Ένα app για τις ελλείψεις φαρμάκων με νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας – Διανομή φαρμάκων κατ οίκον

app υγεία ΠΟΥ

Τι προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τις ελλείψεις φαρμάκων που κατατέθηκε για δημόσια διαβούλευση.

Λύσεις στο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, το οποίο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και μάλιστα ενόψει του χειμώνα, προσπαθεί να βρει ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η λίστα των φαρμάκων που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων μεγαλώνει και μαζί και η ταλαιπωρία των ασθενών.

Σε σχέδιο νόμου που κατατέθηκε για διαβούλευση προβλέπεται η εφαρμογή Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης της Διακίνησης Φαρμάκων στην εγχώρια αγορά. Σκοπός της προτεινόμενης διάταξης είναι η αύξηση της διαφάνειας κατά μήκος ολόκληρης της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου στην εγχώρια αγορά, ο έγκαιρος εντοπισμός και η πρόβλεψη ελλείψεων φαρμάκων. Περισσότερη διαφάνεια στη διακίνηση των φαρμάκων σε όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, ζητούν άλλωστε και οι εμπλεκόμενοι φορείς στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Πώς θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων

Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), το οποίο θα παρακολουθεί την εγχώρια διακίνηση των φαρμάκων, πληροί την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα οι περιπτώσεις ελλείψεων φαρμάκων, ώστε να καλύπτονται εγκαίρως.

Επιπροσθέτως, όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία φορείς, φυσικά και νομικά πρόσωπα, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να καταχωρίζουν τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούν στη διακίνηση και την πώληση των φαρμάκων στο νέο αυτό σύστημα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα επιτευχθεί έλεγχος και παρακολούθηση της διακίνησης των φαρμάκων στην χώρα με σκοπό την κάλυψη των ελλείψεων αυτών και των αναγκών των ασθενών.

Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), θα διαχειρίζεται η εταιρεία με την επωνυμία Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Ανώνυμη Εταιρεία, με σκοπό την παρακολούθηση σε ζωντανό χρόνο (real time) της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά από τους εμπλεκόμενους φορείς, φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Το Η.Σ.Πα.Δι.Φ. δύναται να διασυνδέεται με άλλα πληροφοριακά συστήματα και ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του δημοσίου τομέα, ώστε να συλλέγονται οι απαραίτητες πληροφορίες για την εφαρμογή του παρόντος.

Φάρμακα κατ΄ οίκον

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται επίσης ότι για την ανακούφιση ασθενών που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες προβλέπεται η δυνατότητα, για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για θεραπεία σοβαρών ασθενειών, να λαμβάνουν τα ως άνω φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα κατ’ οίκον, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, μέσω πιστοποιημένης εταιρείας ταχυμεταφοράς.

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις», τέθηκε από 19 Σεπτεμβρίου σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου.

Το ζήτημα των ελλείψεων φαρμάκων απασχολεί έντονα τον υπουργό Υγείας, ο οποίος προχωρά σε παρεμβάσεις με γνώμονα την υγεία και τις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών. Ακολουθεί όπως ο ίδιος έχει δηλώσει το θέμα της οικονομίας και της ανάπτυξης των εξαγωγών. Από την ημέρα που ανέλαβε υπέγραψε τρεις αποφάσεις για απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών.

Επίσης ο υπουργός Υγεία προχώρησε στη σύσταση 11μελούς επιτροπής της οποία έργο είναι η παρακολούθηση της διαθεσιμότητας των φαρμάκων στην αγορά και η διαπίστωση των ελλείψεων.

Η άποψη του υπουργού είναι ξεκάθαρη και την έχει δηλώσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Εάν υπάρχει επάρκεια θα γίνονται εξαγωγές. Όσο υπάρχουν ελλείψεις δεν θα γίνονται εξαγωγές. Σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε την δυνατότητα να υπάρχει διαφάνεια σε όλο αυτό το θέμα. Δηλαδή μέσα από μια εφαρμογή- ένα app – στο κινητό μας τηλέφωνο θα βλέπει και ο ασθενής και ο γιατρός εάν το φάρμακο υπάρχει ή είναι σε έλλειψη. Είναι ένα μέτρο που θα μειώσει την ταλαιπωρία της αναζήτησης , αλλά το πρόβλημα της έλλειψης δεν θα το λύσει.

Οι ελλείψεις συνεχίζουν να αυξάνονται και αυτό αποδεικνύεται και από τον τελευταίο επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΦ. Σε έλλειψη βρίσκονται 140 φαρμακευτικά σκευάσματα, έναντι 127 τον περασμένο Ιούνιο και 139 τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ που χαρακτηρίζει μονόδρομο την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών αφού «για τα λίγα φάρμακα για τα οποία ήρθη η απαγόρευση των εξαγωγών πριν ένα μόλις μήνα επειδή υπήρχε στοιχειώδης επάρκεια στην ελληνική αγορά, σήμερα αυτά είναι ήδη εξαφανισμένα καθόσον όσοι τα εξήγαγαν δεν σεβάστηκαν την αγωνία του Έλληνα ασθενή, για την εξασφάλιση της θεραπευτικής του αγωγής».

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top