ΠΙΣ: Οι γιατροί διαφωνούν με τον εμβολιασμό έναντι της covid-19 από τα φαρμακεία

ΟΕΝΓΕ, ΠΙΣ, ΠΦΥ

Οι μόνοι εμβολιασμοί που διενεργούνται απρόσκοπτα και επιτυχώς, ως προς την ευρύτητα και την έγκαιρη διενέργεια, είναι όσοι βρίσκονται στην αποκλειστική ευθύνη των ιατρών, τονίζει ο ΠΙΣ.

Σειρά ζητημάτων θέτει σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, (ΠΙΣ) σχετικά με τη διενέργεια εμβολιασμών έναντι της covid-19 από τα φαρμακεία, καταγράφοντας ξεκάθαρα την διαφωνία του με αυτή τη σκέψη και υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού περνάει μέσα από τη σχέση ιατρού ασθενούς.

Ο ΠΙΣ, με αφορμή την υστέρηση των εμβολιασμών πρωτίστως για covid 19, θέτει στον υπουργό τα παρακάτω ζητήματα:

Η κουλτούρα εμβολιασμού, που οδηγεί στη διαρκή, έγκαιρη και συνεπή εμβολιαστική κάλυψη καλλιεργείται μέσω της σχέσης εμπιστοσύνης ιατρού ασθενούς, κυρίως, και δευτερευόντως, μέσω διαρκών προωθητικών δράσεων στο ευρύ κοινό, σε κατάλληλο χρόνο, με σαφές μήνυμα και επαναληψιμότητα.

Οι εμβολιασμοί για covid 19 έως σήμερα διενεργούνται σε περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας εντός δομών (κρατικών και ιδιωτικών) παρουσία ιατρού και μετά τη λήψη ιστορικού.

Οι πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού εμβολιάζονται κατ ́οίκον με πρόγραμμα που ατονεί, ενώ θα έπρεπε να ενδυναμωθεί, ανατρέχοντας το μητρώο
εμβολιασμένων προς υπενθύμιση παρότρυνση και διενέργεια αναμνηστικής δόσης.

Επιπλέον, μέχρι σήμερα οι εμβολιασμοί για την covid 19 διενεργούνται με μηδενική οικονομική επιβάρυνση για τους εμβολιαζόμενους.

Αντίθετα τα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα

Οι σκέψεις που εκφράστηκαν δημοσίως για διενέργεια των εμβολιασμών αυτών, χωρίς τη συμμετοχή του ιατρικού κόσμου και επ’ αμοιβή, εκτιμούμε ότι θα φέρουν αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα, εφόσον υλοποιηθούν, αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στην επιστολή του.

«Άλλωστε και μόνο οι προϋποθέσεις «εκπαίδευσης» προ της διενέργειας εμβολιασμών στα φαρμακεία και νομοθετικής ρύθμισης θα επιδράσουν αρνητικά, καθώς καθίσταται σαφές ότι «οι νέοι επί της σκηνής χρήζουν πρόβα», για καθήκοντα που δεν προκύπτουν από το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών τους και περιλαμβάνουν την εκτίμηση των ασθενών και την αντιμετώπιση τυχόν ατυχών συμβαμάτων».

Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας οι μόνοι εμβολιασμοί που διενεργούνται απρόσκοπτα και επιτυχώς, ως προς την ευρύτητα και την έγκαιρη διενέργεια, είναι όσοι βρίσκονται στην αποκλειστική ευθύνη των ιατρών. «Αλήθεια, που η Πολιτεία παραγνωρίζει από την κατάργηση της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου το 2022, παρά την αρνητική απόδοση του αντιεπιστημονικού αυτού μέτρου».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καταλήγει ότι παραμένει στη διάθεση του υπουργού Υγείας, ώστε τυχόν σχεδιασμοί να αποδώσουν σύμφωνα με τις επιταγές της επιστήμης, επ’ ωφελεία των ασθενών, καθώς η πρόληψη πάντοτε υπερέχει της θεραπείας, τόσο στην ιατρική όσο και την πολιτική.

Όλο Υγεία

Scroll to Top