Ειρήνη Αγαπηδάκη: Τον επόμενο μήνα σε λειτουργία οι Κινητές Ομάδες ΠΦΥ

Ειρήνη Αγαπηδάκη

Τι είναι οι Κινητές Ομάδες ΠΦΥ, πώς θα λειτουργούν και ποιες υπηρεσίες θα παρέχουν; Για νέο μοντέλο πρόληψης μιλά η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Σε λειτουργία μπαίνουν από τον επόμενο μήνα οι Κινητές Ομάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα παρέχουν υπηρεσίες σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.

«Ξεκινάνε τον άλλο μήνα οι κινητές ομάδες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι οποίες είναι ουσιαστικά μικρά βανάκια που με ένα τηλεφώνημα θα μπορεί ο πολίτης να καλεί σε κεντρική γραμμή στο Υπουργείο Υγείας, να μεταφέρεται το σήμα αμέσως στην ΚΟΜΥ και να τον επισκέπτεται στο σπίτι, με γιατρό, νοσηλευτή, ακόμα και κοινωνικό λειτουργό. Παράλληλα με τις κινητές μονάδες, που είναι φορητά ιατρεία, θα επισκεφθούμε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Αυτό θα γίνεται συστηματικά, πρόσθεσε, δε μιλάμε δηλαδή για ένα πρόγραμμα μία κι έξω που κάνουμε τώρα. «Μιλάμε για ένα νέο μοντέλο πρόληψης και θα ξέρουν οι νησιώτες μας ότι για παράδειγμα την πρώτη εβδομάδα του μήνα θα έρχεται η κινητή μονάδα στην Πάτμο, στην Κάσο, στην Κάρπαθο, σε όλες τις νησιωτικές περιοχές για να κάνουν τις εξετάσεις τους και να μην έχουμε πια γεωγραφικές ανισότητες στην υγεία».

Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Προλαμβάνω»

Σε ομιλία της στην Πάτμο, στο πλαίσιο της περιοδείας της στα Δωδεκάνησα, για την νέα Δημόσια Υγεία στα νησιά, η κ. Αγαπηδάκη αναφέρθηκε εκτενώς και στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Προλαμβάνω».

«Αυτό που μας έλειπε μέχρι τώρα είναι η Πρόληψη, καθώς με την Πρόληψη διατηρούμε την Υγεία», ανέφερε η κυρία Αγαπηδάκη, τονίζοντας ότι πάμε να προλάβουμε τη νόσο πριν εκδηλωθεί. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην αξία της τηλεϊατρικής, λέγοντας ότι «το κομμάτι της Τηλεϊατρικής που λειτουργεί και εδώ στην Πάτμο δίνει φοβερές δυνατότητες.

Η Τηλεϊατρική αποτελεί ισχυρό κίνητρο να προσελκύσει γιατρούς γιατί πολλαπλασιάζονται και τα άτομα που βλέπουν. Για παράδειγμα, νοσηλεία κατ’ οίκον σε 3.500 σημεία σε όλη τη χώρα. Άρα, οι ασθενείς δεν είναι μόνο οι κάτοικοι ενός νησιού. Είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός και έτσι αυτό είναι ισχυρό κίνητρο για να μπορέσει να προσελκύσει γιατρούς, ειδικά στα μικρά και πολύ μικρά νησιά».

Νέο ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Πάτμου

Η κ. Αγαπηδάκη συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο Πάτμου Νικήτα Τσαμπαλάκη επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Πάτμου και εν συνεχεία το Δημαρχείο όπου είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση για τα θέματα που απασχολούν το νησί στον τομέα της υγείας.

«Το Υπουργείο Υγείας έχει κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να έχει τη συνέργεια με την τοπική αυτοδιοίκηση για να αναπτύξουμε ιατρικές κατοικίες», σημείωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, ανακοινώνοντας παράλληλα τη δέσμευση του Δήμου Πάτμου να παραχωρήσει ακίνητο το οποίο με την ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας θα λειτουργήσει ως ιατρικές κατοικίες ούτως ώστε οι προκηρύξεις για την Πάτμο να μην είναι άγονες.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη το απόγευμα της Τετάρτης 29 Μαΐου παραβρέθηκε στην τελετή παράδοσης του νέου ασθενοφόρου για το Κέντρο Υγείας Πάτμου, το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται άμεσα η ενεργειακή και λειτουργική του αναβάθμιση.

Το νέο ασθενοφόρο έρχεται να αυξήσει τις παροχές υγείας προς τους πολίτες της Πάτμου, προσδίδοντας μεγαλύτερη ασφάλεια στην καθημερινότητά τους. «H υγεία μας είναι ένα εθνικό στοίχημα, ένα στοίχημα ζωής που δεν πρέπει να χαθεί με τίποτα», τόνισε η κ. Αγαπηδάκη.

Όλο Υγεία

Scroll to Top