Πέτρες στα νεφρά: 4 συμβουλές για να τις καταπολεμήσετε

πέτρες στα νεφρά
  • Η νεφρολιθίαση, δηλαδή οι πέτρες στα νεφρά, είναι μια συχνή πάθηση που μπορεί να επηρεάσει άνδρες, γυναίκες και ακόμη και παιδιά.
  • Οι πέτρες στους νεφρούς σχηματίζονται όταν τα απόβλητα στους νεφρούς συσσωρεύονται και δεν υπάρχει αρκετό νερό για να τα διαλύσει.
  • Μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο στην πλάτη, την κοιλιά, αίμα στα ούρα, ναυτία και εμετό.
  • Η κατακράτηση ούρων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων.

Η νεφρολιθίαση, δηλαδή οι πέτρες στα νεφρά, εμφανίζεται όλο και περισσότερο σε νέους άνδρες, γυναίκες, ακόμη και σε παιδιά. Εκτιμάται ότι 1 στους 10 ανθρώπους θα εμφανίσει λίθο στους νεφρούς κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ το 50% αυτών θα εμφανίσει υποτροπή τα επόμενα 5 χρόνια.

Οι πέτρες στους νεφρούς μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Γι’ αυτό καλό είναι να ακολουθείτε τις οδηγίες των ειδικών για να αποτρέψετε την εμφάνισή τους.

Πώς δημιουργούνται οι πέτρες στα νεφρά

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε φορά που ουρείτε, το σώμα σας απαλλάσσεται από τα απόβλητα που οι νεφροί σας έχουν φιλτράρει από το αίμα σας. Και χρειάζεστε μια ορισμένη ποσότητα νερού στον οργανισμό σας, ώστε τα νεφρά σας να μπορούν να παράγουν αρκετά ούρα.

Εάν τα απόβλητα στους νεφρούς σας συσσωρεύονται χωρίς αρκετό υγρό, αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να σχηματίσουν κρυστάλλους που συνδέονται μεταξύ τους και δημιουργούν πέτρα.

Παρόλο που μερικές πέτρες στους νεφρούς μπορούν να περάσουν εύκολα από το ουροποιητικό σας σύστημα, κάποιες άλλες μπορεί να γίνουν τόσο μεγάλες όσο μια μπάλα του γκολφ, αναφέρει το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού.

Οι μεγαλύτερες πέτρες μπορεί να προκαλέσουν πόνο κατά την ούρηση, ειδικά αν έχουν μπλοκάρει το ουροποιητικό σας σύστημα. Μπορεί επίσης να νιώσετε έναν οξύ πόνο στην πλάτη σας ή πόνο στο στομάχι. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσετε είναι θολά ή αιματηρά ούρα και πυρετός.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού, οι πέτρες στους νεφρούς είναι σχετικά συχνές, καθώς εμφανίζονται σε περίπου έναν στους 10 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ένας τρόπος για να προλάβετε τις πέτρες στους νεφρούς είναι να αδειάζετε τακτικά και πλήρως την ουροδόχο κύστη σας.

Μερικές φορές η ουροδόχος κύστη σας δεν αδειάζει

Αυτό δεν συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι συγκρατούνται σκόπιμα από το να αδειάσουν εντελώς την κύστη τους. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως κατακράτηση ούρων.

Σύμφωνα με το Urology of Greater Atlanta, ορισμένες καταστάσεις μπορεί να εμποδίζουν την ουροδόχο κύστη να αδειάσει εντελώς, όπως οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και οι νευρολογικές διαταραχές. Ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να δυσχεραίνουν την ούρηση.

Οι άνδρες με διογκωμένο προστάτη μπορεί να έχουν προβλήματα στην εκκένωση της ουροδόχου κύστης τους, επειδή ο προστάτης μπορεί να εμποδίσει τη ροή των ούρων.

Εάν δεν αδειάζετε την ουροδόχο κύστη σας πλήρως και τακτικά, τα απόβλητα που φιλτράρονται από τους νεφρούς έχουν χρόνο να σχηματίσουν πέτρες. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκαλέσετε βλάβη στους νεφρούς σας καθώς διογκώνονται και ασκούν πίεση σε άλλα όργανα.

Επίσης, τεντώνεται η ουροδόχος κύστη, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Μπορεί επίσης να αναπτύξετε ακράτεια, καθώς η κύστη σας αρχίζει να έχει διαρροή. Εάν γνωρίζετε ότι έχετε γεμάτη ουροδόχο κύστη αλλά δεν μπορείτε να ουρήσετε, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Πώς να αδειάσετε πλήρως την ουροδόχο κύστη σας

  1. Χρειάζεστε καλή ενυδάτωση
  2. Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά
  3. Περιορίστε το αλάτι
  4. Ακούστε το σώμα σας

1.Χρειάζεστε καλή ενυδάτωση

Το να πίνετε αρκετό νερό όχι μόνο θα αποτρέψει τις πέτρες στους νεφρούς, αλλά θα επιτρέψει και πιο συχνές στάσεις για κατούρημα. Αν και οι ανάγκες σας για ενυδάτωση είναι μοναδικές, το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού προτείνει την κατανάλωση 12 ποτηριών νερού την ημέρα.

2. Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά

Οι ειδικοί προτείνουν να τρώτε πολλά τρόφιμα φιλικά προς την ουροδόχο κύστη, όπως αχλάδια, μπανάνες, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως (σύμφωνα με την Αμερικανική Ουρολογική Ένωση). Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά κάνει επίσης τα ούρα σας λιγότερο όξινα και προλαμβάνει τις πέτρες.

Ο καφές, το αλκοόλ και τα ανθρακούχα ποτά δεν είναι καλά για την υγεία της ουροδόχου κύστης σας, όπως και η δυσκοιλιότητα η οποία μπορεί να σας δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα.

3.Περιορίστε το αλάτι

To αλάτι θεωρείται ένοχο για το σχηματισμό λίθων, καθώς αυξάνει τα επίπεδα ασβεστίου στα ούρα. Προσπαθήστε να μειώσετε το αλάτι στο φαγητό σας καθώς και επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς περιέχουν, συνήθως, υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

4.Ακούστε το σώμα σας

Θα πρέπει επίσης να ακούτε το σώμα σας όταν έχετε την ανάγκη να ουρήσετε. Μόλις πάτε στην τουαλέτα, μην πιέζετε τον εαυτό σας να ουρήσει. Αυτό θα καταπονήσει τους μύες της ουροδόχου κύστης σας. Αντ’ αυτού, χαλαρώστε τους μύες του πυελικού σας εδάφους για να επιτρέψετε στα ούρα να απελευθερωθούν από την κύστη σας. Ωστόσο, δεν πρέπει να κατευθυνθείτε προς την τουαλέτα αν δεν έχετε την ανάγκη να ουρήσετε.

Scroll to Top