«Ανοιχτή Αγκαλιά»: 30 χρόνια προσφοράς στα παιδιά και τις ευάλωτες ομάδες

ανοιχτή αγκαλιά

Η «Ανοιχτή Αγκαλιά» (ΦΚΠΙ) είναι μία Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση με έδρα της το Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού και σκοπό την υποστήριξη και παροχή βοήθειας σε όλους όσους την έχουν ανάγκη.

Στον απολογισμό των εκστρατειών του 2023, αλλά και την παρουσίαση των δράσεων και των εκστρατειών του 2024, προχώρησε η «Ανοιχτή Αγκαλιά» Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής (ΦΚΠΙ).

Η «Ανοιχτή Αγκαλιά» (ΦΚΠΙ) είναι μία Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση με έδρα της το Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού και σκοπό την υποστήριξη και παροχή βοήθειας σε όλους όσους την έχουν ανάγκη: στα παιδιά που νοσηλεύονται στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία της χώρας, στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών της Ελλάδας, στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

«Η «Ανοιχτή Αγκαλιά» αποτελεί έμπνευση για όλες και όλους εμάς που μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους προκειμένου να εξασφαλίζουμε μια πιο βιώσιμη, πιο αλληλέγγυη και πιο συμπεριληπτική κοινωνία», τόνισε στο μήνυμά του ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO), Ιωάννης Μαρδίκης.

Η 30χρονη προσφορά της «Ανοιχτής Αγκαλιάς»

Στη συνολική προσφορά της «Ανοιχτής Αγκαλιάς» ΦΚΠΙ, στα προγράμματα, τις εκστρατείες στα ακριτικά νησιά, τις νέες συνεργασίες, αλλά και στα μελλοντικά πλάνα της οργάνωσης αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Γιολάντα Βλάχου, Πρόεδρος της «Ανοιχτής Αγκαλιάς» ΦΚΠΙ.

Έκανε ειδική μνεία στις εκστρατείες πρόληψης στα ακριτικά νησιά λέγοντας ότι: «υιοθετήσαμε αυτό το πρόγραμμα το οποίο ονομάσαμε ‘υποστηρίζουμε τη ζωή’. Οι εκστρατείες προληπτικής Ιατρικής στην ακριτική Ελλάδα έγιναν, με την πάροδο του χρόνου, ένας από τους πυρήνες του ανθρωπιστικού μας έργου.Σε μια προσπάθεια να θωρακίσουμε την σωματική και ψυχική υγεία των ακριτών μας. Γιατί εκεί χτυπά η καρδιά της Ελλάδας».

Στόχος και δέσμευση της Ανοιχτής Αγκαλιάς είναι αυτές οι υπηρεσίες πρόληψης να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, αντανακλώντας τόσο τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου όσο και τις εξελίξεις γύρω από τη δημόσια υγεία.

Η κ. Βλάχου, ευχαρίστησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τη ΔΥΓ/ΓΕΕΘΑ , το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Υγείας, τις κατά τόπους ΔΥΠΕ και τους 6.300 εθελοντές ιατρούς και νοσηλευτές των Τριών Όπλων, αλλά και των Νοσοκομείων του ΕΣΥ για την προσφορά τους, η οποία συνοψίζεται σε περισσότερες από 360.000 ιατρικές πράξεις όλων των ειδικοτήτων.

Απολογισμός του 2023

Η Φιλιππία Νικολάου, Ιατρός Χειρουργός Παίδων / Εντατικολόγος, τ. Διευθύντρια ΜΕΘ Γ.Ν. Παίδων Π. & Α. Κυριακού, Γραμματέας Δ.Σ. «Ανοιχτής Αγκαλιάς» ΦΚΠΙ, αφού αναφέρθηκε στον σκοπό του προγράμματος και στη σημασία της πρόληψης παρουσίασε τα στοιχεία που αφορούν στις εκστρατείες του 2023 σε Θράκη, Λέσβο, Ψαρά, Χίο, Κάσο, Νίσυρο, Τήλο, Αμοργό, Φούρνους, Λειψούς και Αστυπάλαια.

Κατά τη διάρκεια των εκστρατειών πραγματοποιήθηκαν 6.322 ιατρικές πράξεις, 4.145 ιατρικές πράξεις για παιδιά (συγκεκριμένα: ΩΡΛ. Δερματολογικές, καρδιολογικές, οδοντιατρικές, ορθοπεδικές, οφθαλμολογικές, παιδιατρικές, παιδοχειρουργικές, υπέρηχοι, και ψυχικής υγείας), και 2.177 για ενήλικες (συγκεκριμένα: σπιρομετρήσεις, μέτρηση οστικής μάζας, ακτινολογικές, ενδοκρινολογικές, γυναικολογικές εξετάσεις, γυναικολογικές τεστ ΠΑΠ, γυναικολογικές υπέρηχοι, δερματολογικές,, οδοντιατρικές, ορθοπεδικές, οφθαλμολογικές, παθολογικές PSA και ψυχικής υγείας).

Κέντρο Ημέρας «Ανοιχτή Αγκαλιά»

Από την πλευρά της η Κατερίνα Φλαμπουριάρη, Κοινωνική Λειτουργός, Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας «Ανοιχτή Αγκαλιά» για παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές και συναισθηματικές διαταραχές, αναφέρθηκε στο Κέντρο το οποίο λειτουργεί από το 2006 στο Δήμος Κορωπίας, ενημερώνοντας ότι δέχεται παιδιά από 2,5- 4 ετών με αναπτυξιακές διαταραχές, διαταραχές λόγου και ομιλίας, συμπεριφοράς και ελαφριά νοητική υστέρηση και παρέχει δωρεάν ατομικές θεραπείες, και υπηρεσίες λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, ειδικής διαπαιδαγώγησης, ψυχοθεραπείας και μουσικοθεραπείας.

Όλο Υγεία

Scroll to Top