ΠΦΣ: Έτοιμα τα φαρμακεία για τον εμβολιασμό έναντι της covid-19

φαρμακεία Θεσσαλίας, ΠΦΣ, covid-19, ελλείψεις φαρμάκων, φσα

Ο ΠΦΣ απαντά στους γιατρούς που αντιδρούν στον εμβολιασμό έναντι της covid-19 στα φαρμακεία. Το δίκτυο των φαρμακοποιών θα βοηθήσει στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού αναφέρουν.

Αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των αντιγριπικών εμβολιασμών στα φαρμακεία, δίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του για την αξιοποίηση του δικτύου των φαρμακείων στη διάθεση του εμβολίου έναντι της covid-19 με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Ο ΠΦΣ απαντά επίσης στους γιατρούς που αντιδρούν με την διενέργεια εμβολιασμών covid από τα φαρμακεία.

Στοιχεία για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Σύμφωνα με τα δεδομένα, τον Οκτώβριο του 2023 πραγματοποιήθηκαν στα φαρμακεία 900.000 αντιγριπικοί εμβολιασμοί με ιατρική συνταγή. Τότε δεν υπήρχε ακόμη η δυνατότητα εμβολιασμού χωρίς συνταγή.

Τον Νοέμβριο έγιναν 536.000 εμβόλια με ιατρική συνταγή και 920.000 εμβόλια χωρίς ιατρική συνταγή.

Αντίστοιχα, τον Δεκέμβριο, πραγματοποιήθηκαν 85.000 εμβολιασμοί κατόπιν ιατρικής συνταγής και 300.000 χωρίς ιατρική συνταγή.

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 2.728.730 εμβολιασμοί, από τους οποίους οι 1.220.000 είναι χωρίς ιατρική συνταγή.

Τα επιχειρήματα του ΠΦΣ

«Ανέκαθεν οι γιατροί ήταν αντίθετοι στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν και τα φαρμακεία στην πρόληψη.

Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή των γιατρών για τον εμβολιασμό στα φαρμακεία , θεωρώντας ότι ορθώς διευρύνεται ο κύκλος των επαγγελματιών υγείας οι οποίοι διενεργούν τον εμβολιασμό και ότι «οι φαρμακοποιοί έχουν τα αναγκαία επιστημονικά προσόντα για την ορθή και αποτελεσματική επιτέλεση της οικείας αποστολής τους , διασφαλίζοντας την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς προστασία της Δημόσιας Υγείας».

Έχει αναλογισθεί κανείς ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στον Τουρισμό, την εκπαίδευση, την εργασία , αν τα φαρμακεία δεν συμμετείχαν στη διενέργεια των rapid tests.

Πέραν αυτού οι φαρμακοποιοί εκπαίδευσαν το κοινό στην αυτοδιαγνωστική διαδικασία και έτσι σώθηκαν ζωές.

Όποτε ζητήθηκε η συνδρομή των φαρμακοποιών σε δράσεις της Π.Φ.Υ. στη διάρκεια της πανδημίας, συμμετείχαμε μέσω του δικτύου των φαρμακείων και με τη συνδρομή των πιστοποιημένων και εκπαιδευμένων φαρμακοποιών».

Όφελος για τη Δημόσια Υγεία οι εμβολιασμοί COVID -19 στα φαρμακεία

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, «έχουν γίνει εκατομμύρια εμβολιασμοί μέσω των φαρμακείων στην Ευρώπη. Εδώ και 3 χρόνια οι ευρωπαϊκές χώρες όπως ( η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιταλία , η Γερμανία, Πορτογαλία , Πολωνία αλλά και η Αγγλία ) βλέποντας την αναγκαιότητα μαζικότερων εμβολιασμών, απευθύνθηκαν στο δίκτυο των φαρμακείων.

Τα φαρμακεία διαθέτουν ήδη υποχρεωτικά ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους τον απαραίτητο εξοπλισμό και την υποδομή για την παραλαβή και αποθήκευση των εμβολίων.

Η δε προμήθεια των εμβολίων όσον αφορά τα φαρμακεία γίνεται μέσω των φαρμακαποθηκών οι οποίες διαθέτουν τις αναγκαίες πιστοποιήσεις και με διαδικασίες που περιγράφονται από τα ειδικά πρωτόκολλα ψυχρής αλυσίδας».

Όσον αφορά το θέμα των πιθανών ανεπιθύμητων συμβάντων στο φαρμακείο εξαιτίας του εμβολιασμού ο ΠΦΣ αναφέρει:

«Πρώτον οι ίδιες πιθανότητες εμφάνισής τους, ισχύουν και για τα αντιγριπικά εμβόλια και η μέχρι σήμερα εμπειρία με τη διενέργειά τους δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Στην σχεδόν απίθανη περίπτωση αναφυλακτικού σοκ, εφαρμόζονται τα ειδικά πρωτόκολλα της COVID εμβολιασμού.

Σύμφωνα με το ιστορικό του ασθενούς αποκλείονται τα άτομα με αλλεργία ή αυτά που εμφάνισαν ανεπιθύμητα συμπτώματα σε προηγούμενο εμβολιασμό. Στην μηδενική σχεδόν περίπτωση που συμβεί κάτι ανεπιθύμητο, ακολουθείται η διαδικασία που περιλαμβάνει από απλά μέτρα (παρακολούθηση της αρτηριακής υπέρτασης και της αναπνευστικής λειτουργίας) μέχρι και τη χορήγηση αδρεναλίνης».

Ο ΠΦΣ θεωρεί ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουν, προς όφελος της Δημόσιας Υγείας στην τόνωση των αντιγριπικών εμβολιασμών και των εμβολιασμών για την COVID και «δεν πρέπει να διασπείρουμε την ανησυχία και την ανασφάλεια στον κόσμο με άστοχες αναφορές και στείρες λογικές του παρελθόντος».

Όλο Υγεία

Scroll to Top