Πόσο κακό είναι να πίνετε καφέ με άδειο στομάχι; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει

καφές με άδειο στομάχι
  • Η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι αυξάνει την παραγωγή γαστρικού οξέος.
  • Η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία, καούρα και ναυτία σε μερικούς ανθρώπους.
  • Το φαγητό με καφέ μπορεί να αντισταθμίσει τα επίπεδα οξύτητας.
  • Οι κρύοι καφέδες είναι μια επιλογή χαμηλότερης οξύτητας.

Είτε δεν έχετε χρόνο είτε απλά δεν είστε ο τύπος του ανθρώπου που τρώει τακτικά πρωινό, είναι συνηθισμένο να πίνετε καφέ με άδειο στομάχι -κάτι που πιθανότατα έχετε ακούσει ότι είναι κακό για το έντερο σας. Είναι όμως πραγματικά;

Τα καλά νέα είναι ότι το να πίνετε καφέ με άδειο στομάχι δεν είναι εγγενώς κακό για εσάς και το στομάχι σας μπορεί συνήθως να προσαρμοστεί για να προστατευτεί. Αλλά μπορεί να προκαλέσει κάποια δυσφορία, οπότε ίσως να θέλετε να αλλάξετε τη ρουτίνα σας.

«Υπάρχουν πολλά οφέλη που σχετίζονται με την κατανάλωση καφέ όσον αφορά το γαστρεντερικό σωλήνα. Το ποτό δυσφημείται λόγω της καφεΐνης που έχει και της ζάχαρης που προσθέτουν πολλοί άνθρωποι. Αλλά, για ιατρικά, χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες», δήλωσε η γαστρεντερολόγος Δρ. Sunana Sohi.

Η ειδικός εξήγησε ότι ο καφές επηρεάζει τα επίπεδα του στομαχικού οξέος με πολλούς τρόπους. Ως αποτέλεσμα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα -δηλαδή τη δυσπεψία– που θα μπορούσαν εύκολα να λυθούν αποφεύγοντας την καφεΐνη ή, ίσως, πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ μαζί με κάποιο φαγητό.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο καφές είναι ένα όξινο ρόφημα. Επιπλέον, εξήγησε η γαστρεντερολόγος Δρ. Supriya Rao, «η καφεΐνη διεγείρει την παραγωγή της ορμόνης γαστρίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή γαστρικού οξέος». Αν και η ένωση βοηθά στην έναρξη της διαδικασίας της πέψης, προσθέτει επίσης οξύτητα στο στομάχι. Τέλος, οι φαινόλες, οι οποίες είναι ενώσεις που βρίσκονται στον καφέ, συμβάλλουν επίσης στο επίπεδο οξύτητας του εντέρου».

Αλλά, τι ακριβώς συμβαίνει όταν το στομάχι υποστεί ροή οξέος;

Οξύτητα στο στομάχι

«Ο καφές έχει επίπεδο pH περίπου 5 ενώ το γαστρικό μας οξύ έχει pH περίπου 2, καθιστώντας το τελευταίο πιο όξινο», σημείωσε η Δρ. Rao. Ως αποτέλεσμα, το στομάχι μας θα πρέπει να είναι σε θέση να χειριστεί το οξύ που προκαλεί η κατανάλωση καφέ.

Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από τον ασθενή, εξήγησε η Δρ. Sohi. «Οτιδήποτε τρώτε προκαλεί την παραγωγή γαστρικού οξέος, αλλά ο καφές παράγει περισσότερο. Έτσι, αν νιώθετε πρήξιμο ή αντιμετωπίζετε πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα και ναυτία μετά την κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι, ξέρετε ότι αντιμετωπίζετε κάποια προβλήματα με αυτό».

Η Δρ. Rao συμφωνεί: «Δεν είναι απαραίτητο ότι η υπερβολική οξύτητα είναι πρόβλημα, επειδή το στομάχι μπορεί να την χειριστεί και υπάρχει στην πραγματικότητα πολλή βλέννα σε αυτό που το προστατεύει. Είναι περισσότερο ότι ο οισοφάγος δεν μπορεί να αντέξει αυτό το είδος βλάβης από το οξύ. Τίποτα επικίνδυνο δεν πρόκειται να συμβεί -δεν είναι ότι ο καφές προκαλεί έλκος- αλλά μπορεί να αισθάνεστε άβολα».

