζει φρεσκάδα, καθαρίζετε το σε βάθος κάθε έξι μήνες (όπως και τα μαξιλάρια σας). Ο σωστός καθαρισμός και η φροντίδα όχι μόνο θα εξασφαλίσουν ένα πιο άνετο κρεβάτι, αλλά και θα επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής του στρώματός σας.

Πώς να καθαρίσετε το στρώμα

Δείτε πώς να καθαρίσετε το στρώμα σας από διάφορες αιτίες.

1. Από λεκέδες

Οι λεκέδες στο στρώμα μπορούν να προκληθούν από διάφορες αιτίες, όπως υγρασία, ιδρώτας, τρόφιμα, υγρά, ούρα, αίμα κ.λπ. Για να καθαρίσετε έναν λεκέ από το στρώμα, είναι σημαντικό να δράσετε γρήγορα, καθώς όσο πιο πολύ μένει ο λεκές, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να τον αφαιρέσετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τον καθαρισμό λεκέδων

  • Μην τρίβετε τον λεκέ, καθώς αυτό μπορεί να τον απλώσει. Αν ο λεκές είναι υγρός, αφήστε τον να στεγνώσει προτού προχωρήσετε.
  • Προετοιμάστε ένα μείγμα καθαρισμού: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εμπορικό προϊόν καθαρισμού στρωμάτων ή να φτιάξετε ένα μόνοι σας με λευκό ξίδι, οξυζενέ ή μαγειρική σόδα. Απλώστε το μείγμα καθαρισμού στον λεκέ και αφήστε το να δράσει για 15-30 λεπτά.
  • Αφαιρέστε το μείγμα καθαρισμού με ένα υγρό πανί.
  • Αφήστε το στρώμα να στεγνώσει εντελώς.

Μάθετε τι αποκαλύπτει η μυρωδιά σας – Νέα μελέτη 

Επίσης μπορείτε να φτιάξετε ένα σπιτικό καθαριστικό χρησιμοποιώντας υπεροξείδιο του υδρογόνου (αναμείξτε 1 φλιτζάνι υπεροξείδιο του υδρογόνου, 3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και μερικές σταγόνες σαπούνι πιάτων σε ένα μπουκάλι ψεκασμού). Ψεκάστε το καθαριστικό σε ένα πανί από μικροΐνες και μετά τρίψτε τον λεκέ. Καθαρίστε την υγρασία με ένα καθαρό πανί.

2. Από βρωμιές

Η βρωμιά στο στρώμα μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες, όπως σκόνη, τρίχες, γύρη κ.λπ. Για να καθαρίσετε τη βρωμιά χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα με βούρτσα ή ένα ρομπότ καθαρισμού.

3. Από τα ακάρεα

Τα ακάρεα σκόνης είναι μικροσκοπικά πλάσματα που τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα. Για να καθαρίσετε το στρώμα από τα ακάρεα χρησιμοποιήστε έναν ειδικό αφυγραντήρα ή βγάλτε το στρώμα στον ήλιο για μερικές ώρες.

4. Από δυσάρεστες οσμές

Οι οσμές στο στρώμα μπορούν να προκληθούν από διάφορες αιτίες, όπως ιδρώτας, αρώματα, ούρα, αίμα κ.λπ. Για να καθαρίσετε τις οσμές από το στρώμα, ψεκάστε το στρώμα με αποσμητικό για υφάσματα.

Επίσης, πασπαλίστε την επιφάνεια του στρώματος με μαγειρική σόδα. Η μαγειρική σόδα είναι ένα φυσικό αποσμητικό και θα εξουδετερώσει τυχόν δυσάρεστες οσμές. Αφήστε τη μαγειρική σόδα να καθίσει για τουλάχιστον 30 λεπτά, αλλά κατά προτίμηση μερικές ώρες. Στη συνέχεια, σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα.

Έξυπνα κόλπα για να είναι το στρώμα σας πάντα καθαρό

  • Αφαιρείτε το κάλυμμα του στρώματος και πλέντε το τακτικά.
  • Αερίζετε το στρώμα κάθε μέρα.
  • Τινάζετε το στρώμα κάθε βδομάδα και έπειτα καθαρίζετε το με ηλεκτρική σκούπα.
  • Μην τρώτε ή πίνετε στο κρεβάτι.
  • Χρησιμοποιήστε προστατευτικό κάλυμμα για το στρώμα.
  • Μετά από κάθε καθαρισμό, είναι σημαντικό να αφαιρέσετε το μείγμα καθαρισμού εντελώς από το στρώμα, ώστε να μην προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα ή άλλα προβλήματα υγείας.

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top