Αντιδράσεις προκαλεί η αναφορά του Αδωνι Γεωργιάδη για «νόμιμο φακελάκι»

Γεωργιάδης, SARS-CoV-2, COVID-19, ΕΣΥ

Η πρόσφατη αναφορά του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για «νόμιμο φακελάκι» στους γιατρούς, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η απάντηση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων και την αμοιβή των γιατρών.

Μιλώντας στο Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε:

«Σήμερα, κάποιος που δίνει φακελάκι πάει γρηγορότερα ή όχι; Δεν θα έπρεπε καθόλου να συμβαίνει. Το πολεμάω, το απεχθάνομαι, το μισώ. Δυστυχώς όμως συμβαίνει. Αντί να συμβαίνει παράνομα και εξωθεσμικά, θα συμβαίνει νόμιμα και θεσμικά. Άρα θα μειωθεί και το φακελάκι.

Γιατί δεν θα έχει νόημα ο γιατρός να παίρνει τα χρήματα μαύρα με το φακελάκι και να κινδυνεύει να διαπομπευθεί και να έχει ποινικές κυρώσεις, θα μπορεί να πάρει νόμιμα το φακελάκι του. Αυτός που έχει αποφασίσει να πληρώσει τα λεφτά θα πληρώσει νόμιμα και θα τα βάλει στη φορολογική του δήλωση και ταυτόχρονο θα μειωθεί και η αναμονή των χειρουργείων για να κερδίσει αυτός που δεν έχει να πληρώσει τίποτα».

Απαξίωση του ΕΣΥ και προσπάθειες ιδιωτικοποίησης

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, ο υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Ιωαννίνων Ιωάννης Τσίμαρης μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ως Υπουργός Υγείας συνεχίζει να υλοποιεί πιστά την πρόθεση της κυβέρνησης να απαξιώσει ακόμη περισσότερο το ΕΣΥ και να επιβάλει από την πίσω πόρτα την ιδιωτική υγεία προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων της Υγείας και εις βάρος των αδύναμων συμπολιτών μας.

Παραδέχτηκε σε συνέντευξή του, ότι η θέσπιση των απογευματινών χειρουργείων, δύσκολα θα μπορέσει να εφαρμοστεί από πολλές κλινικές λόγω έλλειψης προσωπικού και ότι το επόμενο βήμα θα είναι να παραχωρήσει το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ιδιώτες γιατροί τις εγκαταστάσεις του δημόσιου νοσοκομείου για να χειρουργούν.

Παραδέχτηκε δηλαδή ο ίδιος ότι η θεσμοθέτηση των απογευματινών ιατρείων θα λειτουργήσει ως ο ‘Δούρειος Ίππος’ για την ιδιωτικοποίηση της Υγείας.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι ελλείψεις και οι δυσλειτουργίες του ΕΣΥ, όπως είναι οι καθυστερήσεις στις χειρουργικές αίθουσες, προκαλούνται από την απαξίωση του κεντρικής διοίκησης προς τους γιατρούς και λοιπούς υγειονομικούς, την εξουθένωση, τη μη θεσμοθέτηση κινήτρων για να υπηρετήσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Άλλωστε ο υπουργός μας ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν κίνητρα, παρά μόνο το ‘νόμιμο φακελάκι’…».

Προσθέτει ότι «αντί να ενισχύσει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και να δώσει κίνητρα σε γιατρούς να το επιλέγουν, ώστε να ανοίξουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες, το υποβαθμίζει για να το χαρίσει και να το «πουλήσει» φθηνά στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με την προσφιλή της τακτική και σε άλλους τομείς.

Θα μας βρει εντελώς απέναντι. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τη βαθιά μας πολιτική πεποίθηση ότι η υγεία είναι δημόσιο αγαθό, που το προπληρώνει ο Έλληνας πολίτης και δικαιούται να το έχει χωρίς προσκόμματα και δικαιολογίες».

Η κυβέρνηση νομιμοποιεί το «φακελάκι»

Η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Αριστεράς και καθηγήτρια Παιδιατρικής Μερόπη Τζούφη, αναφέρει:

«Τη στιγμή που 1 στα 2 νοικοκυριά αναγκάζονται να αναβάλουν την κάλυψη των αναγκών υγείας τους, με τη χώρα να καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικών δαπανών για την Υγεία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΕΣΥ να δοκιμάζεται από την υποστελέχωση (τουλάχιστον 8.000 αποχωρήσεις το 2022-2024), η κυβέρνηση προτείνει την απαράδεκτη λύση των απογευματινών χειρουργείων και νομιμοποιεί το ‘φακελάκι’».

