Ωτίτιδα στα παιδιά: Συμπτώματα και πρόληψη

ωτίτιδα παιδιά

Αν το παιδί παραπονιέται για ότι πονάει όταν μασάει, έχει φαγούρα στο αυτί ή είναι πρησμένο, σημαίνει ότι υπάρχει εξωτερική ωτίτιδα! Αυτοί οι 11 τρόποι πρόληψης θα σας βοηθήσουν να περάσετε ένα υγιές καλοκαίρι με τα παιδιά!

Διανύουμε την εποχή, που τα περισσότερα παιδιά απολαμβάνουν τις διακοπές τους, κάνοντας μπάνια στη θάλασσα ή σε κάποια πισίνα. Όμως κάποιες φορές οι βουτιές, οι «πατητές» και τα μακροβούτια καταλήγουν στον γιατρό ή ακόμη και στο νοσοκομείο, με την ανησυχία να «χτυπάει κόκκινο» και τα γέλια να γίνονται κλάματα. Αιτία ο πόνος στο αυτί, που σημαίνει εξωτερική ωτίτιδα και που μόνο όποιος τον έχει περάσει μπορεί να καταλάβει πόσο έντονος είναι.

Εξωτερική ωτίτιδα και συμπτώματα

Το αυτί είναι ένα ευάλωτο όργανο, ακριβώς λόγω της ανατομίας του, και οι φλεγμονές είναι συχνές το καλοκαίρι, ιδιαίτερα η εξωτερική ωτίτιδα. Η εξωτερική ωτίτιδα είναι μια φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου, που εμφανίζεται με:

 • οίδημα (πρήξιμο),
 • ωτόρροια (έκκριση δύσοσμου υγρού),
 • ερυθρότητα,
 • έντονο πόνο στο αυτί ακόμη και κατά τη μάσηση,
 • αίσθημα κνησμού και
 • δυσκολία στην ακοή.

Στο νερό τα μικρόβια και οι μύκητες αναπτύσσονται πιο εύκολα, γιατί βρίσκουν πιο πρόσφορο περιβάλλον. Επιπλέον την κατάσταση επιβαρύνει και η αυξημένη εφίδρωση λόγω της ζέστης, που έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα του έξω ακουστικού πόρου να βρέχεται αρκετά.

Πώς ξεκινάει η εξωτερική ωτίτιδα

Αυτό, που πολλοί γονείς ξεχνάνε είναι ότι συστήνεται ο καθαρισμός των αυτιών πριν από τις διακοπές από τον ωτορινολαρυγγολόγο. Για τα παιδιά, μάλιστα, τα οποία έχουν λιπαρό δέρμα και μαζεύουν πολύ κερί στα αυτιά, ο τακτικός καθαρισμός είναι απαραίτητος, καθώς με την συχνή και πολύωρη επαφή με το νερό, το κερί φουσκώνει, πιέζει και ενοχλεί.
Αυτό έχει ως συνέπεια να ξεκινήσει φαγούρα στην περιοχή, πόνος, βουητό, ακόμη και μια ήπια ζαλάδα και σε πολλές περιπτώσεις τα αυτιά βουλώνουν. Το παιδί, λοιπόν, σε μια προσπάθεια να νιώσει ανακούφιση, αρχίζει ασυνείδητα να πειράζει το αυτί του με το δάχτυλο, με μπατονέτες ή με άλλα αιχμηρά αντικείμενα -που είναι ό,τι χειρότερο, δεν αντενδείκνυνται απλώς- και λίγο αργότερα εμφανίζονται οι εξωτερικές ωτίτιδες.

Η έγκαιρη διάγνωση

Όταν υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα, συστήνεται η εξέταση του παιδιού από ωτορινολαρυγγολόγο. Η έγκαιρη διάγνωση προλαβαίνει τα χειρότερα, αφού μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με απλά παυσίπονα ή με σταγόνες και αποφυγή του νερού για περίπου 10 ημέρες.Δεν αγνοούμε τον πόνο. Είναι το «μήνυμα» του οργανισμού, ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο γιατρός:

 • θα καθαρίσει τον έξω ακουστικό πόρο από το υγρό
 • θα λάβει δείγμα για καλλιέργεια, η οποία θα αποκαλύψει την αιτία της φλεγμονής.
 • θα ελέγξει μήπως υπάρχει ρήγμα στο τύμπανο, για να χορηγήσει ωτικές σταγόνες.

