Ποια στάση ύπνου μας κάνει να βλέπουμε εφιάλτες – Τι λέει ειδικός

στάση ύπνου

Γνωρίζετε ίσως ήδη ότι η στάση που κοιμάστε σας έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου σας, αλλά ξέρατε ότι ορισμένες φορές η στάση ύπνου μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε εφιάλτες; Δείτε πως δεν θα πάρει ο ύπνος σας εφιαλτικές δια…στάσεις.

Μια μελέτη σχετικά με τη σχέση μεταξύ της θέσης ύπνου και των ονείρων διαπίστωσε ότι όσοι κοιμούνται στο πλάι και προτιμούν να ξαπλώνουν στην αριστερή τους πλευρά είναι πιο επιρρεπείς στο να έχουν εφιάλτες από όσους κοιμούνται στη δεξιά πλευρά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Εξαιρούνται τα άτομα που κοιμούνται ανάσκελα ή  μπρούμυτα;

Η ειδικός στην ερμηνεία των ονείρων και συγγραφέας μπεστ σέλερ Theresa Cheung αναφέρθηκε στη σχέση μεταξύ των στάσεων στον ύπνο και των ονείρων και γιατί το ροχαλητό μπορεί να μην είναι η μόνη παρενέργεια του ύπνου ανάσκελα.

4 ερωτήσεις για τους εφιάλτες

  1. Μπορεί ο ύπνος στην αριστερή πλευρά να προκαλέσει εφιάλτες;
  2. Μπορεί ο ύπνος ανάσκελα να προκαλέσει εφιάλτες;
  3. Η υπνική άπνοια μπορεί να προκαλέσει και εφιάλτες;
  4. Είναι δυνατόν να κοιμηθείς χωρίς εφιάλτες;

1.Μπορεί ο ύπνος στην αριστερή πλευρά να προκαλέσει εφιάλτες;

«Δυνητικά», λέει η Cheung. «Μπορείτε να ονειρευτείτε σε οποιαδήποτε στάση ύπνου, αλλά υπάρχει περιορισμένος αριθμός αυτοχρηματοδοτούμενων ερευνών που δείχνουν ότι ο ύπνος στη δεξιά πλευρά οδηγεί σε πιο θεραπευτικά όνειρα σε αντίθεση με τον ύπνο στην αριστερή πλευρά».

«Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά, ωστόσο, μπορεί να συσχετιστεί με εφιάλτες, επειδή προκαλεί περισσότερη πίεση και στρες στην καρδιά», συνεχίζει η Cheung. «Όποτε υπάρχει άγχος, η ποιότητα του ύπνου είναι κακή και είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν εφιάλτες».

2.Μπορεί ο ύπνος ανάσκελα να προκαλέσει εφιάλτες;

Η ειδικός στην ερμηνεία των ονείρων επισημαίνει επίσης ότι, ενώ η ποιότητα των ονείρων διαφέρει ανάμεσα σε όσους κοιμούνται από την αριστερή και σε εκείνους που επιλέγουν τη δεξιά πλευρά, οι άνθρωποι που κοιμούνται ανάσκελα υποφέρουν επίσης από περισσότερους εφιάλτες σε σχέση με όσους κοιμούνται μπρούμυτα. Και εξηγεί: «Υπάρχουν περισσότερες έρευνες που δείχνουν ότι ο ύπνος ανάσκελα πυροδοτεί εφιάλτες», μας λέει η Cheung. «Ενώ κοιμούνται μπρούμυτα έχουν αναφέρει ότι έχουν πιο ενδυναμωτικά όνειρα».

3.Μπορεί η υπνική άπνοια να προκαλέσει και εφιάλτες;

Η Cheung πιστεύει ότι οι εφιάλτες, όταν κοιμόμαστε ανάσκελα, μπορεί να οφείλονται στο πώς η θέση ύπνου επηρεάζει την αναπνοή μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αναπνευστικά προβλήματα, όπως η άπνοια ύπνου, επιδεινώνονται, όταν κοιμόμαστε ανάσκελα, κάτι που η Cheung εξηγεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε άσχημα όνειρα.

«Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αναπνοή τους κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι πιο πιθανό να μεταβούν από βαθύ σε ελαφρύ ύπνο και να δουν όνειρα με επίκεντρο το άγχος τους. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αρκετή έρευνα που να υποδηλώνει ότι η στάση ύπνου μπορεί να επηρεάσει τα όνειρα, αλλά υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι τα προβλήματα αναπνοής προκαλούν κακή ποιότητα ύπνου. Κάθε φορά που υπάρχει ύπνος κακής ποιότητας, οι πιθανότητες για εφιάλτες αυξάνονται», λέει η ειδικός.

4.Είναι δυνατόν να κοιμηθείς χωρίς εφιάλτες;

«Εάν υποφέρετε από εφιάλτες, η αλλαγή της θέσης ύπνου σας θα μπορούσε να επηρεάσει τα όνειρά σας, επομένως μπορεί να σας βοηθήσει να πειραματιστείτε», προτείνει η Cheung. «Η καλύτερη προσέγγιση είναι να κοιμάστε σε μια θέση που είναι η βέλτιστη για σωστή αναπνοή και αυτή είναι πιθανώς στη δεξιά σας πλευρά, η οποία είναι δυνητικά καλύτερη για να ονειρεύεστε, αλλά ο ύπνος στη δεξιά πλευρά δεν είναι ο καλύτερος εάν υποφέρετε από καούρα».

Ωστόσο, οι εφιάλτες δεν εξαρτώνται μόνο από τη στάση ύπνου – το περιβάλλον ύπνου σας και η ρουτίνα πριν τον ύπνο είναι επίσης σημαντικά. «Ο κρίσιμος παράγοντας πάντα όταν πρόκειται για τον ύπνο είναι η άνεσή σου», λέει. «Πράγματι, ο καλύτερος τρόπος για να επηρεάσετε το περιεχόμενο των άσχημων ονείρων είναι να ξεκινάτε πάντα με την ποιότητα του ύπνου σας».

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top