ΕΟΦ: Εξαιρετικά επικίνδυνη ουσία σε συμπλήρωμα διατροφής – 30 θάνατοι στη Μ. Βρετανία, διατίθεται και στην Ελλάδα

ΕΟΦ

Προειδοποίηση ΕΟΦ για επικίνδυνο συμπλήρωμα διατροφής. Τι προκαλεί και τι να προσέχουν οι καταναλωτές.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), για εξαιρετικά επικίνδυνο χημικό προϊόν που διατίθεται και στην Ελλάδα ως λιποδιαλυτικό, χωρίς να είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση. Καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον Οργανισμό.

Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση των αρμόδιων αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ, διακινείται στην Ελλάδα, το προϊόν DNP Dinitrophenol 250mg caps το οποίο περιέχει την ουσία 2,4 Dinitrophenol, η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Τι προκαλεί η επικίνδυνη ουσία

Το DNP είναι ένα βιομηχανικό χημικό προϊόν που διατίθεται στο εμπόριο ως λιποδιαλυτικό, αλλά δεν είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση. Έχει προκαλέσει τουλάχιστον 30 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2012.

Είναι μια τοξική ουσία που μπορεί να οδηγήσει σε:

  • ανεπάρκεια οργάνων
  • καρδιακές προσβολές
  • έντονους εμετούς
  • ταχεία αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος
  • και σε ορισμένες περιπτώσεις θανάτους

Το DNP είναι ένα εξαιρετικά ασταθές χημικό προϊόν, το οποίο μπορεί να αποσυντεθεί υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων, προκαλώντας πυρκαγιά και εκρήξεις.

Είναι τοξικό όταν εισπνέεται, έρχεται σε επαφή με το δέρμα και σε περίπτωση κατάποσης. Είναι επίσης τοξικό για το περιβάλλον.

Η κυκλοφορία του προϊόντος στην Ελλάδα γίνεται και μέσω διαδικτύου, μέσω της ιστοσελίδας www.tradekey.com. Tο προϊόν κυκλοφορεί στις αγορές σαν συμπλήρωμα διατροφής.

Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους το προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Ο ΕΟΦ επισημαίνει και πάλι ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας του από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Όλο Υγεία

Scroll to Top