Πώς αντιμετωπίζεται η ωτίτιδα

Γενικά η αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει αντισηπτικές, αντιβιοτικές ή αντιμυκητιασικές σταγόνες ή και αντιβιοτικό φάρμακο από το στόμα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις εξωτερικής ωτίτιδας, όταν, δηλαδή, ο πόρος έχει κλείσει, ο γιατρός μπορεί να τοποθετήσει στην περιοχή ένα μικρό, ειδικό σφουγγάρι, το οποίο θα εμποτίζεται με τις σταγόνες.

Προλαμβάνεται η εξωτερική ωτίτιδα;

Η εύκολη λύση θα ήταν να μπει απαγορευτικό στις βουτιές, προκειμένου να μην υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, κάτι, ωστόσο, που θα χάλαγε τη διασκέδαση των παιδιών. Τι γίνεται, όμως, με τις βουτιές στα βαθιά; Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, αυτές κάποιες φορές δημιουργούν πρόβλημα στα αυτιά ή στους παραρρινίους κόλπους (τα ιγμόρεια και τους μετωπιαίους κόλπους), αν υπάρχει κάποιος εσωτερικός ερεθισμός, αν είμαστε «μπουκωμένοι» ή, απλά, λόγω ανατομικής κατασκευής.

11 τρόποι να προληφθεί η εξωτερική ωτίτιδα

 1.  Κάντε καθαρισμό των αυτιών σε ωτορινολαρυγγολόγο, ιδανικά τον Μάιο, για να αποφευχθούν τυχόν επιμολύνσεις.
 2. Κάντε μία πιο εξειδικευμένη εξέταση. Είναι απαραίτητη για όσους κάνουν καταδύσεις και υποβρύχιο ψάρεμα ή βουτάνε σε βαθιά νερά. Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο ρινικό διάφραγμα και δεν είναι φραγμένη η λεγόμενη ευσταχιανή σάλπιγγα, η οποία ξεκινά από τη μύτη και βοηθά στον «εξαερισμό» των αυτιών.
 3. Μην ξύνετε τα αυτιά με οτιδήποτε, μην τα τραυματίζετε.
 4. Προσέχετε στο λούσιμο, καθώς ελλοχεύει κίνδυνος φλεγμονών στα αυτιά, λόγω διαταραχής του pH.
 5. Εάν λουζόσαστε ή κολυμπάτε κάθε μέρα, ρίχνετε λίγο άσπρο καθαρό οινόπνευμα στα αυτιά – προσφέρει προστασία και «τραβά» την υγρασία (αρκεί να μην υπάρχει ρήξη τυμπάνου).
 6. Φοράτε σκουφάκι θαλάσσης ή ειδικές ωτοασπίδες, τις οποίες τοποθετείτε σωστά, για την αποφυγή τραυματισμών.
 7. Μην ψαλιδίζετε τις τρίχες στον έξω ακουστικό πόρο, μπορεί να τραυματίσετε το σημείο.
 8. Αποφεύγετε τις έντονες εναλλαγές της θερμοκρασίας, καθώς μπορεί να επιβαρύνουν μια φλεγμονή.
 9. Κολυμπάτε μόνο σε καθαρά νερά.
 10. Στεγνώνετε καλά τα αυτιά σας μετά το μπάνιο, αλλά μη χρησιμοποιείτε μπατονέτας, που μπορεί πολύ εύκολα να προκαλέσει τραυματισμό.
 11. Μη βάζετε σταγόνες λάδι μέσα στο αυτί. Αν η ενόχληση προέρχεται από την κυψελίδα, που έχει φουσκώσει, με το λάδι θα φουσκώσει ακόμη περισσότερο και η ενόχληση θα γίνει έως αφόρητη.

Εάν, παρόλα αυτά, βουλώσει το αυτί του παιδιού, καλό θα είναι τις επόμενες ημέρες να αποφύγει να βουτήξει στο νερό το κεφάλι του, για να μην επιδεινωθεί το βούλωμα. Όταν θα ξαναμπεί στο νερό, μια καλή λύση είναι να φράξετε το αυτί με ένα βαμβάκι, που θα το έχετε εμποτίσει σε βαζελίνη, για να μην επιτρέψει στο νερό να εισέλθει στον ακουστικό πόρο.

Αυτές είναι οι 3 συχνές μολύνσεις του καλοκαιριού- Προστατευθείτε 

Scroll to Top