Αυτή η θεωρία έχει αποδειχθεί αληθινή από μερικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας που δημοσιεύτηκε στο Library of Medicine. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, ο καφές μπορεί να συμβάλει στη χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, επιτρέποντας στην τροφή να διαφύγει στον οισοφάγο και να προκαλέσει καούρα.

Ο καφές με άδειο στομάχι αυξάνει την παραγωγή γαστρικού οξέος

Με απλά λόγια, η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι αυξάνει την παραγωγή γαστρικού οξέος. Τα υψηλότερα επίπεδα του υγρού δεν προκαλούν προβλήματα σε πολλούς ανθρώπους, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε δυσφορία σε κάποιους άλλους. Αν τυχαίνει να ανήκετε στην τελευταία ομάδα ατόμων αλλά δεν μπορείτε να αποχωριστείτε το ρόφημα με καφεΐνη, δοκιμάστε να το απολαύσετε με λίγο φαγητό.

«Το φαγητό προσφέρει λίγο ρυθμιστικό διάλυμα όσον αφορά το οξύ», είπε η Δρ. Rao, εξηγώντας ότι το φαγητό με καφέ θα αντισταθμίσει τα επίπεδα οξύτητας απορροφώντας μέρος του υγρού.

Η ειδικός διευκρίνισε επίσης ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ με γάλα ή η κατανάλωση καπουτσίνο αντί για σκέτο καφέ, μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση των επιπέδων pH. «Μερικοί άνθρωποι μπορούν να το ανεχθούν με άδειο στομάχι, αλλά αν ενοχλεί το δικό σας, η λήψη του με φαγητό μπορεί να βοηθήσει», συμφώνησε η Δρ. Sohi.

Οι διαφορετικές ποικιλίες προκαλούν διαφορετικές αντιδράσεις;

Ο καφές χωρίς καφεΐνη περιέχει εγγενώς λιγότερη καφεΐνη και, δεδομένου ότι το διεγερτικό έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει σε υψηλότερα επίπεδα παραγωγής γαστρικού οξέος, προκύπτει ότι ένα φλιτζάνι καφέ χωρίς καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερες ποσότητες γαστρεντερικού υγρού.

Η Δρ. είπε ότι η επιλογή σκούρων κόκκων καφέ αντί για ένα ανοιχτόχρωμων μπορεί να βοηθήσει στο στομάχι σας, καθώς οι πρώτοι έχουν λιγότερη οξύτητα. «Η διαδικασία του καβουρδίσματος πιο σκούρων κόκκων είναι μακρά, έτσι χάνουν πολύ από το οξύ», εξήγησε.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι οι κρύοι καφέδες είναι επίσης μια επιλογή χαμηλότερης οξύτητας, τουλάχιστον σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson, οι οποίοι δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους μέσω της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.

«Οι κρύοι καφέδες και στις τρεις θερμοκρασίες ψησίματος ήταν ελαφρώς λιγότερο όξινοι από τους αντίστοιχους ζεστούς», αναφέρει η μελέτη και συνέχισε: «Καθώς η θερμοκρασία ψησίματος αυξήθηκε, η συνολική τιτλοδοτούμενη οξύτητα (TA) όλων των καφέδων μειώθηκε. Με την αύξηση της θερμοκρασίας ψησίματος, παρατηρήθηκε επίσης ελαφρά αύξηση στις διαφορές TA μεταξύ των κρύων και ζεστών καφέδων, γεγονός που δείχνει ότι το καβούρδισμα επηρεάζει τις διαδικασίες εκχύλισης».

Τέλος, η επιλογή ενός εντελώς διαφορετικού ροφήματος με καφεΐνη -για παράδειγμα, τσάι– μπορεί να αποδειχθεί η καλύτερη επιλογή σας εάν αντιμετωπίζετε δυσπεψία όταν πίνετε καφέ με άδειο στομάχι.

«Το πράσινο και το μαύρο τσάι έχουν επίσης πολλά οφέλη. Έχουν λιγότερη καφεΐνη, αλλά είναι επίσης λιγότερο όξινα, οπότε αν το στομάχι σας σας ενοχλεί, σκεφτείτε τα», κατέληξε η Δρ. Sohi.

Παραπομπές

  1. Role of roast on chemical characteristics of cold brew coffee
  2. Effects of Coffee on the Gastro-Intestinal Tract: A Narrative Review and Literature Update
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top