Παγκόσμια Ημέρα Ακοής: Προστατεύουμε την ακοή μας με εξετάσεις μια φορά το χρόνο

ακοής

Η 3η Μαρτίου κάθε χρόνου έχει καθοριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως μια ξεχωριστή ημέρα. Από τη μία μεριά αφορά την πρόληψη, την διάγνωση και την αποκατάσταση της βαρηκοΐας και από την άλλη συνδέεται με την ευαισθητοποίηση για την προστασία και την διατήρηση της καλής ακοής όλων μας.

Μάλιστα, κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν, είναι ότι η ημερομηνία 03/03 δεν ορίστηκε τυχαία, αλλά γιατί οι αριθμοί της θυμίζουν δύο ανθρώπινα αυτιά. Έτσι, μπορούν να αποτυπωθούν και πιο εύκολα στη συνείδησή μας!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής, ας ενημερωθούμε απλά και κατανοητά για τη βαρηκοΐα:

Ο τακτικός έλεγχος ακοής είναι απαραίτητος!

Η ακοή αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία για την επικοινωνία με τους γύρω μας. Η δυσκολία στην ακοή μπορεί να προκαλέσει έντονο και καθημερινό εκνευρισμό, που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε κατάθλιψη αλλά και σε κοινωνική απομόνωση του βαρήκοου ατόμου.

Η βαρηκοΐα που δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα προκαλεί σοβαρά οικογενειακά και εργασιακά προβλήματα, μειώνει τη γνωστική ικανότητα, αυξάνει την πιθανότητα άνοιας και τη σωματική κούραση και διαταράσσει την ισορροπία δημιουργώντας κινητικά προβλήματα.

Επηρεάζει, επίσης, την υγειά των βαρήκοων ατόμων, σε βαθμό που να δημιουργεί συχνά πονοκεφάλους, αυξημένο άγχος και αυξημένη αρτηριακή πίεση.

«Η απώλεια ακοής είναι σε άνοδο στην Ελλάδα, ακούστε το μέλλον και προετοιμαστείτε γι’ αυτό!» προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν 1,2 εκατ. άτομα με απώλεια ακοής. O αριθμός αυτός, το 2030 υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1,5 εκατ. και το 2050 τα 1,8 εκατομμύρια.

Θα πρέπει, λοιπόν, να φροντίζουμε και να προστατεύουμε πάντοτε την ακοή μας και να την ελέγχουμε με συχνές ακοολογικές εξετάσεις, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Στην περίπτωση εμφάνισης βαρηκοΐας, θα πρέπει να την αντιμετωπίσετε άμεσα με την εφαρμογή αξιόπιστων ακουστικών βαρηκοΐας από πιστοποιημένους ακοοπροθετιστές που θα συναντήσετε στα καταστήματα της εταιρείας ΣΤΑΜΟΥ.

Όλο Υγεία

Scroll to Top