Ποιο φάρμακο για το αδυνάτισμα μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή του τσιγάρου – Ανατρεπτική μελέτη

φάρμακο

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι ένα φάρμακο απώλειας βάρους που διατίθεται στα φαρμακεία θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το φάρμακο με τη δραστική ουσία  λιραγλουτίδη για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, ήταν επίσης ωφέλιμο για την εξάλειψη διαφόρων μορφών εθισμού, όπως του εθισμού στη νικοτίνη.

Οι ενέσεις μείωσαν τον εθισμό στα παυσίπονα με τον ίδιο τρόπο που σταμάτησαν την επιθυμία κάποιου για φαγητό, αναφέρει η Mirror. Σε περιορισμένη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε 20 άτομα που ανέρρωσαν από τον εθισμό στα παυσίπονα διαπιστώθηκε, επίσης, ότι το φάρμακο τους βοήθησε να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα.

Το πρόγραμμα δοκιμών σε άτομα που ανέρρωσαν από εθισμούς στα φάρμακα διαπίστωσε ότι οι ασθενείς είχαν 40% χαμηλότερο εθισμό από εκείνους που βρίσκονταν σε απεξάρτηση, ενώ άλλοι δεν είχαν καθόλου.

Η καθηγήτρια Sue Grigson, η οποία ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το πανεπιστήμιο Penn State των ΗΠΑ, είπε: «Σκεφτήκαμε ότι αν τα φάρμακα τύπου Ozempic βοηθούν τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο πεινασμένοι, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο την ανάγκη να παίρνουν φάρμακα. Τα άτομα που συμμετείχαν στη δοκιμή είχαν σημαντικά λιγότερη ως καθόλου τέτοια επιθυμία».

Προηγούμενες μελέτες βρήκαν ότι η θεραπεία με αυτά τα φάρμακα θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει στον εθισμό στη νικοτίνη και την κοκαΐνη, ενώ άλλες έρευνες έδειξαν ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη και αποτρέπει την άνοια.

Ο καθηγητής Scott Bunce, του Πανεπιστημίου Penn State, ήταν επικεφαλής της μελέτης. Είπε: «Το ποσό της μείωσης του εθισμού ισοδυναμεί με το να περάσετε δύο εβδομάδες σε ένα κέντρο θεραπείας πολύ υψηλής ποιότητας. Είναι μια μικρή μελέτη, αλλά είναι πολύ ενθαρρυντική».

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top