Ανησυχία μετά το θάνατο 9χρονης με στρεπτόκοκκο – Σοκαριστικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ

διεισδυτικό στρεπτόκοκκο, CDC, ΙΣΑ

Σε strep test το άτυχο κοριτσάκι βρέθηκε θετικό στον στρεπτόκοκκο. Κατέληξε λίγες ώρες μετά την διακομιδή του στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Ένα 9χρονο κοριτσάκι μεταφέρθηκε το μεσημέρι με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια, λόγω λοίμωξης. Η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε ραγδαία εξέλιξη και παρά τις προσπάθειες των γιατρών το άτυχο κοριτσάκι κατέληξε.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, στο τεστ που του έγινε, βγήκε θετικό στο βακτήριο του στρεπτόκοκκου. Η σορός του θα διακομισθεί στην Αλεξανδρούπολη για νεκροψία νεκροτομή.

10 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από στρεπτόκοκκο

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ το τελευταίο διάστημα τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας υπάρχει έξαρση των περιστατικών διεισδυτικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α (Invasive Group A Streptococcus, iGAS), σε παιδιά και ενήλικες.

Από την αρχή του έτους 2023 και μέχρι τις 11/1/2024, έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 89 περιστατικά iGAS, 40 σε ενήλικες και 49 σε παιδιά ηλικίας στην πλειοψηφία τους κάτω των δέκα ετών. Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνονται 22 θάνατοι, 10 σε παιδιά ηλικίας δώδεκα μηνών ως οκτώ ετών και 12 σε ενήλικες στην πλειοψηφία τους με υποκείμενα νοσήματα.

Συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας.
Άμεσα πρέπει να δράσουν οι γονείς όταν διαπιστώσουν ύποπτα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα που χρήζουν ιατρικής βοήθειας και ειδικής αντιμετώπισης είναι:

  • πυρετός που επιμένει
  • έντονη κυνάγχη
  • σοβαρή δυσκαταποσία
  • πυρετός σε συνδυασμό με εξάνθημα
  • εκσεσημασμένη καταβολή.

Η θεραπεία της λοίμωξης από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α πρέπει εγκαίρως να αντιμετωπίζεται με τα κατάλληλα αντιβιοτικά, ανάλογα με τη βαρύτητα της λοίμωξης. Οι ασθενείς με συμπτώματα φαρυγγίτιδας ή φαρυγγοαμυγδαλίτιδας με θετική δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (strep test) ή καλλιέργεια για στρεπτόκοκκο ομάδας Α πρέπει να ξεκινούν αντιβιοτική θεραπεία.

Όλο Υγεία

Scroll to Top