Διαγράφονται τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους – Έκκληση Γεωργιάδη για εμβολιασμό 

ανεμβολίαστους ηλικιωμένους

Τη διαγραφή των προστίμων που είχαν επιβληθεί στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας ΆδωνΙς Γεωργιάδης. Ταυτόχρονα, η πορεία του κορωνοϊού και της γρίπης, αλλά και τα χαμηλά επίπεδα στα οποία κινείται ο εμβολιασμός θέτουν σε επαγρύπνηση τις υπηρεσίες υγείας. 

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού και της γρίπης των ευπαθών ομάδων, ηλικιωμένων και ατόμων με υποκείμενα νοσήματα.  Για την ενίσχυση των Εμβολιασμών ανακοινώθηκαν  καμπάνιες ενημέρωσης . Η μία θα απευθύνεται σε γιατρούς που θα συστήνουν τον εμβολιασμό στους ασθενείς και η άλλη στους πολίτες.

 Ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ & Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, κ. Αναστασία Κοτανίδου, τόνισαν ότι το εμβόλιο της covid-19 είναι πλέον ετήσιο όπως και της γρίπης και μάλιστα ο υπουργός είπε ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα κανάλια για τον εμβολιασμό των πολιτών.

Βούληση είπε είναι να χρησιμοποιηθούν και τα φαρμακεία όπως και με το εμβόλιο της γρίπης. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του προστίμου σε όσους άνω των 60 δεν είχαν εμβολιαστεί.  Τα πρόστιμα είπε ο υπουργός ήταν τη συγκεκριμένη στιγμή ύστατο μέτρο και πλέον δεν είμαστε σε αυτή τη φάση.

Τα πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού έναντι της COVID-19 αποτυπώνονται στα στοιχεία που έδωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου. Στους 1.028 θανάτους από τον Σεπτέμβριο, μόνο 2 ήταν εμβολιασμένοι και στους 378 διασωληνωμένους για το ίδιο διάστημα και πάλι μόνο δύο ήταν εμβολιασμένοι.

«Θα πρέπει να γίνει ρουτίνα ο εμβολιασμός κατά της Covid-19. Στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε την εμβολιαστική κάλυψη που φέτος έχει πάει καλύτερα από πέρυσι και να γίνεται το εμβόλιο του κορωνοϊού και στα φαρμακεία», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά της, η κ. Αγαπηδάκη είπε πως  έχουν γίνει 210.000 εμβολιασμοί κατά της CoViD  στα 657 εμβολιαστικά κέντρα ενώ έχουν προγραμματιστεί 60.000. Χαμηλή είναι και η εμβολιαστική κάλυψη για τη γρίπη καθώς μόνο το 60% των ατόμων 60 ετών και άνω έχουν εμβολιαστεί. Παρουσιάζεται είπε αύξηση και τόνισε ότι το καλύτερο κανάλι ενημέρωσης του πληθυσμού είναι οι γιατροί.

Ενώ η κ. Κοτανίδου αποκάλυψε πως μόνο 2 στους 90 διασωληνωμένους ήταν εμβολιασμένοι. Για τη χορήγηση του αντι-ιικού φαρμάκου, η καθηγήτρια τόνισε πως τις τελευταίες μέρες έχει μειωθεί η ζήτηση. Κάλεσε όσους έχουν ειδικά προβλήματα υγείας να λαμβάνουν το φάρμακο από την πρώτη μέρα.

Αιμιλία Σταθάκου
Αιμιλία Σταθάκου

Η Αιμιλία Σταθάκου έχει συνεργαστεί με έντυπα ,ιστοσελίδες και ραδιοτηλεοπτικά μέσα (real.gr, Real FM, isathens.gr, antenna.gr, Realnews, Απογευματινή ), σε επιτελικές θέσεις και ως διαπιστευμένη συντάκτρια του Υπουργείου Υγείας. Πιστεύει ότι η δημοσιογραφία και η επιστήμη, πρέπει να υπηρετούν με ενσυναίσθηση, τον ασθενή και τον πολίτη.

Scroll to Top