Ο υπουργός προσθέτει, «στην αγωνία του να προωθήσει τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, δήλωσε πως δεν υπάρχει πρόβλημα αν υπάρξουν ασθενείς δύο ταχυτήτων -προνομιούχους και μη, ενώ η αποζημίωση δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα νόμιμο «φακελάκι». Πρόκειται για μια παραβατική πρακτική που κάθε κυβέρνηση θα όφειλε να αντιμετωπίσει και να προστατεύσει τους ασθενείς. Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη αποτελεί κανονικότητα που πρέπει να θεσμοθετηθεί.

Αντί για προσλήψεις και διπλασιασμό των αμοιβών του προσωπικού, αντί για ενίσχυση της προστασίας των ασθενών απέναντι σε φαινόμενα εκμετάλλευσης και αδιαφάνειας, κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας επιλέγουν να μετακυλήσουν το κόστος στους πολίτες. Μάλιστα σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα για να ‘προσπεράσουν’ τις λίστες χειρουργείων και την πρωινή λειτουργία».

«Τα αίματα άναψαν» και σε τηλεοπτικό στούντιο

Καβγάς ξέσπασε για το θέμα στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ανάμεσα στην πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη και τον πρόεδρο των αστυνομικών υπαλλήλων Ν/Α Αττικής, Γιώργο Καλλιακμάνη.

«Έγινε μια λάθος έκφραση…», είπε στην αρχή η Ματίνα Παγώνη, με τον Γιώργο Καλλιακμάνη να απαντά ειρωνικά: «Δεν παίρνουν οι γιατροί φακελάκια…».

«Τι θέλετε να μας πείτε δηλαδή, ότι τα παίρνουμε;», είπε η Ματίνα Παγώνη, με τους δυο τους να αντιπαρατίθενται σε έντονους τόνους.

«Δεν ξέρει ο κόσμος ότι για να κάνει μια εγχείρηση, άμα δε δώσει φακελάκι… τι λέτε τώρα;», υπαινίχθηκε ο Γιώργος Καλλιακμάνης, με τη Ματίνα Παγώνη να απαντά:

«Υπάρχει πλειοψηφία των γιατρών, που παίρνει φακελάκι; Αυτό λέτε σήμερα το πρωί; Αν υπάρχει μια μειοψηφία γιατρών, να την καταγγείλετε! Και γιατί τους δίνετε εσείς το φακελάκι;».

«Το δίνεις, γιατί αλλιώς δεν μπαίνεις ποτέ να κάνεις εγχείρηση», είπε ο Γιώργος Καλλιακμάνης, με τη Ματίνα Παγώνη να ανταπαντά:

«Εσείς πιστεύετε, λοιπόν, ότι ο γιατρός θα πάει να σκοτώσει στο χειρουργείο, αν δεν του δώσετε λεφτά; Είναι ντροπή!».

«Δε θα κάνει την εγχείρηση… Δε λέω για όλους τους γιατρούς. Οι περισσότεροι γιατροί είναι έντιμοι», είπε ο κ. Καλλιακμάνης.

«Δηλαδή θα μπει στο χειρουργείο να σκοτώσει τον άλλον, επειδή δεν του έδωσε φακελάκι; Μα είναι σοβαρά αυτά; (…) Αυτοί που δίνουν το φακελάκι σημαίνει ότι είναι συνυπεύθυνοι», είπε η Ματίνα Παγώνη.

Η κ Παγώνη εξήγησε το σκεπτικό του υπουργείου Υγείας: «Ο υπουργός εννοούσε ότι αυτοί που θα κάνουν απογευματινά χειρουργεία θα πληρωθούν. Αυτό εννοούσε. Θα πληρωθούν, γιατί τα απογευματινά χειρουργεία, που θέλει να κάνει ο υπουργός, είναι για να μειώσει την πρωινή λίστα των τακτικών, που σημαίνει ότι αυτοί που το πρωί είναι στη λίστα, πάνε μερικοί που θα πληρώσουν, όπως γίνεται και στα ιδιωτικά, το 70% ο ΕΟΠΥΥ και 30% αυτοί. Αυτοί, λοιπόν, που θα έχουν τα απογευματινά χειρουργεία, θα πληρωθούν. Το πρωί δεν πληρώνει κανείς».

Όλο Υγεία

Scroll to Top