3000 παιδιά στη λίστα χειρουργείων στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία-Αναμονή μέχρι και 15 μήνες

Παιδιατρικά Νοσοκομεία

Σε λειτουργικό αδιέξοδο, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού, τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία.

Σε αδιέξοδο έχει οδηγηθεί η λειτουργία των χειρουργείων στα νοσοκομεία Παίδων, «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», λόγω έλλειψης προσωπικού.

Οι μισές χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές. Ο χειρουργικός τομέας των δύο Νοσοκομείων έχει αποφασίσει αναστολή των τακτικών χειρουργείων, 27 Μαΐου το «Αγλαΐα Κυριακού» και 1η Ιουνίου το «Αγία Σοφία».

3.000 τακτικά χειρουργεία βρίσκονται στις λίστες και η αναμονή κυμαίνεται από 14 – 15 μήνες.

Αυτό καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ),Μιχάλης Γιαννάκος.

Η κατάσταση στα δύο νοσοκομεία

Ειδικότερα, στα τακτικά χειρουργεία του «Αγία Σοφία» περιμένουν 2.106 παιδιά και στο «Αγλαΐα Κυριακού» 1.000 παιδιά.

Για την κατάσταση αυτή, αναφέρει ο κ. Γιαννάκος ευθύνεται η έλλειψη αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού.

Στο «Αγλαΐα Κυριακού» υπάρχουν 10 χειρουργικές αίθουσες και ανεπτυγμένες είναι οι 8. Σταδιακά μειώνονταν και τώρα λειτουργούν 3 χειρουργικές αίθουσες. Παλαιότερα, υπηρετούσαν 13 έως 15 αναισθησιολόγοι και σήμερα 7, ενώ οι νοσηλεύτριες ήταν 36 και τώρα μόνο 13 ανά βάρδια.

Στο «Αγία Σοφία», στις 17 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων υπηρετούν 12. Είναι 9 ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν οι 3 χειρουργικές αίθουσες.

«Υπάρχει τρομακτικό πρόβλημα με έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στα χειρουργεία. Και αναισθησιολόγους να φέρουν εάν δεν προσληφθούν νοσηλευτές η κατάσταση θα χειροτερεύει», εκτιμά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Οι μετακινήσεις αναισθησιολόγων, προσθέτει,  από άλλα νοσοκομεία δεν επιλύουν το πρόβλημα καθότι δεν διαθέτουν την εξειδίκευση για τη χορήγηση αναισθησίας σε νεογνά και παιδιά.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top