Αναστολή της απόφασης για ακούσιες νοσηλείες ζητούν ψυχίατροι και εργαζόμενοι στο Δρομοκαΐτειο

Δρομοκαΐτειο

Επικίνδυνη για την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού είναι η απόφαση για ακούσιες νοσηλείες, σύμφωνα με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία και τους εργαζόμενους στο Δρομοκαΐτειο.

Ζητήματα ασφάλειας για την υγεία και την σωματική ακεραιότητα τόσο των εξεταζόμενων όσο και του προσωπικού θέτει η εγκύκλιος του αρμόδιου υφυπουργού υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου, για την διαδικασία εισαγωγής ατόμων κατόπιν εισαγγελικών εντολών, επισημαίνει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία και ο Σύλλογος εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δρομοκαΐτειο. Ζητούν την αναστολή της νέας εγκυκλίου για τις ακούσιες νοσηλείες μέχρι τουλάχιστον να γίνει η πρόσληψη ευάριθμου ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού φύλαξης από τα νοσοκομεία και να διαμορφωθούν σε αυτά κατάλληλοι χώροι εξέτασης.

Με έκπληξή μας πληροφορηθήκαμε την τελευταία εγκύκλιο του Υφυπουργού Υγείας, αρμοδίου για τα θέματα ψυχικής υγείας, που αφορά τη διαδικασία εισαγωγής ατόμων κατόπιν εισαγγελικών εντολών. Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή, που έχει άμεση εφαρμογή, οι αστυνομικοί που συνοδεύουν άτομο στα ΤΕΠ ενός νοσοκομείου για ψυχιατρική εξέταση μετά από εισαγγελική εντολή αποχωρούν πριν καν αρχίσει η εξέταση του, αφαιρώντας όλα τα μέτρα που έχουν λάβει έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία του ίδιου αλλά και του περιβάλλοντος, αναφέρει η Ψυχιατρική Εταιρία.

«Ως συνέπεια, εξεταζόμενοι με ποικίλου βαθμού διαταραχή της συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης και της καταστροφικής συμπεριφοράς έναντι του εαυτού τους και τρίτων, αφήνονται πρόωρα στην ευθύνη νοσηλευτικών μονάδων οι οποίες δεν έχουν ως σήμερα καταλλήλως στελεχωθεί και οργανωθεί χωροταξικά.

Τα ανωτέρω μπορεί να έχουν σοβαρότατες συνέπειες στην υγεία και στη σωματική ακεραιότητα τόσο των εξεταζόμενων όσο και του προσωπικού. Επίσης, μπορεί να οδηγήσουν σε αποκλεισμό από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας άτομα που τις έχουν απόλυτη ανάγκη».

Τι προτείνει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία

Για την εφαρμογή της εγκυκλίου απαιτείται η πρόσληψη ειδικά εκπαιδευμένου και ευάριθμου προσωπικού ασφάλειας και φύλαξης προκειμένου να είναι δυνατή η ασφαλής εξέταση, πρώτα από όλα για το άτομο που εξετάζεται, καθώς και η ασφαλής μεταφορά του μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του νοσοκομείου.

Απαιτείται, επίσης, η διαμόρφωση των χώρων εξέτασης με τέτοιον τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η προστασία όλων των εμπλεκομένων μερών και όπως, βεβαίως, επιβάλλεται από τις διεθνείς καλές πρακτικές.

Η ΕΨΕ ζητά την αναστολή της εγκυκλίου μέχρι τουλάχιστον να γίνει η πρόσληψη ευάριθμου ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού φύλαξης από τα νοσοκομεία και βέβαια να διαμορφωθούν σε αυτά κατάλληλοι χώροι εξέτασης. Η οποιαδήποτε προσπάθεια ρύθμισης της διαδικασίας ακούσια εξέτασης και νοσηλείας δεν μπορεί να είναι αποσπασματική γιατί αυτό οδηγεί σε αύξηση των προβλημάτων, καταλήγει.

Αντίδραση των εργαζομένων στο Δρομοκαΐτειο

Με μεγάλη λύπη και έκπληξη και ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία υποδεχθήκαμε εγκύκλιό σχετικά με τη διαδικασία εισαγωγής ατόμων κατόπιν εισαγγελικών εντολών, αναφέρει σε επιστολή του προς τον κ. Βαρτζόπουλο ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Δρομοκαΐτειο.

«Οι εργαζόμενοι αδυνατούν να αντιληφθούν τη λογική και τη σκοπιμότητα της εγκυκλίου και απορούν διότι δεν αντιλαμβάνεστε τον κίνδυνο που επιφέρει η απόφαση σας τόσο για την ασφάλεια της διαγνωστικής εξέτασης και της ασφαλούς νοσηλείας των ληπτών υπηρεσιών υγείας, αλλά όσο και της ασφαλούς χορήγησης ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Είναι γνωστό σε όλους τους εμπλεκόμενους πόσο δε μάλλον σε εσάς, όντας ο ίδιος ψυχίατρος, ο βαθμός αυτοκαταστροφικότητας και ετεροκαταστροφικότητας, μεγάλου αριθμού, των ατόμων που προσέρχονται συνοδεία αστυνομικών οργάνων για εξέταση με εισαγγελική παραγγελία».

Υποστελεχωμένο το Δρομοκαΐτειο

Ο Σύλλογος αναφέρει στην επιστολή του ότι έχει ενημερώσει τον υφυπουργό για την υποστελέχωση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου «και παρά τις υποσχέσεις σας ακόμη δεν είδαμε να υλοποιείται καμία, ούτε για τη πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτών όσο και λοιπών επαγγελματιών ψυχικής υγείας», σημειώνει.

Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι αν εφαρμοστεί «η άκρως υποτιμητική» για το έργο τους και την αποστολή τους, εγκύκλιος «αργά ή γρήγορα θα θρηνήσουμε θύματα» και καλούν τον υπουργό να επανεξετάσει τη θέση του και να επισκεφθεί το Δρομοκαΐτειο έτσι ώστε «να αντιληφθεί ιδίοις όμμασι την δυναμική και την ένταση μιας 24ωρης ανοιχτής εφημερίας».

Όλο Υγεία

Scroll to Top