Ελλείψεις φαρμάκων: Nέα ηλεκτρονική υπηρεσία δήλωσης αποθεμάτων από τον ΕΟΦ

ελλείψεις φαρμάκων

Ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας βρίσκεται το θέμα με τις ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά.

Σε συναντήσεις που είχε άλλωστε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας τέθηκε ως προτεραιότητα η ανάγκη του Έλληνα ασθενή και η αποφυγή φαρμακευτικών ελλείψεων, προς όφελος των πολιτών.

Εξάλλου ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοίνωσε σήμερα νέα ηλεκτρονική υπηρεσία «Δήλωσης Αποθεμάτων Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης».

Αναφέρει ότι στο πλαίσιο της παρακολούθησης της αγοράς των φαρμάκων με σκοπό την εξασφάλιση της επάρκειάς τους και σε εναρμόνιση με τις απαιτήσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου (άρθρο 12Α του ν.δ. 96/73 όπως ισχύει, Κανονισμός 2022/123 άρθρο 11 παράγραφος 2), ο ΕΟΦ καθιερώνει νέα ηλεκτρονική υπηρεσία «Δήλωσης Αποθεμάτων Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης», στη διαδικτυακή πύλη του Οργανισμού.

Σε πρώτη φάση καλούνται οι Κάτοχοι Άδειας Χονδρικής πώλησης φαρμάκων να προετοιμαστούν δημιουργώντας λογαριασμό για την εν λόγω υπηρεσία άμεσα και σε κάθε περίπτωση εντός εύλογου χρόνου 7 εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας.

Τέσσερα μέτρα του ΕΟΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων

Για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων, ο ΕΟΦ είχε ανακοινώσει αρχές του μήνα 4 μέτρα τα οποία καλύπτουν το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

1. Απαγόρευση στις εξαγωγές: Ο ΕΟΦ αναφέρει ότι αποτελεί μέτρο το οποίο εφαρμόζεται προσωρινά και επιλεγμένα με στόχο τη διασφάλιση των αναγκών των ασθενών με φάρμακα τα οποία εξάγονται σε άλλες χώρες και ως εκ τούτου καθίστανται ελλειπτικά ή δυσεύρετα για τον Έλληνα ασθενή.

2. Αύξηση ποσότητας φαρμάκων: Σύμφωνα με τον Οργανισμό «αποφασίστηκε οι φαρμακευτικές εταιρείες να αυξήσουν σημαντικά το επόμενο χρονικό διάστημα τις ποσότητες των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, το οποίο άλλωστε αποτελεί και υποχρέωσή τους».

3. Ειδική πλατφόρμα για τις ελλείψεις στα φάρμακα. Οι φαρμακαποθήκες υποχρεώνονται να δηλώνουν τις πωλήσεις και τα αποθέματά τους για τα ελλειπτικά φάρμακα σε πραγματικό χρόνο, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμη η εκτίμηση του φαινομένου και η ανεύρευση λύσεων. Για το λόγο αυτό, τονίζει ο ΕΟΦ, αναπτύχθηκε ειδική πλατφόρμα η οποία θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στην εβδομάδα.

4. Χορήγηση από τα φαρμακεία κατόπιν ηλεκτρονικής συνταγογράφησης: Τέλος, με απόφαση του υπουργείου Υγείας η χορήγηση φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη ή περιορισμένη διάθεση θα γίνεται από τα φαρμακεία στους ασθενείς μόνο εφόσον αυτά έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά βάσει των ενδείξεων και από τις ιατρικές ειδικότητες που προβλέπονται.

Οποιαδήποτε έλλειψη ή δυσκολία ανεύρεσης φαρμάκου πρέπει να δηλώνεται από τους φαρμακοποιούς και τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΕΟΦ, ώστε να λαμβάνεται μέριμνα άμεσα.

Όλο Υγεία

Scroll to Top